AutoCAD perspektif çizimi

1b62e3ca-d3ed-4898-a912-3b3c3a0d6efc.jpeg

Merhaba sorum bu şekil ile ilgili olacak. Autocad öğreniyorum ve perspektif çizimlerine başladım fakat bir türlü bu çizimi yapamadım, bu arada bu çizimi googlede rastgele bir yerden buldum. Soldaki 50 dereceyi veremedim bir türlü. Onun 2 boyutlu bakışta gerçek 50 olmadığını biliyorum şu şekilde bir yöntemle denedim fakat görsel olarak bakınca örnek şekille çok uyumsuz duruyor. yardımcı olur musunuz. o 150 mm olan çizgiyi bir çizebilsem herşey çıkacak.

bandicam 2024-11-09 11-28-21-978.jpg

bandicam 2024-11-09 11-28-51-297.jpg

izometrik perspektif kullanıyorum acaba yanlış mı yapıyorum. 64mm olan çizgi ile 150 mm olan çizgi birbirine çok yakın durdu ve örnekte ikisinin boyları birbirine yakın idi. bu arada aşağıdaki şekilleri kendim çizdim yani bilgi seviyemi görmeniz için eklemek istedim yanlış anlaşılmasın.
bandicam 2024-11-09 11-35-29-458.jpg

bandicam 2024-11-09 11-36-39-775.jpg

Örnek şekil CAD ile çizilmemiş, elle çizilmiş sanki. O yüzden onun nasıl göründüğünü referans alman doğru olmaz. Zaten bakınca da oradaki açi 50° denmesine rağmen daha fazla duruyor.

Örnek şekil CAD ile çizilmemiş, elle çizilmiş sanki. O yüzden onun nasıl göründüğünü referans alman doğru olmaz. Zaten bakınca da oradaki açi 50° denmesine rağmen daha fazla duruyor.
Haklısınız hocam sanırsam şekilden dolayı, çok uğraştım ama bi türlü örnek şekle benzemedi. Peki sizce de ilerleme mantığımda bir yanlışlık yok değil mi?
komut satından manuel açı girince de aynı mı oluyor? çizgi komutu açıkken "150<50" gibi?
O zaman daha kötü oluyor zaten ama benim bildiğim perspektif açısı eksenleri (izometrik için 30, 90, 150) dışında bir açılı çizgi çizerken o komutu kullanmak doğru olmuyor, bakış açısından dolayı uzunluk tutmuyot diye düşünüyorum.

Peki sizce de ilerleme mantığımda bir yanlışlık yok değil mi?

Katı modelleme ile yap parçanın tamamını ona göre konuşalım. Ana hatlarıyla: Şekle sağdan bakarak, bir bloktan "extrude cut" yapacaksın ve bu şeklin ana yapısını ortaya çıkaracak. Sonra delikleri ve yuvarlaklıkları oluşturacaksın.

EGİK YATAK.jpg

Hocam şimdi görseli google lens ile arattım bir de bu şekli buldum. Gözle bakınca ilk şekil ile birebir aynı gözüküyor fakat ölçüleri oldukça farklı, sanırsam bunun üzerinde uğraşmak çok daha mantıklı olacak.
Kaynakça:

Iki sekilde yapabilirsin. Diyel;imki 10 birim uzunlukta 30 derecelik cizgi cizeceksin.

Birinci yontem @10<30

Ikinci yontem @10,0 komutuyla x yonunde bir cizgi cizersin.
Rotate komutunu isletip ardindan cizginin sabit kalacak donme noktasini yakalayip ardindan da donme acisini verirsin.

Ucuncu yontem icin zaten alengirli bir islem yapmana gerek yok. Ucgenin dik kenarlarini cizdiysen geriye hipotenusu cizmek kaliyor.

Ayrica soyle bir durum daha var.

Sen cizimlerini duzlemsel olarak yap ardindan view ile nasil bakilacagini sec.

Asagidaki gibi. Fakat bu tur cizimleri 2 boyutlu degil 3 boyutlu yapman gerekir. Ardindan istedigin taraftan goruntusune bakabilirsin.

1731146099145.png

hocam 3 boyutlu olarak daha kolay olur eminim ama autocad perspektif üzerinde çizmek istemiştim. sizin dediğiniz komutları biliyorum tabi fakat, benim anlamadığım nokta aşağıdaki şekil üzerinde mesela 50 mm ile belirtilen şekli çizmek istediğimde 50mm bir çizgi değil de daha uzun bir şey çizmem gerekmiyor mu çünkü şekil üzerinde verilen ölçüler, şeklin gerçek ölçüsü değil mi, yoksa bizim o anki bakış açımıza göre mi boyutları yazılıyor. ben eksen çizgilerine paralel olmayan her çizginin boyutunu üçgen çizerek hesaplıyoruz sanıyorum.
37994 eklentisine bak
Hocam şimdi görseli google lens ile arattım bir de bu şekli buldum. Gözle bakınca ilk şekil ile birebir aynı gözüküyor fakat ölçüleri oldukça farklı, sanırsam bunun üzerinde uğraşmak çok daha mantıklı olacak.
Kaynakça:

hocam 3 boyutlu olarak daha kolay olur eminim ama autocad perspektif üzerinde çizmek istemiştim. sizin dediğiniz komutları biliyorum tabi fakat, benim anlamadığım nokta aşağıdaki şekil üzerinde mesela 50 mm ile belirtilen şekli çizmek istediğimde 50mm bir çizgi değil de daha uzun bir şey çizmem gerekmiyor mu çünkü şekil üzerinde verilen ölçüler, şeklin gerçek ölçüsü değil mi, yoksa bizim o anki bakış açımıza göre mi boyutları yazılıyor. ben eksen çizgilerine paralel olmayan her çizginin boyutunu üçgen çizerek hesaplıyoruz sanıyorum.
Hesap yoluyla yapma.
Yuvarlama hataları yüzünden ölçülerde kesisme hatası çıkar.
Çizgileri uzat.Daireler çizerek kesisme noktalarına göre çiz.
Autocadi unuttum ben. :)

Dogrudan XY duzeleminde persektif cizeceksen (Ben boyle cizim yapmiyorum) fakat mantigi ayni olmasi lazim.

Kup kenarlari bir birine 90 derece olmasina ragmen cizerken perspektif cizimde 45 derece ciziyoruz. (45, 30, 60 gibi)

O zaman gercekte 50 derece egime sahip dogrunun perspektif cizimde acisinin ve boyunun yeniden hesaplanmasi gerekir.

Bu angaryalarla ugrasmamak icin nesneyi 3 boyutlu ciziyoruz zaten. Sonra istedigin acidan bakiyorsun.

Hocam teşekkür ederim. Aslında bir üniversitenin kursuna gidiyorum orda profesör perspektif çizimlerine geçince zor şekil çizmek istemiştim ama dediğiniz gibi bu şekli 3 boyutluda çizmek daha mantıklı. ben 3 boyutlu çizim bilmiyorum. aslında bölümüm eem ama çizime başlarken önce 2 boyutta autocad öğrenirim sonra 3 boyutta solid başlayayım demiştim şimdi bilmiyorum gerek var mıymış emin olamadım.

Ogluma sordum (o da ogrenci ve teknik resim dersi aliyor)

Perspektif cizimde ornegin onden, yandan ve ustten gorunusu verilen nesneyi perspektif cizerken cizgi boylarini ve acilari yeni bastan hesapliyormusunuz diye sordum.
Sadece sinavda hesaplayarak ciziyoruz, normalde yaklasik cizim yapiyoruz dedi.

ACAD ile karmasik 3 boyutlu nesneleri perspektif cizmek hamallik olur. 3D cizim icin ekle cikart mantigi kullanildigi icin cok basit. Okulda CAD dersi almadigimiz icin ilerleyen yillarda kendi kendime ACAD ogrenemeyecegime kanaat getirip Mak. Muh. Odasinin duzenledigi bir kursa katildim. Kurs boyunca baslangicta zor yontemleri gosterdiler sonra kolay yontemleri gosterdiler. (hayali cizgiler, trim etme, extend etme gibi)

En son bir dersde de 3 boyutlu cizimi gosterdiler.

Simdi sadece 3 boyut cizim yapiyorum ve alistim artik. Fakat diger CAD programlarinda 3D cizimler cok daha kolay gorunuyor.

Son düzenleme:
Hocam bizim de aynı şekilde başta en zor yöntemle çiziyorduk sonra zamanla uygulamanin özel fonksiyonlarini öğrettiler o şekilde öğrendik. Bu kurs da belediye katkısı ile yapılıyor. Kurs haftaya bitiyor. Sizin de uğraşınız elektronik üzerine, forumdan sizi biliyorum, bundan sonra 3boyutlu çizim için bana hangi programi önerirsiniz? Solid uygun mu? Eskiden sadece tincercad üzerinde biraz 3d çalışmıştım :)

Bu yazilimlar cok cok pahali olduklari icin ACAD harici programlarla hic calismadim. ACAD'in da cok eski versiyonu ile devam ediyorum.

Sorunuzun cevabi bende degil.

Ücretli 3d çizim programları: Solidworks, Autocad Inventor, Solid Edge
Ücretsiz : FreeCAD https://www.freecad.org/

Hangisini tercih edeceğiniz duruma göre değişir.
- Bir yerde çalışacaksanız işletmenin kullandığı tasarım programı bileceksiniz / kullanacaksınız.
- Kişisel hobi ve bireysel kullanım içinse, kendiniz kurup, karşılaştırmayı yapmanız daha doğru olur.

Solidworks'un yıllık 48 dolara maker lisansı var. Neredeyse tüm özelliklerini öğrenebilirsin.

Hocam bizim de aynı şekilde başta en zor yöntemle çiziyorduk sonra zamanla uygulamanin özel fonksiyonlarini öğrettiler o şekilde öğrendik. Bu kurs da belediye katkısı ile yapılıyor. Kurs haftaya bitiyor. Sizin de uğraşınız elektronik üzerine, forumdan sizi biliyorum, bundan sonra 3boyutlu çizim için bana hangi programi önerirsiniz? Solid uygun mu? Eskiden sadece tincercad üzerinde biraz 3d çalışmıştım :)
FreeCad 1.0’ı tavsiye ederim. Ücretsizdir ve 1.0 dan itibaren çizim level atlamıştır.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,894
Üyeler
2,803
Son üye
asimavi

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back