Bedava kaynak kodu yönetimi ve bug takip sistemi

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
24,630
Bazı kısıtlamalarla kaynak kodu yönetimi hizmeti sağlayan birçok site var. Bunlardan en bilinenleri arasında bazıları:

  • Github
  • Gitlab
  • Bitbucket
Github'ı sürekli kullanıyorum. Gitlab hesabım da var ama düzenli kullanmıyorum. Bitbucket hesabım da vardı uzun zaman önce. Ama o zamanlar kullanımı ücretli olduğu için sadece deneme amaçlı almış ve yenilememiştim. Dün kontrol ettiğimde, bitbucket'in sağlayıcısı olan Atlassian firması, birçok hizmeti barındıran paketlere ücretsiz abonelik vermeye başlamış. Daha önce bedava abonelik olmayan şeylere de artık bedava abonelik oluşturulabiliyor.

Atlassian'ın sağladığı bug takip sistemi (JIRA Software), en iyi sistemlerden birisi. "Agile development" yazılım geliştirme paradigmasını da en iyi anlayan ve destekleyen firmalardan birisi.

Gene aynı firmanın sağladığı GIT bazlı kaynak kodu yönetim sistemi (Bitbucket) ile sınırsız özel (private) depo oluşturulabiliyor.

Aynı firmanın sağladığı dokümantasyon altyapısı (Confluence) var.

Her üç hizmete de bedava olarak abone oldum, inceliyorum. Bu üç hizmetin de birbirleri ile çok sağlam entegrasyonu var gibi duruyor. Sistem ile ilgili izlenimlerimi ve avantaj, dezavantajlarını kullandıkça buraya ekleyeceğim.
 
  • Beğen
Reactions: fmy
Paylaşım için teşekkür ederim. Birşeyler eklemek istiyorum.

GitHub ve GitLab kullanıyorum. GitHub, GitLab'tan daha kararlı bir sistemdir. Ancak, GitLab'ta daha çok özellik vardır ve ücretsiz olarak sınırsız özel depo oluşturulabilir. GitHub'ta ise sınırsız olarak üç özel depo oluşturulabiliyor.
 
Bir süre JIRA yı üzerinde çalıştığım projelerde bug takibi amaçlı kullanıyorum. Şimdiye kadar beni sinir eden iki sorunla karşılaştım.

1) Bizim geliştirme sürecinde yeni bir bug girildiği zaman, genelde iki durum sözkonusu oluyor.
  • Beklenmeyen bir davranış görülüyor, ama bunun nereden kaynaklandığı, veya bu davranışın gerçekten bir sorun teşkil edip etmediği belli değil. Bu durumda bu bug'ı "UNCONFIRMED" durumu ile giriyoruz.
  • Nereden kaynaklandığı belli olan bir bug varsa da onu doğrudan "NEW" durumu ile giriyoruz.
Ama mevcut haliyla bu JIRA'da bug oluştururken durumu belirleyemiyorsun. Her seferinde aynı durum ile bug açılır ve sonradan tekrar girip bug durumunu güncellemek gerekiyor. Adamlara yazdım bunu, bir çözüm var mıdır diye sordum. "Şu anda mümkün değil. Başkaları da istedi bunu, ilgili istek sayfasına git ve oy ver" dedi.

2) Bir bug ile ilgili yorumlar girerken, mevcut bir yoruma cevap yazma, alıntılama ve cevabın da bir miktar sağa kayması gibi bir özellik aradım ve bulamadım. Gene yazdım adamlara bunu. Cevap aynı, "Şu anda mümkün değil. Başkaları da istedi bunu, ilgili istek sayfasına git ve oy ver" dedi.
Başka birisi de bana mesaj attı "bu istediğini yapan bir eklentim var, ayda 5$ dedi :mad: Ulan zaten JIRA için para vereceğiz, bir de her eksikliği gidermek için eklentilere mi para vereceğiz ...

Baktım böyle olmayacak, JIRA da zaten kapalı kaynak bir sistem, müdahale edip sorunu kendin çözmen mümkün değil, artık farklı bir sistem bakmaya başladım. Şu anda Redmine diye bir açık kaynak sistemi inceliyorum. İyi gibi duruyor ama Ruby diye bir dilde geliştirilmiş. Hiç kullanmadığım, genel bilgimin dahi olmadığı bir dil. Bir de Bugzilla var, bunu uzun yıllar önce kullanmıştık. Bu da açık kaynak ve Perl dilinde yazılmış. Araştırmaya devam ediyorum.

Başka bug takip sistemi kullanan ve önerebilecekleri var mı?
 
Hmm bugzilla sayfasındaki son release tarihine bakınca 2018 görülüyor, yani bugzilla'nın bir ayağı çukurda ...
 
Açık Kaynak Kod Platformu'nun kod paylaşım alt yapısı GitLab yazılımını kullanıyor. GitLab yazılımı, sadece GitLab'in kendi sunucusunda değil, indirip kendi sunucunuza da kurabilirsiniz.

GitLab'ta Türkçe ayarı da var. Ancak, Türkçe olarak pek kararlı çalışmıyormuş. Bu durum GitLab yazılımıyla ilgilidir.
 

Forum istatistikleri

Konular
7,234
Mesajlar
122,411
Üyeler
2,922
Son üye
Spacetr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top