Bu transistörün kullanım amacı nedir

Ranger

Misafir
Katılım
24 Ekim 2021
Mesajlar
20
Merhabalar bu transistör nasıl çalışıyor emitter base mi tetikliyor yoksa base den emittere doğru akım mı akıyor kolay bulunan bir transistör de degil biri npn diğeri pnp double kılıf nerelerde kullanılıyor çalışma prensibini açıklarmısınız.
(dirençler 4.7 ohm)
 

Ekler

  • Screenshot_20221107_215847_org.mozilla.firefox.jpg
    Screenshot_20221107_215847_org.mozilla.firefox.jpg
    179.2 KB · Görüntüleme: 78
Sadece resmini değilde datasheet dosyasının kendisini de paylşırsanız daha iyi yardım alabilirsiniz.
 
Transistörün base emetör arası diyot gibi davranır. İletime sokulacağı zaman base'e 0.7V veya üstü gerilim uygulanır. Emetör doğrudan grounda bağlı ise base emetör arasında akan akım yüksek olabilir. Bu akımı sınırlamak için bir direnç kullanılır.

Diğer taraftan radyo vericisi, trafo gibi etrafa manyetik alan yayan cihazlar transistörün istemsiz olarak devreye girmesine sebep olabilir. Transistörün hassasiyetini azaltmak için base emetör arasına direnç eklenir. Bu transistörde ikisi birden kullanılmış. Lojik transistör diye arayabilirsiniz.

Pnp ve npn transistör aynı kılıf içine yerleştirilmiş. Ben de ilk defa gördüm ama üretildiyse kullanım alanı da mevcuttur.
 
Özel bir olayı yok. Ufak pcb tasarlarken ihtiyaç olur. Dirençleri de içinde olan npn-pnp transistör çifti, pcb alanından ciddi tasarruf sağlıyor belli ki. 3.5x3.5mm pcb alanına 2 transistör dirençleri ile beraber, daha ne olsun :) .
 
Q1 transistoru ve Q2 transistoru normalde kesimde calısıyor 2 nolu pine (-) verilirse Q1 TR. 5 Nolu pine(+)verilerek transistorler iletime gecirilebilir yani 2 tane bagımsız anahtarlama transistoru olarak bu chip kullanılabilir.Burada Q1 transistoru emitter + kollektor * ye baglı yuk ve Q2 transistoru emitter - collektor +yuk olarak baglanmalıdır.
 
Q1 transistoru ve Q2 transistoru normalde kesimde calısıyor 2 nolu pine (-) verilirse Q1 TR. 5 Nolu pine(+)verilerek transistorler iletime gecirilebilir yani 2 tane bagımsız anahtarlama transistoru olarak bu chip kullanılabilir.Burada Q1 transistoru emitter + kollektor - ye baglı yuk ve Q2 transistoru emitter - collektor +yuk olarak baglanmalıdır.
 
Bu tip transistör çifti için benim aklıma gelen uygulama alanı sensör çıkışları. Piyasada birçok sensörün hem PNP çıkışı hem NPN çıkışı vardır. Al böyle bir transistör çifti, sensörün her iki çıkış çeşidini de destekler.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,299
Mesajlar
123,388
Üyeler
2,948
Son üye
kamilcelebisinan

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top