Buck converterı eviren buck-boost olarak kullanmak

ckocagil

Kıdemli Üye
Neredeyse bütün buck converterları, eviren buck-boost olarak kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? Böylece negatif voltaj üretmek çok kolay hale geliyor.

Modülde 3 pin var diyelim: Vcc, Gnd, Vout. (Eğer In- Out- şeklinde pinler varsa şaşırtmasın, bu ikisi Gnd aslında)

Güç kaynağımızın pozitifini Vcc'ye, negatifini ise Vout'a bağlıyoruz. Gnd pininde negatif buck-boost voltajı oluşuyor!

Bu şekilde kullanımın performansıyla ilgili daha detaylı bilgi: https://www.ti.com/lit/pdf/slyt286

Ama tek giriş voltajımız varsa, mesela +5V, burada -5V elde etmek için iki tane buck kullanamıyoruz herhalde?

Tek buck ile halloluyor, ikinciye gerek yok ki. Çünkü buck-boost şeklinde çalışıyor. +5'ten -2 de -8 de üretebiliyor.

Buradaki en önemli limitasyon: buck çipi +5 - -8 = 13V giriş voltajına dayanabiliyor olmalı.

Aslında soruyu yanlış sordum. Mesela tek +5V giriş voltajımız var. Buradan +3.3V ve -3.3V elde etmek istiyoruz. İki tane buck bağlayarak olmaz herhalde?

-3.3V kolay, orada sorun yok. +5'ten de +3.3'ten de yapabiliriz.

+3.3V için +5'ten yapalım dersek bazı buck çiplerinde "giriş ve çıkış arasında en az şu kadar voltaj olmalı" gibi bir limitasyon var. Buna takılabiliriz. Burada iki buck-boost kullanarak +5 -> -3.3 -> +3.3 gibi bir yola gidilebilir.

Mini360 diye satılan çok küçük synchronous buck modülü. Kablolar siyah Gnd, kırmızı Vcc, yeşil Vout. Girişten 5V veriyorum, çıkışı modül üstündeki potans ile 3.3V'a ayarladım. Buck olarak çalışıyor ve 200-300mA civarı yükleyince voltaj değişmiyor.

1713389448455.png

Aynı modül, yine 5V giriş, sadece kabloların yeri değişti. Potansla oynamadım. Tam olarak -3.3V çıkış alıyorum. Aynı yük ile yüklediğimde çıkış oynamıyor.

1713389606754.png

Forum istatistikleri

Konular
7,413
Üyeler
3,012
Son üye
BenMuhsin

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back