Buharlaşan Çözelti

frekans50

⁵⁰
1720557627649.png

Kalıp nışadır kazımak suretiyle toz elde ettim. Havya ucunu kolay temizlemek üzere bunu ufak cam kavanozda ıslattım. maksimum 1cm kadar seviyesi var.

İçine sıcak havya batırıyorum. Kurudukça ıslatacağım.

Fakat gördüm ki bir kaç gün sonra nışadır kavanozun üst kısımlarında çıkışa doğru kenarlada birikmiş. Yani buharlaşan sadece su değil. Nışadır uçuyor. Aynı zamanda havaya karışıyor ve soluyoruz? Garip değil mi? Normalde dipte kalması gerekmez mi? Deniz suyundan elde edilen tuz böyle yapılmıyor mu?

Son düzenleme:
bazı katılar çok düşük oranda da olsa buharlaşır, örneğin naftalin. buna sublimleşme deniyor. yani sıvılaşmadan buharlaşma.

nişadır belki tek başına buharlaşmıyordur ama suyla karışınca az da olsa buhar moleküllerine yapışarak havaya karışmıştır ama fazla yol gidememiş kapağın orada gene katılaşmışlar.

pratik gözlem olarak bir katıdan yoğun şekilde koku çıkmıyorsa büyük oranda bir buharlaşma yoktur.

Himalaya tuzunu kavanoza koyup bir miktar su ekleyin. Bir hafta 10 gün içinde kavanozun iç yüzeyinin tamamen tuz ile kaplandığını göreceksiniz.

Damıtma işlemi her zaman geçerli olmayacak mı? Safsu elde etmek istesek? Bunun bir kriteri olmalı. Acaba nedir?

Bu katının çözülmesi değil.
Sıvının yukarıya sızan kısımlarının dahada buharlaşması sebebiyle içindeki tuzu terkeden su yüzünden katının o bölgede yoğunlaşmasıdır.
Bardaktaki çay bile aynı şeyi yapar.
Su uçar katı kalır ancak sınır noktalarda çözelti her zaman daha yoğundur.

Son düzenleme:
Damıtma işlemi her zaman geçerli olmayacak mı? Safsu elde etmek istesek? Bunun bir kriteri olmalı. Acaba nedir?
saf su kullanılmalı.
Yoksa nişadır içindeki klorür su içindeki kalsiyum magnezyum benzeri elementler ile bileşik yaparak amonyak gazı çıkarmaya başlar.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,938
Son üye
oguzbaste

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back