cmos yükselteç simülasyon

Bowman

Aktif Üye
Elektronik dersimin ödevi için bir cmos amplifier simülasyonu yapmam gerekiyor. Simülasyon için ders hocası nmos ve pmoslar için parametreler verdi. O parametreleri TINA TI'da girdim.
Fakat AC simülasyonumda kazanç değerim -db olarak çıkıyor. Nmos ve pmosları doyuma sokamıyor muyum yoksa farklı bir hatam mı var şu ana kadar çözemedim.
Simüle ettiğim devre aşağıdaki devreyle bire bir aynı sadece pasif komponentleri çıkardık anlaması kolay olsun diye. Mosların W/L oranlarını da aşağıda belirttiğim kaynaktan aldım. Acaba nerede hata yapıyorum? Neden kazancım -db çıkıyor? Vi+ girişine DC levelı -945mV olan , amplitude'u 50mV, 1kHz, rise/fall time'ı 100ns olan bir kare dalga veriyorum. Vi- girişine ise dümdüz -945mV dc veriyorum. Nmosların Vth0 parametresi 637 mV, pmosların Vth0 parametresi -944mV.

kaynak
simDevresi.PNG

acSim.PNG

MOSlarin W/L parametrelerinden anlamam fakat VGS1 ve VGS2 kaynaklarinin topraga gore degil de Source bacaklarina gore verilmesi gerekmiyor mu?
(mV mertebesinde verdigin icin diyorum.)

MOSlarin W/L parametrelerinden anlamam fakat VGS1 ve VGS2 kaynaklarinin topraga gore degil de Source bacaklarina gore verilmesi gerekmiyor mu?
(mV mertebesinde verdigin icin diyorum.)
Valla hocam benim çok tecrübemin olmadığı bir konu, yeni yeni öğreniyorum. dediğin gibi yaptım. 17db olan kazanç 40 a çıktı.

Önce AC değil transient analiz yapın. AC yanıltabilir. Transient'ta bias noktalarını, sinyal bozulmalarını görürsünüz. Bir adet yükseltici ile başlayın.

Cunku arada duran (VDD ile VSS arasinda kalmis) PMOSlarin VGS gerilimini Vss'ye gore vereceksen bu gerilimin mV lar seviyesinde degil voltlar mertebesinde olmasi lazim. Sen 637mV ve 944mV olarak belirtmissin burdan uyandim. Cunku bu gerilimler dogrudan Source Gate arasindaki gerilimler.

Hazir bu W/L parametrelesi ile ugrasan birisini bulmusken bize kisa bir sunum yaparsan sevinirim. Kitaplarda anlatiliyor olsa da okuyacak kadar ilgimi cekmiyor ama uyelerden birisi bir seyler karalarsa zevkle okurum. Hatta kafamda soru olusursa sorarim.

Önce AC değil transient analiz yapın. AC yanıltabilir. Transient'ta bias noktalarını, sinyal bozulmalarını görürsünüz. Bir adet yükseltici ile başlayın.
transient_2.PNG

Şöyle bir çıktı aldım transient analizde. Önceki grafiği kaldırdım ve yeniledim sanırım zamanı biraz uzun tuttuğum için anlamsız bir şey çıktı.

Hazir bu W/L parametrelesi ile ugrasan birisini bulmusken bize kisa bir sunum yaparsan sevinirim. Kitaplarda anlatiliyor olsa da okuyacak kadar ilgimi cekmiyor ama uyelerden birisi bir seyler karalarsa zevkle okurum.
Seve seve. Sadece bu hafta pek müsait vaktim yok final haftasından dolayı. Final haftası biter bitmez yaparım

Bildiğiniz en basit CMOS devre hangisi? Onunla başlayalım. Benim teorisini iyi bildiğim bir konu değil ama adım adım gidersek kesinlikle çözeriz.

Bildiğiniz en basit CMOS devre hangisi? Onunla başlayalım. Benim teorisini iyi bildiğim bir konu değil ama adım adım gidersek kesinlikle çözeriz.
Aslında sıkıntı olan şey derste biz biraz yarıiletken fiziği gördük. PN junction, mosfet parametreleri vs. Final ödevi olarak direkt bu devre verildi. Yani aslında cmos devreleri işlenmedi o yüzden şu şu devreleri biliyor diyemem. Ama bildiğim en basit devre muhtemelen bir CMOS inverter devresidir.

Sanırım problem çözüldü gibi. Vg1 benim girişim Vout ise çıkış. Zaten besleme gerilimim 3V.

Diferansiyel fark alıcı olan Vi+ ve Vi- girişlerindeki PMOSların Vth0 parametresi -944 mV idi. Ben de -950 mV değerini veriyordum yani kesime çok yakındı. Şimdi girişlerdeki değerleri -1.2V ' a çıkardım ve bu sonucu elde ettim. Bu sonuç bana mantıklı geldi siz ne dersiniz?

transient_v3.PNG

Aslinda senin devrenin ilk bastaki sorunu biraz farkli.

Cikistan negatif girise geri besleme yap. Mesela inverting amplifier devresi kur.

Rf=10K Ri=1K yapip x10 amplfikasyon yaptigini goreceksin.

Evet bariz diferansiyel yükselticiymiş bu. T7-T8 20u current mirror, T2-T3 current mirror, T4 ise buffer olmalı. Two-stage deniyor çünkü diferansiyel kısmı input stage diye geçer. Normalde ikinci stage akımı voltaja çevirir, üçüncü stage de bunu bufferlayıp yüksek akım verebilmesini sağlar.

Forum istatistikleri

Konular
7,240
Üyeler
2,924
Son üye
aytu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back