Desibel ölçer uygulamaları ne kadar doğru ölçüyor

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
22,042
Çok yüksek çözünürlük ve doğrulukta desibel ölçümü yapan bir PCE -430 cihazı bir süreliğine elimde olacak. Bu cihazda Class 1 doğruluk seviyesinde, son derece lineer ve düşük öz gürültüye sahip bir mikrofon kullanılıyor. Hazır fırsat bu fırsat, akıllı telefonlar için yazılmış olan desibel ölçer uygulamalarının ne kadar iyi olduklarını bir test edeyim dedim.

Android telefona Sound Meter uygulamasını kurdum. Bu uygulama bedava, ama bol reklamlarıyla insanı gıcık ediyor.

iOS telefona da dB Sound Level Meter uygulamasını kurdum. Bu uygulamanın fiyatı 90 TL gibiydi. Buna rağmen bu "yarı bedava" versiyonu :D Gene bazı kısıtlamaları var. Apple ürün kullanıyorsan durum böyle, her attığın adım, her aldığın nefes para ...

Sonra da her iki telefonun mikrofonu ile PCE-430 mikrofonunu birbirine en yakın olacak şekilde yerleştirdim. Bu şekilde ortam gürültüsünü ölçmeye başladım.

IMG_3314.JPG
 
PCE-430 u daha hızlı ölçüm yapması için 0.1 dB çözünürlüğe göre yapılandırdım. Bu şekilde ölçüm yapınca, iOS uygulamasının PCE-430 a çok yakın bir ölçüm yaptığını görüyoruz. Android uygulamanın yaptığı ölçümde ise 10 dB gibi bir fark var.

iOS'un oldukça düşük hata ile ölçüm yapmasının sebebi, muhtemelen cihaz çeşitliliğinin az olması ve bu kısıtlı cihazların mikrofonlarına göre kalibre edilebilmesi. Ama Android yüzlerce telefon markasında çalışıyor ve bu markaların her birinde de yüzlerce çeşit mikrofon kullanılıyor olması. Zaten Android uygulamasında kalibrasyon için bir menü de konmuş. PCE-430 ile yapılan ölçüme göre kalibre ettikten sonra Android uygulaması düşük hata ile ölçüm yapabilecektir.
 
Peki böyle bir akıllı telefon uygulamasını kurduysak, ve bir şekilde de kalibrasyonunu yaptıysak, bu desibel metre bir profesyonel desibel metrenin yerini alabilir mi? Malesef bu uygulamaların birçok kısıtlaması olacaktır:

1) Ölçebileceği en düşük ve en yüksek frekans kısıtlı olacaktır, ve bu bant genişliği de modelden modele farklılık gösterecektir.

2) Ölçebileceği en düşük ve en yüksek ses şiddeti kısıtlı olacaktır.

3) Kendi öz gürültüsü yüksel olacaktır, o yüzden son derece sessiz bir ortamda dahi ölçüm yapılsa ölçüm belli bir desibelin altına inemeyecektir.

4) Profesyonel desibel metrelerde kullanılan mikrofonların tanımlanmış stadart bir yönelim karakteristiği vardır. Örneğin bir ortamda her yerden gelen sesi değerlendirmeye alıp genel bir ses kirliliği ölçümü yapabilirken, akıllı telefon mikrofonu bu şekilde her yönden uniform bir ses alışı yapamayacaktır.

5) Profesyonel desibel metrelerde kullanılan mikrofonların frekans tepkisi son derece lineerdir. Class 1 ölçüm mikrofonlarında en fazla 1 dB bir hata, Class 2 ölçüm mikrofonlarında en fazla 2 dB bir hata sözkonusudur. Ama akıllı telefonun frekans tepkisinin linearitesi hem modelden modele değişecektir, hem de belli bir model için lineer olmayacaktır.
 
Bu aletin profesyonel tipi bizim işyerinde vardı.
90dbA ya kadar bir mikrofon 140dbA ya kadar başka bir mikrofon kullanılıyordu.
Mikrofonlarının fiyatı 4000$ ise aletin kendisi 4500$ civarı idi.
Üst frekans ölçümü 15kHz e kadar olduğu için önemsememiştim bile :D

PCE-430 olabilecek en profesyonel alet zaten :) 20 kHz'e kadar ölçüyor ve Class 1 hassasiyete sahip. Gece evin sessiz bir köşesinde göz açıp kapamamı bile spektrumda bariz kaydediyor ...
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,958
Mesajlar
101,650
Üyeler
2,508
Son üye
NEPENTHE

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top