DIY Lehim Emme Mekanizması

Omega

Kıdemli Üye
Katılım
24 Kasım 2018
Mesajlar
2,063
Aşağıdaki resimler medikal bir cihaza ait .Artı tuşuna basarak vakum seviyesi ayarlanıyor, sol taraftaki şeffaf hortumdan emme yapıyor.Bunu otomatik lehim emme makinası olarak kullanmak istiyorum.Bu pompanın erimiş lehimi çekmesi mümkün değil bu yüzden daha kuvvetli bir pompa almam lazım.Anlamadığım devrede selonoid vanada var ,MCU motorun beslemesini kapattığında zaten emiş olmayacağına göre bu malzeme hangi amaçla eklenmiş? Devre sadece emiş yapıyor ve herhangi başka bir hortum bağlantısı yeride yok

Diğer sorularım ise

Hakkonun Vakum Desolder cihazlarına benzer bir cihaz yapabilmek için hangi güçte vakum pompası almalıyım.Orjinali 6 cm uzunluğunda mikro pompa

Şimdiilik amacım manuel lehim emme pompası yapmak ,Daha sonra ise PCB deki lehimi hem eriten ve hemde çeken mekanizma yapmak.Bunun için kuvvetli silikon tabancasının içine eklemeyi düşünüyorum .En kuvvetli silikon tabancasını silikonsuz denedim lehimi eritemiyor
Sizin tavsiyeleriniz ne olur?
(*Hocam resim eklemede bug mı var .Defalarca hepsini silip yeniden yüledim ama bir resim 2 kere yükleniyor)

20191129_144009.jpg
20191129_144519.jpg
20191129_144519.jpg
20191129_145426.jpg
 
Son düzenleme:
Tapatalk'ta eklentiler iki kere gözüküyor hakkaten. Bir de bir mesaja en fazla 20 resim eklenebiliyor. Ama bu sorun masaüstü tarayıcıda meydana geliyorsa onu tam olarak anlamamız lazım.
 
Cihazın her türlü aksamını kendin yapman mümkün ama bence ucu hazır almak lazım. 350 °C sıcaklıkta korozyon yapmadan duran bir uç kendin yap usulü zor gibime geliyor. Çin mali lehim emme makinalarının yedek uçları vardır elbet.
 
Hocam haklısınız da .O sıcaklıkta problemsiz emiş yapan metal uç bulunmuyor.Çinden gelen Hakko çakması desolderlerde de aynı sorunlar var adamlar emişini artırmaya ve kaliteli uç bulmaya çalışıyorlar. Ankara 500-600 tl ye tabanca vakum desolderler var ama 3 gün sonra lehim emmiyor .
 
Evet, sadece bilinen markaların (Ersa, Weller) uçları bulunuyor onlarda yüzlerce lira ...
 
Üreticisinin öngördüğü kullanım süresi ne aslında ona göre konuşmak lazım. Belki de 200 taneden sonra değiştirin diyor adamlar :)

Bir de hangi sıcaklıkta kullanıldı? Uç sürekli sıcak vaziyette mi bekliyor yoksa kullanılacağı zaman tetik ile mi ısınıyor?
 
Tetik sadece vakuma bağlı.Siz pini eritiyorsunuz hafif bir dairesel hareketle tetiğe basınca süper şekilde lehimi emiyor.Ama ne hikmetse bir süre sonra o metal uç aynı sıcaklıkta aynı borddaki benzeri pini eritmiyor.Sıcaklıkta borddan sökmek için gereken normal sıcaklık.

Bu konu için finishing diye bir plating forum sitesindeki onlarca mesajı okudum orda bile adamlar çok fazla detay anlatmıyor.En az 5 farklı kaplama reçeteleri var
 
Eğer kullanılmadığı halde sıcak olarak bekletiyorsan, bu ucu çok kısa zamanda öldürecektir, ayarlanan sıcaklık ne olursa olsun. Eğer işin gereği sabah 9 dan akşam 5'e kadar sürekli lehim söküyorsan o ayrı mesele tabi :)

Bir de standart kullanım sıcaklığı diye birşey yok. Lehimi eritecek minimum sıcaklık kullanmak lazım. Bende Weller'in emmesi var, kurşunsuz lehim ile 350 °C kurşunlu lehim ile 300 °C de kullanıyorum. 300 tane söküm yapmamışımdır muhtemelen ama hala üzerini lehimle kaplayınca pırıl pırıl parlıyor.
 
Hocam çeyrek wattlık direnci sökmekle güçlü IGBT drivers pinlerini sökmekte aynı ısı ayarını kullanmıyorduk zaten altında dimmeri vardı
Yani hocam o kadar para veriliyor JBC de havya kolu standdan alındığını hissedip set ettiği sıcaklığı 3-4 saniyede geliyor.Hakkoda bir standy devresi koymuştu sanırım.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Reactions: nt

Forum istatistikleri

Konular
5,819
Mesajlar
99,328
Üyeler
2,476
Son üye
mrmandos

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top