DIY stüdyo aydınlatmalar

taydin

Timur Aydın
Staff member
Minimal gölge ile fotoğraf veya video çekebilmek için, geniş alanları homojen aydınlatacak aparatları yapmaya başladım. İki tane yapacağım bunlardan.

Ticari olarak satılanların fiyatları hem oldukça yüksek hem de boyutları çok küçük, gölge riski daha fazla

1730914887726.png

Şimdi şu şekilde şeritleri yerleştirdim. İlk başta bunları uç uca bağlayacaktım, ama voltaj düşümü olabilir. Paralel bağlasam daha iyi olacak gibi ...

1730915782798.jpeg

Panel tamamlandı. 3/8 UNC bağlantı yerini yarın atölyede yapacağım. PVC olduğu için Tangit ile çok sağlam PVC somun yapıştırabileceğim.

1730923340681.jpeg

1730923349625.jpeg

1730923360228.jpeg

Sonucu merakla bekliyorum.

Nasıl beslemeyi düşünüyorsun abi ? Smps led trafosu ile mi?

Masadaki lineer güç kaynağı ile besleyeceğim muhtemelen. Ayrı bir güç kaynağı yapsam ağırlık yapacak, olabildiğince hafif olması lazım. Somunu ince tarafa takacaktım ama böyle bile ağır oldu o yüzden uzun tarafa takacağım mecbur.

Yalnız kabloları biraz ince lehimlemişim, 24 AWG. LED grubu da 2 Amper çekiyor. Kablo izolasyonları erirse daha kalın kablo lehimlerim artık.

Masadaki lineer güç kaynağı ile besleyeceğim muhtemelen. Ayrı bir güç kaynağı yapsam ağırlık yapacak, olabildiğince hafif olması lazım. Somunu ince tarafa takacaktım ama böyle bile ağır oldu o yüzden uzun tarafa takacağım mecbur.

Tavan raylarından bir tane monte edip, birden fazla aydınlatmayı aynı anda çalıştırmak kablo karmaşasını ortadan kaldırabilir. Farklı açılarda birkaç aydınlatma gölgelenmenin de önüne geçecektir. Aşağıdaki tavan rayı değil ama bu da işini görebilir.

Ne kadarlık bir alanı aydınlatabildiğinin fotoğrafını ya da videosunu çekebilir misin? Farklı olarak ben de ws2812b ve esp32 ile yapmak istiyorum tabi ki parlaklık farkı falan olacak ama en azından kaba bir bilgi edinebilirim.

Yerinde olsam işe girişmiş iken SMD beyaz aydınlatma ledleri ile tasarlardım.
Önüne de bir difüzer koyduğunda bal olur.
24 lümene kadar aydınlatma yapıyor tek led. LCD arka plan aydınlatmalarında kullanılıyor.
DataSheet
HLA3020H431WS1HR3-N43

Ne kadarlık bir alanı aydınlatabildiğinin fotoğrafını ya da videosunu çekebilir misin? Farklı olarak ben de ws2812b ve esp32 ile yapmak istiyorum tabi ki parlaklık farkı falan olacak ama en azından kaba bir bilgi edinebilirim.

İkincisi de bitince bazı makro resimler çekip ekleyeyim. Ama yukarıdaki resimden çok belli olmuyor, ciddi aydınlatma gücü var. Ola ki daha fazla aydınlatma gerekti, kısa süreliğine voltajı 12V un üzerine çıkarabilirim.

Yerinde olsam işe girişmiş iken SMD beyaz aydınlatma ledleri ile tasarlardım.

Ayrık LED ile tasarlamak için PCB falan yapmak lazım, çok kapsamlı bir proje olur. Ama eğer renk sadakati açısından sorun yaşarsam, o noktada CRI si uygun olan ayrık LED kullanabilirim.

Renklere o kadar takılmayın. Tüm video içerisindeki ışık renginde değişiklik olmazsa, beyaz dengesinde sıkıntı çıkmaz.
Bir kaç gün farkla videoya devam edecekseniz; minik açı değişiklikleri yapın.
~3200°K - 4700°K aralığı ideal renk sıcaklığı olabilir. Günümüz telefonlarının kameraları, amatör ve yarı profesyonel kameralarda problem olmaz.
Benzer aydınlatma kaynağından mümkünse birden fazla kullanın. Kameranın gördüğü alan mümkün olduğunca eşit olarak aydınlatsın. Yüzünüz fondan biraz yüksek olmalıdır. Bundan ilerisi profesyonel işe girer. Siz asıl video içeriğine odaklanın.

Elektrikçiden alınma12V şerit LED. CATA 4480L.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,871
Üyeler
2,782
Son üye
uguner

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back