Düz dünyacılar teorilerinde ufak bir ayarlamaya gitmişler

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
25,190
Malum, dünyanın düz olduğuna inanan bir "düz dünya cemiyeti" var. Türkiye'de de şubesi var :p

Bunların iddiası, dünyanın yüzeyinin (dağlar ve deniz çukurlarını saymazsak, ortalama olarak) düz olduğudur. ISS (uluslararası uzay istasyonu) den gelen görüntüleri hollywood prodüksiyonu diyorlar, inanmıyorlar. Çok yüksekte askeri casus uçaklardan çekilen ve ufkun kıvrımlı olduğunu gösteren görüntüleri de "tak kameraya balık gözü lens, sana herşeyi kıvrımlı gösterir" diye savuşturuyorlar.

Ama geçenlerde bunlardan birisi roket mi balon mu ne yapıp yeterince de yukarı yükselmesini sağlamış. Fotoğraf çekmiş ve makina paraşütle aşağı geri dönünce bir bakmış ki, ufuk çizgisi hakikaten kıvrımlı :) Herhalde ondan sonra dernek genel kurulu olağanüstü toplandı ve teoriyi revize etmişler. Şimdi söylenen şu:

"Dünya tam olarak düz değil de, FRİSBY şeklinde hafif bir kıvrıma sahip"
 
Bu düz dünya cemiyeti ile ilgili olan insanları ben ikiye ayırıyorum. Müritler ve cemiyetin yöneticileri konumunda olan "teorisyenleri". Müritler hakikaten dünyanın düz olduğuna inanıyorlardır ve demografik açıdan bakıldığında cahiller topluluğudur.

Ama cemiyetin teorisyenleri böyle değildir. Bence onlar son derecek akıllı, ve dünyanın düz olmadığını da bal gibi biliyorlar. Kendi içinde tutarlı ve makul görülebilecek bir teoriyi ortaya atmak için belli bir zeka ve konu ile ilgili (fizik, astronomi vs) de belli seviyede bilgi gerekir. Yoksa söylediğin şeylere tımarhanedekiler bile inanmaz.

Bence bu düz dünya cemiyeti olayı, aslında bir sosyal deney. Mantıksız ve bilimsel temelden yoksun bir kavramı kitlelere nasıl kabul ettirebiliriz? Toplumun, beynini kullanmadan, sorgulamadan, söyleneni kabul etmesini nasıl sağlarız? Ortaya çıkan zorluklar nedir? Bu zorluklar nasıl aşılır? gibi soruların cevabı aranıyor burada. Tabi bulunan cevaplar bir akademik makale olarak paylaşılmayacaktır :) Ama buradan elde edilecek bilgi ve tecrübeler çok değerli olacaktır, çünkü bunlarla bir toplumu çok güzel uyutursunuz, koyun sürüsü gibi güdersiniz.
 
Ben de youtube'da gördüm bu saçmalıkları ama üzerinde hiç düşünmedim. Böyle bakınca çok mantıklı :)
 

Forum istatistikleri

Konular
7,717
Mesajlar
128,438
Üyeler
3,116
Son üye
erdn0

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back
Top