elektronikstok.com yayına hazır.

Sercan

--
Uzun zamandır konuşup, birçok farklı başlıkta tartıştığımız bileşen takip sistemini nihayet kullanıma hazır hale getirdim.

Bu yazılım, elektronik laboratuvarınızdaki bileşenleri çevrimiçi olarak organize etmenize yardımcı olur. Program ücretsizdir; ancak herkes üye olamaz. Ücretsiz üyelik için benimle irtibata geçebilirsiniz.

Bu sayfada program hakkında detaylı içerik hazırlayacağım için şimdilik taslak olarak oluşturuyorum.

---
Bilgilerinizle sisteme eriştiğinizde, elinizdeki bileşenleri sisteme kaydetmeye hazırsınız demektir.

Bunun için sol taraftaki menüden "Bileşenler" sayfasını seçmeniz yeterlidir. Açılan pencereden "+ Bileşen Ekle" butonuna tıklayarak bileşen eklemeye başlayabilirsiniz.

1727031807820.png

Açılan sayfada Bileşen Adı yazıp, Kaydet butonu ile veri girişi yapmanız yeterli:

1727031900101.png

Dikkat ettiyseniz veri giriş ekranında birçok alan olmasına rağmen herhangi birini doldurmadık. Böyle ilerlemeniz durumunda yalnızca bileşenlerinin veritabanını oluşturmaya başlamış oluyorsunuz; herhangi bir düzen tanımlamadığınız için nerede olduğunu, kimden aldığınızı, kimin ürettiğini vb henüz sisteme kaydetmeniz. Eğer sistemi daha verimli kullanmak istiyorsanız, öncelikle "Yapılandırma" menü grubundan bazı bilgileri girmeniz, bu alanları doldumanıza dolayısıyla sistemden tam anlamıyla faydalanmanız için yararlı olacaktır.

"Yapılandırma" bölümünde Tedarikçiler, Üreticiler, Konumlar, Kategoriler, Paketler bulunmaktadır.
  • Tedarikçiler: Bileşenleri tedarik ettiğiniz satıcıların listesini oluşturmanıza yarar.
  • Üreticiler: Üretici firmaların listesini oluşturmanıza yarar.
  • Konumlar: Mevcut mekanlarınızın ve içindeki organizasyon ekipmanlarınızın listesini oluşturmaya ve sıralamaya yardımcı olur.
  • Kategoriler: Elinizdeki bileşenleri kategorize etmek için bir kategori listesi eklemenize ve sıralamanıza yardımcı olur.
  • Paketler: Bileşen paket listesi oluşturmanıza yarar.

Son düzenleme:
Arkadaşlar, bu forumda altında fikir olarak paylaştığım ve bir noktaya getirdiğim Elektronik Stok ile ilgili, taklit gibi görünen ilker varyasyonlardan kaynaklı tekrar eden özel mesajlar geldiği için bu mesajda ufak bir güncelleme yapma ihtiyacı doğdu.

Elektronik Stok uygulaması aktiftir. Aşağıda açıklanan haliyle aktif olarak çalışmaktadır. Özgün hali ile bu proje devam etmektedir ve diğer projelerin motivasyon kaynağını bilmiyorum ve benimle ilgisi yok.

Elektronik Stok sadece ilkel bir ekipman takibi olmayıp, elektronik meraklıları için bir sosyal medya ya da forum gibi düşünülebilir. Gerekirse ileride, proje geliştiren insanların birbirleriyle siyaset vb. saçma alanları tartışmadan projeleri üzerinden fikir paylaşabilecekleri, özellikle üniversite öğrencilerine hitap eden bir proje olarak yoluna devam etmektedir. Farklı üniversitelerde uzun süre çalıştım. Bu sebeple oradaki aktif görevde olan hocalardan da bu proje için ilgili desteği aldım.

Üyelik ile ilgili gerçek kişi olması bakımından bir hassasiyetim var. Çünkü burada insanlar elindeki bileşenleri ücretsiz paylaşabilecek fikir tartışabilecek. Ve bunlar gibi detay açıklamak istemediğim fikirlerin suistimal edilmemesi için bir kişinin yalnızca bir defa üye olabilmesini sağlamaya çalışıyorum.

Bileşenlerinizi başkalarıyla paylaşmanız zorunlu değildir. Kendiniz ya da küçük işletmeleriniz için bu projeyi ücretsiz kullanabilirsiniz.

Bu anlamda aşağıdaki bilgiler zorunludur. Ad, soyad, resim ve e-posta bilgileri veritabanına işlenecek olup, telefon bilgisi sadece doğrulama için gereklidir. Veritabanında değil, yerel bir bilgisayarda saklanacaktır. Kişi benzersizliği için başka ne yapılabilir şu an bilmiyorum.

İsim
Soyisim
E-Posta
Telefon
Fotoğraf (üyenin kendisine ait)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Elektronik Stok Nedir?​

Elektronik Stok, elektronik laboratuvarınızdaki tüm bileşenlerin envanterini tutmaya, stok takibi yapmaya ve bunları organize etmeye yarar. Bu bileşenler, entegreler, transistörler ve dirençler gibi unsurlardır; ancak sistem, osiloskop, multimetre ve CNC gibi cihazları ve onlara ait dosyaları da eklemenize olanak tanır.

Birçok ücretli ve ücretsiz bileşen takip projesi bulunduğu bilinen bir gerçektir. Ancak Elektronik Stok, yalnızca bir bileşen takip sistemi olmanın ötesinde, bileşenlerinizi diğer kullanıcılarla paylaşmanıza olanak tanır. Bu yönüyle, elektronik tutkunları ve özellikle öğrenciler için önemli bir kaynak sağlayan gerçek bir sosyal medya platformu olarak değerlendirilebilir.

Mevcut forumların rastgele isimlerle oluşturulan üyeliklerinin aksine, yönetici onayı ile üye olabilen gerçek kişiler, birbirleriyle seçkin bir etkileşim ortamı oluşturabilir. Örneğin, elinizde kullanmadığınız bir STK entegresi varsa, bunu "paylaş" seçeneği ile Sosyal Devre'de tüm üyelerin görebilmesini sağlayabilirsiniz. Diğer kullanıcılar, ihtiyaç duyduklarında bu bileşeni sistem üzerinden talep edebilir. Bu altyapı, ileride gerçek kişilerce seviyeli bir forum oluşturma potansiyeli taşıyan bir girişim fikri olarak da değerlendirilmektedir.

Ek işlevler olarak, laboratuvarınızdaki eksikleri takip edebilirsiniz. Ayrıca, bazı yardımcı araçlar da sunulmaktadır. Örneğin, ASCII veya GHS tablosuna, metronom ya da DTMF sesleri üreten bir araca buradan erişebilirsiniz. Yardımcı araçlar zamanla artmaktadır.

Üyelik​

Elektronik Stok, amatör kullanıcılar için ücretsizdir. Üye olmak için sistem yöneticisi veya yöneticileri ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Yönetici, bilgilerinizi sisteme kaydeder ve e-posta adresinizle ilişkili bir şifre tanımlar.

Yönetici tarafından size iletilen bu şifreyi, ilk kullanımdan itibaren istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz. Şifreler tekrar şifrelenerek (kripto) okunabilir olmayan bir formatta, tek yönlü olarak dönüştürülerek veritabanında saklanır.

Üyelirin bir hesaba sahip olduğuklarını doğrulamak için benzersiz bilgiler zorunlu kılınabilir fakat bunlardan sadece ad, soyad, resim ve e-posta bilgileri veritabanına işlenir. Diğer bilgilerin amacı benzersiz üye takibi yapmaktır ve internet erişimi olan bir ortamda saklanmaz.

Sisteme Erişim​

Üyeliğiniz onaylandıktan sonra herhangi bir tarayıcıdan https://www.elektronikstok.com adresine erişerek programı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Veri Girişi​

Sisteme eriştiğinizde, elinizdeki bileşenleri (entegre, transistör, direnç vb.) kaydetmeye hazırsınız demektir. Bileşeni kaydetmek için bileşen adı haricinde kategori, konum, paket, üretici, tedarikçi vb. bilgilerin hiçbiri zorunlu değildir.

İlk bileşeninizi eklemek için sol menüden "Bileşenler" sayfasını seçmeniz, ardından "+ Bileşen Ekle" butonuna tıklayarak bileşen eklemeye başlayabilirsiniz. İsterseniz bunu kısayol tuşları ile de yapabilirsiniz. Bileşenler sayfasına gitmek için Shift+Alt+End, yeni bir bileşen eklemek için Shift+Alt+Insert kısayol tuşlarını kullanabilirsiniz.

Sistem Ayarları​

Dikkat ettiyseniz, ilk veri girişinde birçok alan olmasına rağmen herhangi birini doldurmadık. Böyle ilerlemeniz durumunda yalnızca bileşenlerinizi veritabanına eklemiş olursunuz; herhangi bir düzen tanımlamadığınız için nerede olduğunu, kimden aldığınızı, kimin ürettiğini vb. henüz sisteme kaydetmiş olmazsınız. Eğer sistemi daha verimli kullanmak istiyorsanız, öncelikle "Yapılandırma" menü grubundan bazı bilgileri girmeniz, bu alanları doldurmanız ve böylece sistemden tam anlamıyla faydalanmanız yararlı olacaktır.

"Yapılandırma" bölümünde Tedarikçiler, Üreticiler, Konumlar, Kategoriler ve Paketler bulunmaktadır.

SayfaAçıklama
TedarikçilerBileşenleri tedarik ettiğiniz satıcıların listesini oluşturmanıza yarar.
ÜreticilerÜretici firmaların listesini oluşturmanıza yarar.
KonumlarMevcut mekanlarınızın ve içindeki organizasyon ekipmanlarınızın (çekmece, kutu, masa vb.) listesini oluşturmaya ve sıralamaya yardımcı olur.
KategorilerElinizdeki bileşenleri kategorize etmek için bir kategori listesi eklemenize ve sıralamanıza yardımcı olur.
PaketlerBileşen paket (SOIC, SOT-23 vb.) listesi oluşturmanıza yarar.

Kısayollar​

Sistemi daha hızlı kullanabilmeniz için bazı kısayol tuşları vardır. Bunlar aşağıda listelenmiştir.

Kısayolİşlev
Shift+Alt+Insertİlgili sayfada yeni veri girişi için boş form açar.
Shift+Alt+Deleteİlgili sayfadaki formu kaydetmeden kapatır.
Shift+Alt+HomeAna sayfaya gider.
Shift+Alt+EndBileşenler sayfasına gider.
Shift+Alt+PageUpPaylaşın bileşenler sayfasına gider.
Shift+Alt+PageDownİhtiyaçlarım sayfasına gider.
Shift+Alt+öBileşen eklerken Özellik satırı ekler.
Shift+Alt+dBileşen eklerken Döküman satırı ekler.

Videolar​

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,938
Son üye
oguzbaste

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back