Ender 3 v2 anakart step sorunu

ByTEK

Yeni Üye
Herkese Merhaba,

Zaman Forumu takip ediyorum ama pek dahil olamıyordum. Konu açmak için kısmet bugüneymiş.

Ender 3 v2 yazıcı sahibiyim. Yazıcıya BLtouch, Dual Z ve Direct drive upgrade yaptım ve güzel sonuçlar aldım. Bu süreçte direct drive yaparken Orjinal motoru olan 42-40 yerine daha hafif ve aynı işi yapabilecek bir motor ile değiştirme yapmak istedim.
hotend.jpg

bu linkteki motoru sipariş geçtim ve gerekli parçaları da bastıktan sonra motorun aşırı ısındığını fark ettim. anakart üzerinden Vref potu ile E için 1.40 Volt olan değeri 1.20 ye düşürdüm ve ısınma sorunu giderek daha stabil çalıştığını gördüm. (standartta 42-40 motor için vref: 1.4volt)

2-3 tane XYZ küp baskısı yaparak gerekli kalibrasyonu yaptım ve stabil sonuçlar aldım.

Fakat dün gece 12 saatlik bir baskı yapmak isteyip stl dosyasını yazıcıya atıp yattım. Yaklaşık 3 saat sonra kalkıp yazıcıya baktım ve baskı devam etse de extruder filementi itmiyordu.

Durdurup yeniden yattım ve sabah ilk işim olarak yazıcıyı açtım ve ilk açılınca motorların tüm eksenlerini kilitlemişti. yani motorlar gayet düzgün konumlarını kuruyordu.

Menüden her eksene değer verip çalıştığını gözlemledim ama E için maalesef sadece ufak titreşimler dışıdan hareket yoktu. sanki akım yetmiyor gibiydi. vref ayarını arttırdım ama sonuç alamadım.

Anakartı söktüm ve patlak yer aramama rağmen sorun bulamadım. kısa devre kontrolü vs yaptım ama gene sonuç alamadım. motoru elimde bulunan 42-34(Z) ile denedim ama aynı tepkiyi verdi.

Sonuç olarak sanırım yeni taktığım motor bir şekilde tmc2208 step sürücümü yaktı. Motor aldığım yer 1.2A yazmışlar. ben vrefi kıstım en kötü ihtimal motoru süremez diye düşündüm ama neden yaktı bilmiyorum. sonuçta TMC2208 için (1.2A RMS, 2.0A Peak) akım değerlerine uygun gibi duruyor. Aşağıdaki Resimde tmc2208'in üstündeki silikonu temizlediğim için pinlerde oksit var gibi duruyor ama yok.

anakart.jpg

vref ayarı için bu bağlantıdan yararlandım . https://www.youmaketech.com/how-to-adjust-stepper-motor-currents-on-ender-3-pro-v2/

Uzun oldu kusura bakmayın ama bu konuda kafam karıştı neyi yanlış yaptım neden böyle oldu hiç bilmiyorum. bu chipi direkt olarak TR içinde bulurmuyum ? Genelde ufak bir modül formunda satılıyor olmadı alıp söküp aktarmayı deneyeceğim. Bu konuda yorumunuz ve tavsiyeleriniz nelerdir ?

Son düzenleme:
Gelişme

Chipin yanma sebebini buldum.
Sorun motordan kaynaklı değilmiş. Yeni taktığım Extruder mandalının zor hareket ettiğini gördüm. Yay ayarı en bolda olmasına rağmen aşırı sert bir malzeme ve tıkanma durumunda motoru rahatlatmak yerine resmen kilitliyordu. Elimde eski Extruder'den çıkma yay vardı ve onu taktım. şuan elle bile zor bastırdığım kolu rahatça bastırabiliyorum.

Kartı onarmayı denedik. bir tmc2208 modülünden chipi aktardık.

WhatsApp Görsel 2025-01-13 saat 12.13.30_8258a3f2.jpg

Forum istatistikleri

Konular
7,231
Üyeler
2,922
Son üye
Spacetr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back