SUB ZERO
Aktif Üye
Biraz araştırdım az çok biliyorum. Ama senin gibi tecrübeli bir elektronik bilgisi olan bir ustamız hocamız anlatırsa daha iyi anlarım. Nihayetinde hobi amaçlı uğraşıyorum okulunu okumadığım için tam mantığını anlayamadım.Geri besleme kavramini biliyormusun?
Cevabınız için teşekkürler. Yalnız ben optonun transistör kısmının collektör ucundan pwm entegrenin FB ucuna giden bir voltaj görmüyorum? Acaba şu şekilde mi çalışıyor? Entegreni FB ucunda bir voltaj Optonun collektörüne gidiyor ledin yanma durumuna göre gnd ye akımın akmasına göre mi ayarlıyor? Kusura bakmayın basittir ama bir şeyleri gözden kaçıyorum..Bir sistemin cikisini belli bir degerde sabit tutmak icin cikis bilgisini okuyup ardindan cikisin olmasi gereken degerden ne kadar saptigini belirlemek uzere konrol cihazina gonderme islemine geri besleme diyoruz.
Mesela 12v cikisli bir kaynakta cikis voltajinin cipe geri bildirilmesi gerekir.
Bu bildirim hattina geri besleme hatti diyoruz.
Verdigin semaya bakalim.
39750 eklentisine bak
Burda 12v cikis gerilimi hakkinda bilgi geri besleme olarak opto ile kontrol cipine iletilmis.
Esasen burada sadece geri bildirim yapilmamis ayni zamanda 12v dan ne kadar sapildigi bilgine de bakilmis.
Yani bu ornekte geri bildirim bilgisi cikis voltajinin kac volt oldugu degil, cikis voltajinin 12v dan ne kadar saptigi bilgisi geri bildirilmis.
Peki geri besleme ne ise yarar.
Diyelim ki cikis gerilimi 12v dan daha asagida dustu. Geri besleme hattindan bu bilgi geldiginde kontrol cipi pwm on suresini artirir. Ne kadar artacagi geri bildirim degerine baglidir. Eger voltaj az dusmus ise az artirir, cok dusmus ise cok artirir.
Tersine cikis voltaji 12 ustune cikti ise bu kez de kontrol cipi pwm siyalin ON suresini kisaltir.
Boylece amac her daim cikisin 12v vermesini saglamaktr.
Kabaca geri besleme budur ve bu ise yarar.
Son paragraf için konuşuyorum. O ikisini birleştirirsen zaten aynı şeye ulaşıyorsun.Cevabınız için teşekkürler. Yalnız ben optonun transistör kısmının collektör ucundan pwm entegrenin FB ucuna giden bir voltaj görmüyorum? Acaba şu şekilde mi çalışıyor? Entegreni FB ucunda bir voltaj Optonun collektörüne gidiyor ledin yanma durumuna göre gnd ye akımın akmasına göre mi ayarlıyor? Kusura bakmayın basittir ama bir şeyleri gözden kaçıyorum..
Benim gördüğüm anladığım kadarıyla pwm entegrenin fb ucundan bir voltaj optonun transistör kısmını iletimine göre karşılaştırma yapıp voltaj ayarlanıyor? Yanlış mıyım acaba?
Şemaya baktığımızda entegrenin FB ucundan ok yönünde optoya giden bir yol gösterirken aynı zamanda optodan tekrar entegrenin FB ucuna gelen bir ok işareti görüyorum.
Cevabınız için teşekkürler. Yalnız ben optonun transistör kısmının collektör ucundan pwm entegrenin FB ucuna giden bir voltaj görmüyorum? Acaba şu şekilde mi çalışıyor? Entegreni FB ucunda bir voltaj Optonun collektörüne gidiyor ledin yanma durumuna göre gnd ye akımın akmasına göre mi ayarlıyor? Kusura bakmayın basittir ama bir şeyleri gözden kaçıyorum..
Çok teşekkür ederim. Benim kafamı çok karıştırıyordu.Evet, o uygulamada optonun kollektoru cipin ilgili bacagindan akim cekerek geri besleme yapiyor.
Şimdi de benim kafam karıştıÇok teşekkür ederim. Benim kafamı çok karıştırıyordu.
peki çıkışı fazla yükledim 1A verebiliyordu ben 1.5A yükledim çıkış ne yaparsa yapsın yükselemedi o zaman ne yapıyorBir sistemin cikisini belli bir degerde sabit tutmak icin cikis bilgisini okuyup ardindan cikisin olmasi gereken degerden ne kadar saptigini belirlemek uzere konrol cihazina gonderme islemine geri besleme diyoruz.
Mesela 12v cikisli bir kaynakta cikis voltajinin cipe geri bildirilmesi gerekir.
Bu bildirim hattina geri besleme hatti diyoruz.
Verdigin semaya bakalim.
39750 eklentisine bak
Burda 12v cikis gerilimi hakkinda bilgi geri besleme olarak opto ile kontrol cipine iletilmis.
Esasen burada sadece geri bildirim yapilmamis ayni zamanda 12v dan ne kadar sapildigi bilgine de bakilmis.
Yani bu ornekte geri bildirim bilgisi cikis voltajinin kac volt oldugu degil, cikis voltajinin 12v dan ne kadar saptigi bilgisi geri bildirilmis.
Peki geri besleme ne ise yarar.
Diyelim ki cikis gerilimi 12v dan daha asagida dustu. Geri besleme hattindan bu bilgi geldiginde kontrol cipi pwm on suresini artirir. Ne kadar artacagi geri bildirim degerine baglidir. Eger voltaj az dusmus ise az artirir, cok dusmus ise cok artirir.
Tersine cikis voltaji 12 ustune cikti ise bu kez de kontrol cipi pwm siyalin ON suresini kisaltir.
Boylece amac her daim cikisin 12v vermesini saglamaktr.
Kabaca geri besleme budur ve bu ise yarar.