Eski tip 3 fazlı prizlerde bağlantı şekli

taydin

Timur Aydın
Staff member
Atölyede duvarlara eski tip 3 fazlı prizlerden takmıştım. Ama bağlantıları rastgele, belli bir standarda uymadan yapmıştım. Böyle olunca da ne zaman bir prize bir alet bağlasam, motorun dönüş yönü istediğim yönün tersinde çıkıyor, hadi bakalım iki fazın yerini değiştir. Bu prizlerde fazların bağlanış şeklinin bir standardı var mıdır? Bütün prizleri açıp doğru yönde tekrar bağlamak istiyorum.

1665421221215.png

Faz yönü ölçen multimetre var bende. Olması gereken standardı ne, ona göre bağlantıları tekrar yapmak istiyorum.

Elektrik tesisatını 15 sene önce yapmıştım. Karışık kuruşuk, hiçbir standarda uymadan birşeyler yapmışım.

L1 KAHVERENGİ
L2 SİYAH
L3 GRİ
PE SARI-YEŞİL

insallah tesisatın yapımı 4x kabloda mavi rengin kullanıldığı dönemlere gitmiyordur :)

Benim renkler de standart değildir muhtemelen :) Prizdeki pozisyona göre R, S, T hangileri olması gerekiyor? Ortadaki toprak diye hatırlıyorum.

klemens kısmında L1-L2-L3 diye belirtilmemiş mi?

Şu anda hatırlamıyorum, ama herhalde yoktu. Bu priz çeşidi için standart birşey yoksa ve her üretici kendi sıralamasını kullanıyorsa o zaman belli bir sıraya göre bağlayayım bari, mesela saat yönünde.

Şu anda hatırlamıyorum, ama herhalde yoktu. Bu priz çeşidi için standart birşey yoksa ve her üretici kendi sıralamasını kullanıyorsa o zaman belli bir sıraya göre bağlayayım bari, mesela saat yönünde.

mutlaka kodlama olması lazım. bizim kullandıklarımız 5 pinli olanlar. nette biraz araştırdım fotodaki gibi olması gerekiyor.

ghr.jpg

3 fazli bir motoru priz priz dolastirmak isine gelmiyor mu?

Abi bütün prizlerde ters dönüyorsa motorlar evin ana girişinden fazların yerini değiştir kökünden halledersin

Abi bütün prizlerde ters dönüyorsa motorlar evin ana girişinden fazların yerini değiştir kökünden halledersin

Hepsi ters değil, bana hangi dönüş yönü lazımsa onun tersi :) Atölyede fazla yer yok o yüzden benim şerit testere sürekli geziyor. Yeni prize takınca da Murphy kanunu gereği benim istemediğim yönde dönüyor. Standart bağlantı şekli yaparsam en azından makina benim prizlerde de başka prizlerde de mantıklı çalışacak. Mesela 3 fazlı ve çoklu uzatma kabloları var, onu takınca da motor gene doğru yönde dönecek.

Timur abi.

Üzerinde orjinal kendi soketiyle gelen bir motorun cihazin var mı?

Var ise onu bagla onun dönüş yönüne göre priz bağlantısını yap.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back