ESP32-WROOM 32u led bağlantısı nasıl yapılır ?

027eyo

Yeni Üye
3 METRE ARGB ALDIM ESP32 İLE KONTROL ETMEYİ DÜŞÜNÜYORUM PC Bluetooth ve Wifi MEVCUT.
LEDLERİ ALİMYUM LED KASASINA KOYUCAM .
pu parçaları nasıl tam bağlıcam bir türlü bulamadım :D
bana basit bir şekilde şema ile anlatıcak biri varmı.
birde LED şeridin sonundaki +5V ve GND uçlarına tekrar bağlamam gerekiyormu aynı adaptör ile paralel led zayıflamasın diye çok bilgili değilim.

pc bağlim 5 v ile yetersiz olur diye düşündüm ek adaptör taksamda bu mantıklı geldi.

• ESP32-WROOM 32U ardiuino
  • WS2812B LED şerit (5V)
  • 330 ohm direnç (data pinine seri bağlanır)
  • 1000 µF 6.3V veya daha büyük kapasitör deniyordu ben 16v aldım (5V ve GND'sine paralel bağlanır)
  • 5 volt 10 amper trafo bunları sipariş geçtim.
  • JUMPER KABLODA ALDIM.
    ÜRÜNLER BUNLAR
    1746543002452.png

1746543139116.png

• 3D
    YAZICI İLE BUNDAN CİZDİRİYORUM ARKADAŞ DÜZGÜN DURSUN DİYE :)
    1746543288767.png

3 METRE ARGB ALDIM ESP32 İLE KONTROL ETMEYİ DÜŞÜNÜYORUM PC Bluetooth ve Wifi MEVCUT.
LEDLERİ ALİMYUM LED KASASINA KOYUCAM .
pu parçaları nasıl tam bağlıcam bir türlü bulamadım :D
bana basit bir şekilde şema ile anlatıcak biri varmı.
birde LED şeridin sonundaki +5V ve GND uçlarına tekrar bağlamam gerekiyormu aynı adaptör ile paralel led zayıflamasın diye çok bilgili değilim.

pc bağlim 5 v ile yetersiz olur diye düşündüm ek adaptör taksamda bu mantıklı geldi.

• ESP32-WROOM 32U ardiuino
  • WS2812B LED şerit (5V)
  • 330 ohm direnç (data pinine seri bağlanır)
  • 1000 µF 6.3V veya daha büyük kapasitör deniyordu ben 16v aldım (5V ve GND'sine paralel bağlanır)
  • 5 volt 10 amper trafo bunları sipariş geçtim.
  • JUMPER KABLODA ALDIM.
    ÜRÜNLER BUNLAR
    41811 eklentisine bak
    41812 eklentisine bak
  • 3D
    YAZICI İLE BUNDAN CİZDİRİYORUM ARKADAŞ DÜZGÜN DURSUN DİYE :)
    41813 eklentisine bak
Ledlerin artı ve eksileri bağladıktan sonra data ucunu ESPnin bir gpio pinine bağla. 330ohm gibi bir direnci de ledin data pini ile gpioya bağla. Yani gpio --> 330ohm --> LED data şeklinde. Daha sonra kontrol için kütüphane kullanabilirsin. Örneğin fastled veya adafruit neopixel

Ledlerin artı ve eksileri bağladıktan sonra data ucunu ESPnin bir gpio pinine bağla. 330ohm gibi bir direnci de ledin data pini ile gpioya bağla. Yani gpio --> 330ohm --> LED data şeklinde. Daha sonra kontrol için kütüphane kullanabilirsin. Örneğin fastled veya adafruit neopixel
Lehim yaparım program işi kolay bana ama elektronik bilgim çok yok araştırarak öğrendim bu aralar .
yinede anlatımın güzel.
Keşke tablo halinde olsa daha net anlarim ama anlattığın için saol.
Birde herhangi gibi bir Gio pini olurmu fark edermi ?

Donanım kısmını @Lyewor_ anlatmış. Yazılım kısmında Arduino, espressif idf ve micropython seçeneklerin var.
Arduino nispeten en kolay olanı.
Sadece esp32 için bir link ve kart kurman gerekecek.
Micropython için ise flaşlama işlemi gerekecek. Esp32 almışsın ama işin daha kolay olması (en azından flaşlama işlemini bypass için) raspberry pi pico w yada pico2 w seçilebilir. Bu işlere meraklı olduğunu düşünüyorum. O yüzden raspberry pi pico w da edinsen iyi olur.
Programlama ortamına karar ver ona göre bir yol çizebiliriz.

Esp32 ile yapabileceklerinin sınırı yok

Son düzenleme:
Donanım kısmını @Lyewor_ anlatmış. Yazılım kısmında Arduino, espressif idf ve micropython seçeneklerin var.
Arduino nispeten en kolay olanı.
Sadece esp32 için bir link ve kart kurman gerekecek.
Micropython için ise flaşlama işlemi gerekecek. Esp32 almışsın ama işin daha kolay olması (en azından flaşlama işlemini bypass için) raspberry pi pico w yada pico2 w seçilebilir. Bu işlere meraklı olduğunu düşünüyorum. O yüzden raspberry pi pico w da edinsen iyi olur.
Programlama ortamına karar ver ona göre bir yol çizebiliriz.
kolay olduğunu düşündüm için seçmtim raspberry pi pico güzel gibi duruyor :)
https://install.wled.me/ kullanmayı planiyorum basit diye esp32 ile.
mobil için kontrol nasıl yapıcam bilmiyorum malasef.
raspberry pi pico android tv box tarzı birşey yapabilsem süper olurdu ama herhalde uygun değil :D çok bilgim yok malasef.
birde bu cihaza bağlantı için ek kablo gerekirse elektirik kısmına cat 6 kablosunun veya cat7 var 2parça kablo çiftleyip kullansam sorun olurmu acaba :)
kaç awg kablo gerek emin değilim.
bu proje hariç yapmak istediğim 2 şey dağa var.
stanlı şarjı mouse 8k düşünüyorum ve argb bilgisayar fanı 3d yazıcı modelleri buldum noctua fanın felan arkadaş çizimle reverse yapip geliştiricek ama ne motor kullanıcam nasıl montajlıcam bilmiyorum forumda bilgi alırım.
mouse 8k kısmıda zor gibi özel diyorlar ona.
pixart paw3395 sensor bulmak çok zor.
3d tasarımı mevcut. şu fanı altaki fana benzetip rulman ve kalitesi sessiz motor düşünüyorum argb ne kullanıcam bilmiyorum birçok şey var aklımda ama yapmak gerçekten zor.
lamzu x mayanında mouse kalıbı var onu kablosuz mouse cevirmek istiyorum.
ama gel gör dağa elimdeki argb yapamıyorum :D
1746548917308.png

1746548994681.png

1746549078901.png

1746549097336.png

Son düzenleme:
Bahsettiğin kondansatörü LED üzerindeki +5v ile gnd üzerine polariteye dikkat ederek atabilirsin.

Bahsettiğin kondansatörü LED üzerindeki +5v ile gnd üzerine polariteye dikkat ederek atabilirsin.
anladım gibi :)

Eğer böyle bir durum olursa level shifter entegre kullanmamız gerekebilir örn. 74hct125
onuda gördüm biyerde.
şurda örnek resim buldum şu kırmızı kablo + yazan yere gidicek başka ne yapılacak örnek verebilirmisin başka eksik var mı ?
ufak cizgiyle eksik olan yerleri tamamlayabilirmisin sane zahmet.
1746555639042.png

@027eyo yazdıklarımı yanlış anlamayın, hevesinizi de kırmak istemem ama şu anda durum benim gözümde şöyle: Yüzmeyi yeni öğrenmiş birinin olimpiyatlara katılması yada okumayı yeni öğrenmiş bir çocuğun roman yazmaya başlamasına benziyor.
Elbette herşeyin bir başlangıcı olacak. Bu noktada en önemli iki şeye sahipsiniz: Amaç ve heves.
Ama bunu programlama bilgisi, sabır, gözlem, elektronik altyapısı ile desteklenmezseniz sadece heves olarak kalır. Bir süre sonra onu da kaybederseniz, 15~20 yıl sonra kuracağınız cümle şu olur: "Ya, başlamıştım bir ara ama olmadı" yada "keşke dizimi kırıp çalışsaydım da tamamlasaydım"

Bu yüzden kendinizi hem elektronik altyapı, hem programlama bilgisi hem de dil (ingilizce + Arduino, c, Python, Java gibi programlama dilleri) olarak geliştirmeye çalışın.
Çünkü ilk yaptığınız 3~5~10 devre muhtemelen çalışmayacak. Ya bağlantılardan biri hatalı olacak, ya besleme yetmeyecek ya kod yazmada/yüklemede problem çıkacak. Sonuçta bütün problemleri tek tek çözene kadar devre çalışmayacak.
Başta dediğim gibi amacım moral bozmak değil. Hevesinizi kaybetmeden elektroniği öğrenmeye sevk etmek.
Temel elektronik konusunda YouTube derya deniz. Oradan başlayabilirsiniz. Ayrıyeten elinizde havya, lehim teli yanında güzel bir multimetre olsa başlangıç için fena olmaz.

@027eyo yazdıklarımı yanlış anlamayın, hevesinizi de kırmak istemem ama şu anda durum benim gözümde şöyle: Yüzmeyi yeni öğrenmiş birinin olimpiyatlara katılması yada okumayı yeni öğrenmiş bir çocuğun roman yazmaya başlamasına benziyor.
Elbette herşeyin bir başlangıcı olacak. Bu noktada en önemli iki şeye sahipsiniz: Amaç ve heves.
Ama bunu programlama bilgisi, sabır, gözlem, elektronik altyapısı ile desteklenmezseniz sadece heves olarak kalır. Bir süre sonra onu da kaybederseniz, 15~20 yıl sonra kuracağınız cümle şu olur: "Ya, başlamıştım bir ara ama olmadı" yada "keşke dizimi kırıp çalışsaydım da tamamlasaydım"

Bu yüzden kendinizi hem elektronik altyapı, hem programlama bilgisi hem de dil (ingilizce + Arduino, c, Python, Java gibi programlama dilleri) olarak geliştirmeye çalışın.
Çünkü ilk yaptığınız 3~5~10 devre muhtemelen çalışmayacak. Ya bağlantılardan biri hatalı olacak, ya besleme yetmeyecek ya kod yazmada/yüklemede problem çıkacak. Sonuçta bütün problemleri tek tek çözene kadar devre çalışmayacak.
Başta dediğim gibi amacım moral bozmak değil. Hevesinizi kaybetmeden elektroniği öğrenmeye sevk etmek.
Temel elektronik konusunda YouTube derya deniz. Oradan başlayabilirsiniz. Ayrıyeten elinizde havya, lehim teli yanında güzel bir multimetre olsa başlangıç için fena olmaz.
düşüncen öyle olabilir ben zaten 2-3 proje yapıcam artı biri göstermeden öğrenmek mesele esp32 herkes karışık farklı şekilde anlatmış eksiğini tam gidermemiş tek bir video düzgün anlatım var oda eksik bence.
saolsun adam bilgilendirdi :)

Son düzenleme:
2 sene önce kaybettiğim çok sevdiğim bir insan ve Maarif Müfettiş emeklisi olan Ayhan hocam'la konuşurken birinde sordum. Hocam "Sınıfa girdiğinde nelere bakarsın?" diye. Şuna dikkat ederim buna dikkat ederim diye birkaç madde saydı. Peki bunlar yoksa dedim. O da cevap verdi. "Hem kel hem fodul ise sazı elime alırım" dedi. Hocama saygımdan sazı elime almayacağım ama size de ESP32 maceranızda kolaylıklar dilemeyeceğim. Madem her videoda bir eksik bir yanlış var. Öğrenin, anlatın da bir de sizin hünerinizi görelim.

Forum istatistikleri

Konular
7,706
Üyeler
3,114
Son üye
027eyo

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back