Ev kullanımında ac-dc çevirici özellikleri ne olmalı?

bladekel

Yeni Üye
Arkadaşlar herkese merhabalar.

Seri imalatına geçmemize çok az kalan, ev kullanıcısına yönelik bir cihazımız var.

Üzerinde bu makineyi kontrol eden ufak da bir devremiz var.

Devremizin gereksinimleri 5VDC ve 400mA.

Üzerinde kullanmış olduğumuz ve piyasada hazır olarak satılan aşağıda resmi bulunan ac-dc çevirici ile prototip devremiz sorunsuz bir şekilde çalışıyor.

1601185747673.png

Öncelikle bu modül güvenli midir?

Asıl sorumuz ise şu, biz bu cihazı piyasaya sürerken, elektronik devresi için ne gibi güvenlik önlemleri almak zorundayız ?
Sigorta, varistör veya başka ne gibi elemanlar kullanmalıyız ki güvenli bir cihaz olsun....

Bu işin bir standardı var mıdır? Ne yapmak gerekir? Bu tür bilgilere nereden ulaşabiliriz?

Ev tüketici cihazlarının güvenliği, IEC tarafından ortaya konmuş bir dizi standart ile düzenleniyor. Konu ile ilgili iyi bir özet aşağıda var:

Bunu belirtmiş olmakla beraber, bu standartların dokümanlarının hem para ile satın alınması lazım, hem de standartların öngördüğü ölçümlerin yapılması için gereken laboratuvar cihazlarının satın alınması lazım, hem de bu ölçümleri yapacak uzmanlığın olması lazım.

Bu durumda, tüm standartlara uyumluluğu belgelenmiş olan hazır bir güç adaptörü kullanmak çok daha az maliyetli olur.

Bu güç kaynağı pek kaliteli olmayabilir. Devre elemanlarının devre kartı üzerindeki dizilimleri bence uygun değilidir. Bu çevirici aşırı ısınma yapması muhtemeldir.

Bu çevirici yerine metal kasa AC-DC çeviricileri öneririm. 1A değerinde akım sağlayabilen kaliteli metal kasa AC-DC çeviri uygundur.

Bu durumda, tüm standartlara uyumluluğu belgelenmiş olan hazır bir güç adaptörü kullanmak çok daha az maliyetli olur.

Hazır adaptörlerin bir diğer avantajı da alete şebeke voltajı hiç ulaşmadığı için izolasyon, topraklama gibi dertler olmuyor. Böylece bunların sertifikasyonu da gerekmiyordur (diye tahmin ediyorum).

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,938
Son üye
oguzbaste

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back