Evrendeki bildiğimiz en karmaşık ve önemli mühendislik harikası makinası.

0xyit

Üye
Hayatımda izlediğim en iyi belgeseldi.
Zamanında EUV fikrini ortaya atan araştırmacıya gülündükten 50 yıl sonra bugün bütün teknolojik aletler EUV ile üretilmiş çiplerle donatılı. insanoğlunun fiziğin ve mühendisliğin sınırlarını zorladığı bu makine gerçekten çok ilginç. Makinenin EUV bölümünde Saniyede 50,000 süpernova üretiliyor. Baya çılgınca.

Örneğin ASML için üretilen lensler almanya kadar büyük olsa en yüksek pürüzsüzlük bir iskambil kağıdı kalınlığında oluyormuş.
Video çok iyi ve şuana kadar youtubeda yayınlanan en detaylı ASML belgeseli, fakat videoda tek bir kısımdan bahsedilmiyor makinanın, o da nanometre düzeyinde hareketler yapabilen silikon gofretini oynatan yatak sistemi, bence EUV üretici bölüm kadar hatta daha ilginç bir sistem bu hareket mekanizması, 20,000mm/s hızında hareket ediyor ve büyük ihtimalle 100,000mm/s^2 ivmelenmelerle çalışıyor fakat hiç bir şekilde sistemde titreşim/overshoot vs. oluşmuyor, çok ilginç.
Sadece halka açılan bilgiler bile çığır açıcı, kim bilir fabrikanın içinde neler oluyor bizim bilmediğimiz.

Fakat aldıkları risk gerçekten çok büyük, daha ilk versiyonu çalışmayan makinenin ikinci versiyonunu yapmak için müşterilerinden 6 milyar dolar yatırım alıp yıllarca geciktirmek çok büyük risk.

Örneğin adamlar uçağa biniyor müşterilere gecikmenin sebebini açıklamak için fakat ortada daha bir şey yok, makine hala denenme aşamasında,
Uçaktan inerlerken makinenin denemesi bitiyor raporlanıyor ve müşterilerine sunuluyor.

Hakedilmiş bir zafer olarak görüyorum ben bunu, fakat aynı zamanda da bütün teknolojimizin sadece bir firma üzerine kurulu olması insanı rahatsız ediyor, bakalım çinli abiler ne zaman bu teknolojiye erişebilecek, en son asmlden makine alıp reverse-engineer etmeye çalışırken bozup müşteri hizmetlerini aramışlardı :D

Aynı zamanda böyle mühendislik harikalarını izlerken düşünüyorum, biz mühendissek/mühendis olacaksak, bu adamlara ne demeli? artık aşmışlar resmen.

Videodan:
Therefore, all progress depends on the
unreasonable man. Imagine if Andy and
Kinoshida and all the others had been
reasonable. We would have none of this.
In fact, imagine what the world would be
like if everyone on it was reasonable.
It would probably be extremely boring.
Probably most of the technology, most of
the things you enjoy on a daily basis
wouldn't be here. In fact, you probably
wouldn't be watching this video because
just about all the technology we have
nowadays would seem completely
unreasonable even just 200 years ago.
And so I really think that to a large
extent we owe our lives to those
unreasonable people.

Forum istatistikleri

Konular
8,743
Üyeler
3,500
Son üye
Emir ÖZKAN

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back