Fluke probe arızası ve tamiri.

czorgormez

Temporary user
Katılım
27 Ekim 2022
Mesajlar
1,712
Fluke 289 ile gelen orjinal probeları sürekli kullanıyordum 5-6 ay kadar önce garip durumlar-temassızlıklar olmaya başladı fazla uğraşmadan kenara kaldırmıştım. bugun biraz boş vakit olunca ve yenisinin fiyatını da görünce tamir etmeye karar verdim. öncelikle çok garip şekilde probun içindeki bakır kablolar küflenmiş-korozyona uğramış ve bu yüzden kopmuşlar. tabi korozyon artı fiziksel zorlanma meydana gelince en dip noktadan kopmuşlar. yalnız işin garibi korozyon çok ufak bir bölgede gelişmiş. kablo kılıfında hiçbir kesik yarık göremedim. ama lokal olarak korozyona uğrayabilmesi için de tam o bölgeden nem alması lazım. herhalde kablo kılıfında kılcal mikro çatlaklar oldu ve oradan nem aldı emin değilim.

probelar yaklaşık 10 yıllık ve hiçbir zaman su-nem-yağmur vs. görmedi. aşırı da kullanılmadı aslında ama demek ki fluke bile olsa üretimde bazı prosesler hatalı olabiliyor.

probu dibinden 1 cm kadar keserek açtım korozyona uğrayan bölgeyi kesip attıktan sonra kalan kabloyu lehimleyerek ve sırayla inceden kalına doğru 4 kat makaronlayarak sağlamlaştırdım. probe uçlarını kurtaramasam bu kabloların ucuna korkodil lehimleyerek güç kaynağı kablosu yapacaktım.

1739121462117.jpeg


1739121387415.jpeg
1739121411605.jpeg
 
Aynı şey benim "Probe Master" lara da oldu. Bir arkadaşıma da almıştık. Onunkiler de aynı şekilde oldu. Kopma noktasının probun ortasında olması ilginçti. Buraya bir sıvı girmesi söz konusu olmadığı halde ağır oksitlenme ve koyu kıvamlı bulaşık bir madde kalıntısı vardı. Sanki kablo bakırına emdirilmiş bir madde var da, hava ile temas edince bu hale gelmiş gibi geldi bana. Belki kabloda alev almayı önleyici bir kimyasal olabilir.

Bu arada bu probları 10 yıldan uzun zamandır kulllanıyorum ve memnunum. Yedekte açıp kullanmaya kıyamadığım bir çift daha var.

WhatsApp Image 2025-02-09 at 23.10.28.jpeg
 
Son düzenleme:
Bakir malzeme ya da izolasyon malzemesi uretimin bir asamasinda asidik bilesenlerle kirlenmis olabilir.

Braun marka elektrikli tras makinasinin cok esnek kablosu da sizdeki probda oldugu gibi incecik cok sayida tellerden uretilmisti.
Makina atil duruma gecrtiginde bu kabloyu soydugumda boydan boya yesillendigini gordum. Kabloda hic yara bere de yoktu. Yani ne oluyorsa uretim asamasindaki bir kirlilikten oluyordur.
 
boydan boya yeşillense buna anlam verebilirim. ama sadece tek bir ufak bölgede ver her iki probeda da aynı noktada olmasını şaşırtıcı buldum.
eldeki veriler bu yeşillenen noktanın probun en çok travmaya maruz kalan noktası olması. emin olmak için kabloyu korozyona uğrayan noktadan 1-2 cm yukarıdan bir daha kestim ve içi temizdi.

A- travma nedeniyle kablonun kılıfı mikroskopik çatlaklardan hava ve nem moleküllerini çok az da olsa içeri geçirdi
B- travma nedeniyle kablo kılıfı içindeki plastikte bazı kimyasallar açığa çıktı ve bakırı aşındırdı.
aklıma gelenler bunlar.

aslında bakır suya-oksijene dayalı korozyondan kopmamalı çünkü bakır yüzeyinde çok ince bir oksit tabakası oluşturur ve bu oksit ilerlemez.
hatta eskiden fransada çatıları bakırdan yaparlarmış ve ilk oksitlenmeden sonra tüm dış ortam şartlarını uzun seneler dayanıyormuş.

tabi bu oksidasyonun kalınlığından emin değilim belki konu 0.01mm gibi çok ince tel olunca tamamen okside olup kopuyordur. ya da
çok inceoksit tabakası her mekanik travmada yüzeyden temizlenerek bakırı inceltip yeni oksidasyona zemin hazırlıyor olabilir. bu ikinci olasılık daha mantıklı geldi. deepseek gibi kendi kendime konuşarak çözdüm.
 
Son düzenleme:
....hatta eskiden fransada çatıları bakırdan yaparlarmış ve ilk oksitlenmeden sonra tüm dış ortam şartlarını uzun seneler dayanıyormuş....

Fransa ornegine gerek yok, Bizde de bakir kubbeli tarihi eserler cok.


Basimiza gelen bu olaylarin ortak ozelligi kablolarin cok cok ince tellerden olusmasi.
 
Son düzenleme:
Fransa ornegine gerek yok, Bizde de bakir kubbeli tarihi eserler cok.


Basimiza gelen bu olaylarin ortak ozelligi kablolarin cok cok ince tellerden olusmasi.
evet çok ince teller hareket ettikçe yüzeydeki oksidasyonu parçalayıp yeni oksit tabakalarına yer açmış gibi.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,347
Mesajlar
124,247
Üyeler
2,977
Son üye
ykurt52

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top