Foruma üye olmayanların görüntüleme yetkisi?

Ben bu konuda ikilemde kalıyorum. Bilgi paylaştıkça güzeldir. Herkesin erişebilmesi iyi ancak forumun gelişimi açısından da üye toplamamız gerekir. Genel düşüncem yazılı bütün konuları üye olmayanlar dahil herkes görüntüleye bilmeli ama bir projedeki ekli dosyaları indirebilmesi için foruma üye olmalı. Herkes istediğini alıp giderse forum hızlı yol alamaz.

Misal benim yaptığım direnç hesap makinesini onlarca kişi indirdi. Alıp gittiler. Üye olsalardı fena olmazdı.

Forumda ilk günden beri bütün bilgiler herkese erişilebilir durumda. Forumun amacı gereği de zaten böyle olması gerekiyor. Üyelik şartı getirirsek o zaman bilgiyi şartlı paylaşmış oluruz.

Üyelik sadece mesaj yazabilmek için gerekiyor. Onun da sebebi kimin ne dediğini bilmek. Eğer üye olmadan mesaj yazma özelliğini açarsak, o kişilerin muhtemelen jenerik, bol rakamlı otomatik üretilmiş isimleri olacak ve kim ne dedi ne demedi takip etmesi çok zor olacak.

Bence; bilgi açık olduğu sürece üye olmak insanlara zor geliyor. üye olunmadığı için katılımda olmuyor. İçerik kapalı olduğu zaman bilgiye karşılık üye olunuyor. Hali hazırda üyelikte olunca bu sefer birşey yazılıyor çiziliyor. Üyelik olmayınca bir şey yazmak ama üyelik yok. O zaman boşver gitsin oluyor.

Ama işte burada şunu düşünmek lazım: Asıl amaç üye sayısını artırmak mı? Eğer üye sayısının çok olması bir işe yarıyorsa (mesela ona göre daha fazla reklam alıyorsun, sponsor buluyorsun veya başka avantajlar elde ediyorsun) o zaman üye sayısını artırmaya çalışmak lazım.

Ama bence buna enerji harcamamıza gerek yok. Asıl enerjiyi, forumun google'da veya başka arama motorlarında en ön sıralarda çıkmasını sağlamaya harcamalıyız. Eğer çok sayıda kişi forumu arama motorlarıyla bulabiliyor ve oradaki bilgiden yararlanıyorsa, biz farkına varmamış olsak da, amacımıza çok büyük katkı sağlamış oluruz. Eğer bu kişilerin bazıları okudukları bilgilerden tatmin olmadı ve soruları varsa da üye olup sorabilirler.

Abi google'ın aradığı en önemli özelliklerden biri güncel olmak. Birileri girip sürekli bir şeyler yazmazsa güncel olmadığı için google da üst sıralarda çıkmıyor. Çünkü google bot bir konuyu baz alırsak hergün geliyor bakıyor son taradığı içerik dışın da yeni birşey yoksa bu sefer 2 günde bir geliyor ve bu gün aralıkları yeni içerik bulamadıkça uzayıp gidiyor. O yüzden bizim 2018 den buyana hiç cevap yazılmamış konumuz var ise google da üst sıralarda çıkması zor. O yüzden bu konuların güncel tutulması lazım. Ya üyeler yorum yapacak yada yetkililer. Ben bir ara eski konulara girip aynı cümleyi farklı şekilde yazarak güncelleme işlemleri yapmıştım. Ama sürekli yapmak da bir kişinin üstüne binince sıkıyor insanı. Dediğim gibi ben ikilemdeyim. Kararsızım, çekimserim...

Ama mesela google'da "LCR metre nedir?" diye arat, ilk çıkan sonuç bizim forum. Halbuki bu konuya bir seneden fazla bir süredir cevap yazılmadı.

Demekki nette bu cihaza ilişkin daha kaliteli bir içerik yok. Yada çok az var. Aynı durum "multimetre nedir" sorgusunda işe yaramayabilir. Bu google algoritmaları çok karışık. Normal şartlarda bu seo işi için bir kişinin sadece bu konu üzerinde hergün çalışması lazım.

Birde mesela seni tanımayan bir tarayıcıdan girip birşey arat yine bizim forum çıkmayabilir. Çünkü senin yoğunlukla girip çıktığın siteler google tarafından biliniyor ve birşey aradığın zaman ilk önce bu kayıtlı sitelere bakıp ona göre listeliyor.

biz farkına varmamış olsak da, amacımıza çok büyük katkı sağlamış oluruz. Eğer bu kişilerin bazıları okudukları bilgilerden tatmin olmadı ve soruları varsa da üye olup sorabilirler.

Burası tuhaf...

Güzel bilgiden faydalandılar. Sonra gittiler. Amaca ulaşıldı ama farkında değiliz. Farkında değilsek amaca ulaşıldığını bilmiyoruz ve enerji azalıyor...

Birde mesela seni tanımayan bir tarayıcıdan girip birşey arat yine bizim forum çıkmayabilir. Çünkü senin yoğunlukla girip çıktığın siteler google tarafından biliniyor ve birşey aradığın zaman ilk önce bu kayıtlı sitelere bakıp ona göre listeliyor.

Valla şimdi Londra'daki bir proxy'den google araması yaptım LCR metre nedir sorgusuna gene ilk bizim forum çıktı. Sonra VPN ile Almanya'dan internete çıktım gene ilk biziz. VPN ile Amerika'dan internete çıktım o zaman IETLabs sitesi bir numara, bizim forum iki numara.

Ama alternatif içeriğin çok olması sıralamayı etikiyordur dediğin gibi. Bu SEO işinde bize yararlı olacak bir firma varsa ben aslında o konuda bir çalışma yapmak isterim. Tabi faydası olacaksa, ama genelde benim duyduğum parayı alıp boş hayaller sattıkları yönünde :D

Forum içeriği zenginleştikçe üye sayısıda aktif üye sayısıda artacaktır.

Genel anlamda yorum yapayım.

Forumlarda ortalama 20 yıldır geziniyorum ve şöyle bir kanıya ulaştım. binler yada onbinlerce üyesi de olsa forumun aktif yazan üyeleri genelde 10 - 50 yada çok popüler forumlarda 100 kişi ile dönüyor. ( az çok )

Bizim bir şekilde forumu güncel tutmamız lazım.

Bilgi alacak kişi aramalarda foruma ulaştı ve içerik üyelik gerektiriyor. Ne olacak. Kişinin hali hazırdaki mail adresi ile 5 dakikada üye olacak bilgiyi alacak ve belki yine uğramayacak. Vakti zamanında web tasarım ve forum kurulumu ile ilgili vbulletin destek forumlarında çok gezdim. Bilgi almak için zorunlu üyelik gerekiyordu. Şimdilerde vbulletin kullanmıyorum. Artık zaten çok aktif web tasarımı ile uğraşmıyorum. Sonuçta artık o forumlara girmiyorum.

Bu iş böyle döndüğünü düşünüyorum.

Bence bilgi üye olmayanlara da açık olsun. Erişim kısıtlanmasın.

Varmısınız bu konuyuda ankete dönüştürelim. :cheeky5: :katil2: :katil2:

Antalya. 45 günlük sürgün bitiyor. Üstüne 10 günlük karantina ve corona tedavisi.

Yoruldum aga döneyim artık. offf

Aslında Timur abimede uğrayacaktım. Şu salgın nedeniyle kimseyi aramadım. Kötü oldu valla.

Forum istatistikleri

Konular
7,236
Üyeler
2,924
Son üye
aytu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back