Freze için "kendin yap" vakum tabla

Bu arada benim üye olduğum homeshopmachinist forumuna da aynı konuyu açtım.

https://bbs.homeshopmachinist.net/threads/78229-Vacuum-holder-cup-choice

Çok ilginç bir öneri geldi. Hava için hafif geçirgen olan sunta kullanarak da akriliğin 4 tarafı da işlenebilir. Vakum tablanın üzerine suntayı yerleştiriyoruz, suntanın üzerine de akriliği koyuyoruz. Eğer vakum pompasının hava akış miktarı ve vakum gücü yeterince iyi ise, o akrilik suntanın üzerine vidalanmış gibi yapışacak. Kenarlarını işlerken de freze ucunu suntaya daldırabiliriz, hiç problem değil.

Bu öneri çok iyi. Uygun ölçüde bir tek vakum tabla alınıp üzerinde büyük küçük her türlü iş yapılabilir. Bu durumu da gözönünde bulundurarak Cantaş firmasından hava akışı yüksek olan bir vakum pompası alacağım. Ama eğer hava akışı yeterli olmazsa, suntanın iş parçası dışında kalan yerlerini boya ile izole etmek gerekecek ki oralardan hava sızmasın.
 
Açıkcası benim önerdiğim sistem daha doğrusu vakum pompası ile olan sistem yine mesajımdaki gibi bir tutucu aparatla işe yarayacaktır.

Ancak bir yüzey alanında yapışma isteniyorsa bu sistemin işe yarayacağını sanmıyorum. Önerdiğim vakum pompası yada bu işlerde kullanılan vakum pompaları derin vakuma inmek için kullanılan pompalardır.

Geniş bir alana bir malzeme tutturulacak ise bu sistem bir blover fan ile emiş sağlanmalı diye düşünüyorum. Yani sizinde söylediğiniz gibi debinin yüksek olması lazım.

Buna örnek bir elektrik süpürgesi düşünebiliriz. Emiş ağzını uygun bir sızdırmazlık ile iş parçasını tutacak şekile getirebilirsek buda malzemeyi tutacaktır. Yine sunta üzerinden konuda öneri olarak sunulduğu şekilde malzemeyi tutabilir. Ancak suntanın gözenekleri arasından emiş sağlayıp iş malzemesini tutabilmek için yüksek statikli bir emiş fanı kullanmak gerekecek.

Diye düşünüyorum.
 
Cantaş'ın bayisini aradım bugün, www.sogutmamerkezi.com, ellerinde varmış istediğim vakum pompası.

Dediğin gibi çok yüksek vakumdan ziyade, iyi bir akış miktarı daha iyi olur benim için. Mesela 100 mbar yeterli olur. Ama Cantaş'ın "Value" marka vakum pompalarına bakınca, en yüksek akış miktarını sağlayan pompa gene iki kademeli olan ve çok derin vakum oluşturan pompa, VE2100N. O yüzden herhalde onu alacağım.
 
Cantaş'ın bayisini aradım bugün, www.sogutmamerkezi.com, ellerinde varmış istediğim vakum pompası.

Dediğin gibi çok yüksek vakumdan ziyade, iyi bir akış miktarı daha iyi olur benim için. Mesela 100 mbar yeterli olur. Ama Cantaş'ın "Value" marka vakum pompalarına bakınca, en yüksek akış miktarını sağlayan pompa gene iki kademeli olan ve çok derin vakum oluşturan pompa, VE2100N. O yüzden herhalde onu alacağım.

Pahali olacaktir ama cozum olacagini dusunuyorum.

Belki soyle bir calisma olabilir istege gore mesela 20 yada 40 litrelik bir tank vakuma indirilir sonrasinda bu tanktan vakum kullanilabilir.

Ayni basincli tank gibi vakumlu tankta is görür. Fikir vermek icin yazdim.
 
Tamam internet sitelerinden siparişi verdim.

Aynen senin dediğin tank'lı olayı youtube'daki bir video'da seyretmiştim. Dediğin çok mantıklı, Önce tankta derin vakum oluşturup onu birkaç takma sökme döngüsünde kullanabilirim. Hem de süper hava akışı olur :) Aşağıdaki video'daki gibi derin vakuma dayanıklı bir kap nerede bulunur?

 
ER-EL'in de vakum pompalarına baktım şimdi. Bu pompaları, vakumlu tablalar için satıyorlar. Akış miktarı olarak üç seviye pompa var:

10 metreküp/saat
16 metreküp/saat
21 metreküp/saat

Benim aldığım pompa, 17 metreküp/saat, yani ortalama.

Ama vakum seviyesine bakınca, ER-EL'in pompaları 20 mbar. VE2100N ise 20 µbar :oops::oops::oops:

Yani vakum seviyesi olarak, gerekenden 1000 kat daha derin vakum elde edecek bu. Neredeyse akrilik'i delikten içeri çekecek :p Demekki klima gazının çok saf olması gerekiyor ki neredeyse bütün havayı boşaltıyorsunuz borulardan.
 
Son düzenleme:
ER-EL vakum tablaları için fiyat aldım. Fiyatlar çok pahalı. 300x400 mm lik tablaya 5000 küsür TL istiyorlar. Tablalar böyle ise pompalar da binlerce liradır, o yüzden pompayı iyi fiyata almış oldum. Ama tablalar alınacak gibi değil. Bu kadar pahalı olması da saçma. Bir alumimyum levhadan CNC ile rahatlıkla işlenebilir bu. Tablayı kendim yapacağım.
 
Derin vakum konusu evet sogutma gruplarinin içerisinde hava ve inert yogusmayan gaz bulunmamali o yuzden derin vakuma inmemiz gerekiyor.

Tabla bir sekilde imal edilebilir. Freze var ise bir proje düşünülebilir.

Bazi durumlarda gercekten 3-4 gun vakum yaptigimiz cihazlar oluyor. Iceride kalan hava cihaz verimini cok degistiriyor.

Vakum kompresoru dogru secim yaptigimiza sevindim.
 
Serkan bu benim bahsettiğim MDF altlık olayı şu videoda var:


Adam 18mm lik mdf koyuyor, hiç kıpırdamıyor. Ki MDF, sunta'ya göre çok daha az hava geçirir! Sonra bir MDF daha koyuyor, o da kıpırdamıyor. Üçüncüyü koyuyor, o artık hafif oynamaya başlıyor. Tabi bunlar makinaya 350 metreküp/saat vakum pompası bağlamışlar.

Ben ince sunta kullanacağım, yüzeyim de az olacak. 8 mm lik suntayı vakum tablaya koyup üzerine de akrilik'i koyduğunu düşün. Gerekirse suntanın kenarlarını ve açıkta kalan yerleri boyarım sızdırma olmasın diye. Bakalım merak ediyorum nasıl bir performans elde edeceğiz :)
 
Ama 4 tane aluminyum'dan 60 x 60 mm ayak yapmak da iş görecek bir çözüm. O ayakların planlarını yapıp burada bir CNC ciye versem olur.
 
Pompa gelsin, önce şöyle birşey deneyeceğim: Düz bir parça aluminyumun köşesine delik açacağım ve vakum sızdırmazlık için de yüzeye elektrikçi bandı yapıştıracağım. Belki üst üste iki bant gerekebilir. Yani oluklar açıp vakum fitili kullanmayacağım hemen.
 
Tamamen fikirlerine katılıyorum abi,

Mantıklı yaklaşım ve çözüm. İlk videodaki tablaları görmüştüm ama üzerine konan iş malzemesi bu alandan küçük olursa yan kaçak alanlarını nasıl engelliyorlar diye düşünür dururdum. Şimdi ise bende aydınlandım. Gayet güzel bir açıklamalı video olmuş.

Daha önce videodakine benzer yağlı tip daha küçük kapasiteli vakum pompası kullanmıştım. İş alanı ne kadar büyük ise ona göre vakum pompasıda o kadar büyük olmalı. Bununla ilgili illaki bir standart vardır şu milibar vakuma inen ve şu m3 debiye sahip diye yada metrekare alan için şu kadar vakum gücüne sahip pompa kullanılmalıdır diye bir standart mutlaka vardır.

Vakum kompresörümüz bir gelsin ona göre hareket ederiz.


34163-100m3_golgeli_copy.jpg
 
Pompa geldi

196
 
Pompada iki tane bağlantı var. Herhalde birisine vakum göstergesi takılıyor diğerini de vakumlanacak yere bağlıyoruz. Araya bir tane hava filtresi de koyacağım. Ama buradaki rakorların standardını ve ölçülerini bilmediğim için herhalde pompayı komple pnömatikçiye götürüp orada deneyeceğim.
 
Pnömatikçi buna uygun rakor yok dedi. Bir de hidrolikçiye soracağım bakalım. Muhtemelen 1/4" UNC diş bu, sıhhi tesisatçılarda bulunan rakor da olabilir belki. Birde hava filtresi alacağım buna.
 
Hava filtresi kullanmakta fayda var.

diş tipi evet 1/4" buna uygun diş ben pnomatik hidrolikçilerde bulabiliyorum. Ayrıca soğutma malzemeleri satan perakendecilerde var.

Resimden tam anlayamadım ama emiş ağzı iki porttan yapılıyor. Biri 1/4" diğeri ise 1/2" olması lazım.

Küçük çap ufak cihazlara bağlantısı kolay olsun diye büyük çap ise büyük cihazların bağlantısı kolay olsun diye iki ayrı çapta yapılıyor. Emiş debisinin hızlı olması için 1/2" kalın hattı kullanmanızı öneririm. Çap ne kadar düşerse boru basınç kaybı artacaktır. Çapın kalın olması ve emiş hattının kısa olması her zaman iyidir.
 
Evet mantıklı Serkan. 1/4" olan yere bir vakum saati takarım. Hava filtresi olarak kompresör hava filtresi uygun olur mu buna?
 
Kompresör hava filtresi olur ancak bu hava filtresinin bir giriş ve çıkış hattına sahip değiller.

Biz soğutma sistemlerinde hem nemi hemde partikülü filtrelemek için "filter dryer" diye tabir ettiğimiz kurutucu filtreleri kullanmaktayız. Bu tür filtreler tıkandığında kullan at modeldir. Aslında lazım olan sadece filtre ama bu çap ve diş yapısına sahip filtre bilmiyorum. Yada kendimiz yapmamız gerekecek.

1 - Kompresör emişlerinde kullanılan filtre uygun şekilde giriş çıkış ağzına göre bir kutuya alınırsa olur

2- Yada aşağıdaki gibi hangi port kullanılacaksa o çapta 1/2" dişe sahip soğutma sistemlerinde kullanılan filtrelerden kullanılabilir.

Uzun süre kullanmayacağınızı düşündüğüm için mesela günlük 24 saatin 8 saati gibi çalışmayacağı için uzun süreli etkin filtre özelliğini koruyacağını düşünüyorum. Aşağıdaki görsel hem bağlantı diş şeklini hemde görsel olarak içini temsil etmektedir. İçindeki küreler silikajel dediğimiz neme aç aktif bir maddedir. Rekorlu olması değişim işlemini kolaylaştırmaktadır.

17122016141541.jpeg
 
Hmm evet, bir ortamda vakum oluşmaya başladığında sıcaklık hızla düşecek ve ortamdaki su da hemen kondansasyon ile çökecek bir yerlere. Dediğin silika'lı filtrelere bakacağım, sık kullanım olmayacağı için baya bir süre gitmesi lazım.

Kompresör emiş ağızındaki filtre herhalde olmaz Serkan, çünkü orası hiçbir zaman vakum görmüyor ve nem çökmesi sorunu olmuyor.

Bu soğutma merkezindeki elemanı aradım filtre için, "Valla abi kaç senedir bu işi yapıyorum, ilk defa sen soruyorsun böyle birşeyi. Millet alıp pompayı kullanıyor" dedi :) Malını ve faaliyet gösterdiği alanı bilen satıcı ara ki bulasın.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,899
Mesajlar
100,694
Üyeler
2,498
Son üye
TaKo

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
Back
Top