GT-2 kayış kasnağı yapımı

taydin

Timur Aydın
Staff member
Kullandığım CoreXY yazıcının kasnakları, iç çap 6mm dış çap 19 mm olan 626 serisi rulmanlardan oluşuyordu. Kayışın dışına temas eden kasnaklar için bir sorun yoktu, ama kayışın içi temas eden kasnaklarda, dişlerin titreşimlere neden olacağını ve bunun da yüzey kalitesine yansıyacağını düşünerek dişli kasnak almıştım

1736597776289.png

Sonra da bunları kullanarak mevcut kasnakları yenilemiştim. Ama sonra farkettim ki, bunların içindeki rulmanları sıktığın zaman, rulman sıkışıyor ve çok zor dönüyor. Çok hafif sıkınca sorun olmuyor ama elle bile iyice sıkarsan sıkışmaya başlıyor. O yüzden bunlarla da işim olmayacak.

GT-2 kasnakları kendim yapacağım. İnternette GT-2 kasnak hesaplayıcı arattırdım ve şu siteyi buldum:

Mevcut eksenler, kasnak çapının 21 mm civarında tutmamı gerektiriyor. O yüzden iç çap 6mm dış çap 17 mm olan 606 serisi rulman kullanacağım, dışına da SLA yazıcıda dişleri basıp geçireceğim. Önce uygun bir diş hesaplatıp DXF çıktısı aldım. Sonra da bu DXF i Alibre Design içerisine import edip dişliyi oluşturdum.

1736598873136.png

Ama kullandığım reçinenin ölçümlere ne kadar sadık kalacağını bilmiyorum. FDM yazıcılarda çıkan parçadaki ölçüler orijinalden daha az oluyor genelde. Ama SLA için durum nedir bilmiyorum.

O yüzden bu parçayı 4 farklı ölçü ile basacağım. 17, 17.1, 17.2, 17.3 mm. Bakalım hangisi en iyi uyum sağlayacak.

Belki de şöyle bir çözüm uygulanabilir: UV kürleme işlemci, parçayı büzen etkenlerden birisi. Diyelim daha parça kürlenmeden denedim ve 17.2 mm olan yüzük rulmana geçiyor ama boşluk var. Bu durumda yüzüğü rulman ile beraber UV kürlemeye tabi tutacağım. Böylece belki büzülüp rulmanı sıkı bir şekilde kavrayacak. Burada bir deneme yanılma da gerekli olacak. Ölçü fazla dar ile kürlemede kırılacak, ölçü fazla büyük ise kürleme sonrasında hala boşluk olacak.

Kopyalamak istedigin kasnagin RTV 20 ile kalibini alacaksin.

Kalibin icine dayanimi yuksek recine dolduracaksin. Kurlenecek. Serlestiginde cikartip kullanacaksin.

Hazır kasnak bulsam hemen alıp kullanacağım zaten, uğraşmayacağım. Ama iç deliği 6 mm olan dişli kasnak hiçbir yerde bulamadım.

Kalıp ile elde edilecek toleranslardan emin değilim. Her tarafı yalpalayan birşey ortaya çıkarsa, bu doğrudan baskı kalitesine yansır. Yazıcının konumlanma doğruluğundan çok daha iyi bir toleransa sahip olması lazım ki sorun çıkmasın.

Aslında elimde divizör var, kendim yapabilirim dişli kasnağı, ama 6 tane lazım, bir sürü iş. Belki motive olurum ve yapar, bir konuda da paylaşırım.

Forum istatistikleri

Konular
7,199
Üyeler
2,910
Son üye
ahmet ustun

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back