HP Spektrum Analizör Tamiri

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
24,630
İkinci el satış yapan sitelerden birinden kullanılmış bir HP 8592B aldım. Bazı sorunları var ve bunları tamir edebilirim umuduyla satın aldım. Bu cihazın yenisi çok çok pahalı (sıfır apartman dairesi fiyatında). Yeni olarak alma şansım yok, o yüzden tek şansım bunu tamir etmek :D

scaled_20180120_163220.jpg


Spektrum analizör, 9 KHz ile 22 GHz arasında ölçüm yapabiliyor. En az 30 yaşında ve zamanının profesyonel cihazı. Satıcının dediğine göre bir süre sonra kendini kapatıyormuş. Orada baktığımızda bırak bir süre sonra kapanmayı, hiç açılmadı :eek: Güç kaynağı sorunu ise hallederim diye düşünüyorum. Eğer değilse o zaman uğraştıracak. Elimde şeması yok, bu biraz sıkıntı.

Tamir aşamalarını burada paylaşacağım :)
 
Son düzenleme:
eğer spektrum analizör çalışırsa, şöyle bir sonuç elde etmem lazım. Buradaki, bendeki modelin neredeyse tıpatıp aynısı. Sanırım band genişliği bunun biraz daha fazla (26.5 GHz) ve bir de frekans sayacı dahil edilmiş.

 
Son düzenleme:
Spektrum analizörü evde tekrar denedim. Güç verince hiç bir hareket yok, hiçbir lamba yanmıyor. Arkadaki sigortaya baktım sağlam. Cihazın voltaj ayarı da 230V, doğru. Yani güç kaynağı sorunu var gibi. Umarım tek sorun budur, bunu halledebilirim diye umuyorum.

Yalnız cihazın içindeki rijit SMA borularını ve SMA coax kabloları görünce biraz tırstım :o

scaled_20180123_010444.jpg


scaled_20180123_010457.jpg
 
Son düzenleme:
Güç kaynağını söktüm

scaled_20180123_185548.jpg


scaled_20180123_224339.jpg


scaled_20180123_190136.jpg


İnternette bir parça listesi dokümanı buldum bunun benzeri olan bir cihaz için. Burada dediğine göre, bu güç kaynağı, komponent bazında tamir edilmiyor ve komple değişiyor diyor. Yani bunun anlamı, bunun şemasını bulma şansı hiç yok. Zaten güç kaynağını bulma şansı da yok satın almak istesem.

Güç kaynağının metal muhafazalarını söküp, kartların da birbirine veya soğutucuya temas etmeyecek şekilde masaya koydum. Sonra da benim varyak üzerinden enerji verdim. Ama varyak'a seri durumda olan halojen lamba üzerinden.

Ve enerji veriri vermez, halojen lamba projetör gibi yanmaya başladı. Bunun anlamı aşırı akım çekiliyor. Daha önce bakmıştım multimetre ile, girişte kısa devre falan yok.

Girişteki köprü diyotu söktüm. 35 senelik lehimleri sökmek de ayrı bir eğlenceli oluyor :eek: Kullanılmış iç lastik gibi kokuyor. Ve köprü diyodun altına bakınca zaten ölçmeden ne olduğu belli oluyor. İçi dışına çıkmış durumda. Bu iyi, belki de bunu değiştirince herşey düzelecek :rolleyes:

Ama belki de bu ikincil arıza. Yenisini takınca tekrar gidecek. Göreceğiz.

scaled_20180123_222716.jpg
 
Son düzenleme:
Köprü diyodun aynı bacak yapısında olanı yoktu, mecbur türk usulü başka bir köprü ile değiştirdim. Enerji verince halojen lamba zayıf yandı. Bu iyiye işaret.

scaled_20180123_232053.jpg
 
Son düzenleme:
Kapasitör kurumasına bağlı bir problem olabileceğini düşünerek güç kaynağındaki bütün elektrolitik kapasitörleri değiştirdim. Sonra da kartı izopropil alkol ile biraz temizledim

scaled_20180125_012536.jpg


scaled_20180125_140514.jpg


Çıkan kapasitörlerin bazıları hakikaten kurumuş. LCR metre bunları direnç zannetti :D

scaled_20180125_140553.jpg
 
Son düzenleme:
Bu şekilde güç kaynağını cihaza bağladım ve enerji verdim. Ama malesef çok kısa süre açık kalıyor ve sonra kendini kapatıyor.

Güç kaynağını bağımsız olarak test etmek için tek başına çalıştırıp çıkışlarını yükledim. 12V çıkışı sorunsuz çalışıyor. Ama +15V ve -12 çıkışları yüke binince cihaz kapanıyor. +5.2V çıkışında da aynı sorun var. Yani güç kaynağı sorunlu, bu belli.

Ama güç kaynağı dışında alette başka bir sorun var mı onu anlamak için aleti benim laboratuvar güç kaynakları ile beslemeye karar verdim. Güç kaynağını ana cihaza bağlayan konnektörü söktüm ve uygun kablo bağlantıları ile güç kaynaklarına bağladım

scaled_20180128_005208.jpg
 
Son düzenleme:
Harici güç kaynaklarını devreye alınca cihazın ekranında mantıklı birşeyler çıkmaya başladı 8)

scaled_20180128_011849.jpg


scaled_20180128_011900.jpg
 
Son düzenleme:
Yalnız biraz daha oynamaya devam edince boşta gösterilen spektrumun normal olmadığı anlaşılıyor. Spektrumun en solundaki seviye çok aşağıda, artık ekrandaki ızgaranın dışına çıkmış. Demek ki sadece güç kaynağı sorunu değil.

Youtube'da birisi benzer bir cihazı tamir ederken, mikser kısmında ve zayıflatıcı kısmında iki arıza tespit edip onarmıştı. Bunda da benzer bir problem olabilir.

Bunun üzerinde devam edebilmem için bazı RF kablolar ve RF adaptörleri gerekecek. Artık onları sipariş edip gelmesini bekleyeceğim. Bir de cihazın içinde bulunan YIG osilatörün doğru çalışıp çalışmadığını anlamak için belki başka bir spektrum analizör gerekecek bana. Neyse, öncelikle özel RF test kabloları gelsin ve kendi kalibrasyon çıkışındaki sinyali ölçtüreyim. Belki daha fazla ipucu verir.
 
Son gelişlemeler göre bu spektrum analizörün tamiri konusunda strateji değişikliğine gitmem gerekecek. Şimdiye kadarki planım, Lime SDR kartını bir spektrum analizör gibi kullanmak ve bununla da spektrum analizörün lokal osilatörünü, mikser çıkışını ve diğer katların sinyallerini ölçmek idi. Lime SDR 3.8 GHz'e kadar çalışan bir kart.

Bugün 15 GHz'e kadar RF sinyal üretebilen ERASynth+ cihazım elime ulaştı, ve bununla osiloskopta denemeler yaparken, 2 GHz'e kadar, çok da fazla kayıp olmadan sinyal ölçümü yapabildiğimi farkettim. 6 GHz'e kadar da bir sinyalin varlığı/yokluğu ile ilgili de bilgi edinebileceğim gibi duruyor. Bu durumda bu Lime SDR yi spektrum analizör olarak kullanma işini erteliyorum, ve direkt olarak osiloskobu kullanacağım bu iş için.

Ama gene de ölçüm yapabilmem için sipariş ettiğim SSMB adaptörlerin elime ulaşması lazım, çünkü spektrum analizörün içindeki bloklar arasındaki bağlantı, SSMB portlara bağlı kablolarla sağlanıyor. Buralarda sinyal seviyesi ölçebilmek için SSMB erkek/dişi bağlantıları SMA dişiye dönüştüren adaptör lazım.
 
SSMB'den SMA ya dönüştüren adaptörler elime ulaştı.

scaled_img_3266.jpg
 
Son düzenleme:
Hemen spektrum analizörün üçüncü dönüştürücü modülünden bir kablo söktüm ve adaptörü denedim. Ama lanet olası şey oraya uymadı >:(

scaled_img_3262.jpg


scaled_img_3261.jpg


scaled_img_3265.jpg
 
Son düzenleme:
Evet, demekki bir yere uygun bir konnektör alınacağı zaman, oraya uyacak gibi duran ilk konnektörü almamalıyız. Mevcut bütün konnektörlere bakıp en uygun olanı bulmak lazım. Benim getirttiklerim şunlardı:

PE9401.jpg


PE9402.jpg


Ama oraya asıl gerekli olan konnektör SSMB değil, SMB ... Ben aslında SMB'nin minyatür olanını (Small SMB) getirtmiş oldum. Üstelik de SSMB nin fiyatı, SMB nin de iki misli ...

PE9142.jpg


PE9143.jpg


Neyse, gene konnektör gelmesini bekleyeceğim. Konnektörsüz ölçme yapmak istemiyorum, çünkü empedans uyumsuzluğundan ötürü yanlış ölçme, hatta bir çıkışın arızalanma riski var. RF devrelerinde öyle keyfi olarak bir çıkışı boşta bırakamıyorsunuz, çünkü böyle yapınca, empedans uyumsuzluğundan ötürü sinyalin büyük bölümünün geriye yansıması ve çıkış katını yakması riski var.

Ayrıca bu konnektörler çok küçük ve hassas, probu içine dürterken kontaktları bozma, veya prob ile çıkışı kısa devre etme ihtimali de var. Risk almadan, konnektörlerin gelmesini bekleyeceğim. Zaten parçalarının bulunması çok zor olan bir cihaz, bir de ben yeni arızalar oluşturmayayım ;D
 
Son düzenleme:
Timur Merhaba.... (Ben Ümit Künkçü)

Analizörü tamir edebildin mi? Benim de RF konusunda hep bir merakım vardı ama kısmet olmadı şimdiye kadar. Öncelikle uygun fiyatlı bir Spektrum Analizör edinmek lazım. İkinci el satış yapan bir türk sitesinden (HP E4411B/HP 8592B PROFESYONEL SPECTRUM ANALYZER şeklinde aratınca çıkıyor) oldukça hırpalanmış durumda bir analizör buldum. İşe yarar mı? Bana olmazsa belki yedek parça senin işine yarar... Uygun fiyatlı analizör nasıl temin ederiz. Senin bir bağlatın/tanıdığın var mı?
 
Merhaba Ümit, en son yanlış RF adaptörler almıştım ve onların doğrularını sipariş etmiştim. Bir hafta önce doğru adaptörler elime ulaştı

scaled_20180622_120338.jpg


scaled_20180622_120359.jpg


scaled_20180622_120443.jpg
 
Son düzenleme:
Ama diğer işlerden bir türlü vakit bulamadım. İlk fırsatta yapmak istediğim, cihazın girişindeki attentuatör'ü test etmek. Bu kolay. Elimde 15 GHz lik sinyal jeneratörü var. Bununla girişe sinyal verip bütün kademelerde doğru zayıflatma elde edebiliyor muyum bakacağım.

Eğer atenuatör iyi ise, ikinci aşamada mikser devresi var. Bu devreye cihazın lokal YIG osilatör çıkışı geliyor ve bir de giriş sinyali geliyor. YIG osilatör çıkışını, bir de mikser çıkışını kontrol edeceğim. hem YIG hem de mikser sorunlu olabilir.

Ebay'de baktığımda hem atenuatörün hem de YIG'in yedekleri var bu cihaz için. Fiyatlar biraz yüksek, 300 dolar gibi. Umarım bunlarda sorun yoktur. Bir de sahibinden.com'da birisi bendeki cihazın aynısını satıyor ve 2000 TL istiyor. Ama onda da aynı arızanın olmadığı kesin değil tabi. 2000 TL verip aynı arızaya sahip başka bir cihaz alma ihtimali var :)
 
Anladım... Sahibinden.com'a baktım ama söylediğin fiyatlı bir şey göremedim. İletişim bilgileri sende var mı?
 
Türkiye'de spektrum analizör temini ile ilgili baya bir araştırma yaptım. Bilinen ikinci el sitelerinde satılan cihazlar genelde bendeki cihaz gibi çok eski modeller. Biraz daha yeniler de var, ama çok yüksek fiyata satılıyor. Ebay'da 2000 dolara giden cihazlara bizimkiler 8 - 10 bin dolar istiyor. Doların şimdiki durumunu da düşünürsek alınacak gibi değil.

Piyasada, Keysight, Tektronix, Rohde Schwartz gibi modellerin sıfır fiyatı lüks semtlerdeki apartman dairesi fiyatında. Eğer bunlar kadar çok para vermeden, iyi iş görecek bir spektrum analizör arıyorsan, şu yeni modelleri inceleyebilirsin:

Rigol RSA5000: Bu cihazı ben de uzun zamandır takip ediyorum. 8000 dolardan başlıyor ve frekans/opsiyonlara göre fiyat 10 bin dolara kadar çıkıyor (yurt dışı fiyatı)

Signal Hound SM200A: Bu cihaz 20 GHz'e kadar çıkıyor ve datasheet'deki performans özellikleri çok iyi. 10 bin dolar gibi bir fiyatı var

Signal Hound BB60C: 6GHz'e kadar çıkıyor ve 2800 dolar gibi bir fiyatı var.

Bunun dışında çin malı birçok cihaz da var, ama RF işlerinde gerçek anlamda test edilmiş ve performansı garanti edilen cihazlarla çalışmak lazım, yoksa sürekli yanıltır. Birşeyi ölçtüğünü zannedersim, ama o ölçülen şey belki de gerçekten orada yok, yada ölçülen değerde değil. Spektrum analizörlerin yaptığı iş çok zor bir iş ve ucuza yapılması mümkün değil.
 
Doğru söylüyorsun... Çin işi cihazlardan mümkün olduğunca uzak durmak lazım. Ama malum orijinallerinin ikinci elleri bile çok pahalı. Neyse kovalamaya devam... Kolay Gelsin.....
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
7,234
Mesajlar
122,412
Üyeler
2,923
Son üye
birisim

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top