Türev alıcının çıkışı, girişteki sinyal fonksiyonunun türevi gibidir. Kondansatörde ilk anda belli bir şarj varsa, bu giriş fonksiyonuna artı olarak eklenen bir sabit terimdir. Sabit bir sayının da türevi 0 olduğunda göre, kondansatördeki ilk anda var olan şarj devrenin çalışmasını etkilemez.
İntegralde kapasitördeki ilk şarj önemlidir ve fark yaratır. Burada hep şöyle düşünmek lazım: Türev, bir fonksiyonun eğrisinin belli bir noktasındaki eğimi. Fonksiyona bir sabit terim eklenirse eğim değişmez. Ama İntegral, fonksiyonun eğrisinin altında kalan alan. Eğer fonksiyona bir sabit terim eklenirsa bu alan artar, öyle değil mi?
0 ve 5 V arasında değişen bir kare dalga için türev alıcının çıkışı. Kare dalganın yükselen kenarında pozitif bir pik, düşen kenarında negatif bir pik alıyoruz. Beklenen durum.
1 ve 6 V arasında değişen bir kare dalga için türev alıcının çıkışı. Kare dalganın yükselen kenarında pozitif bir pik, düşen kenarında negatif bir pik alıyoruz. Girişte bir DC offsetin olması türev alıcının çalışmasını etkilemiyor.
0 ve 5 V arasında değişen bir kare dalga için integratörün çıkışı. Görüldüğü gibi integratör, kare dalganın 5V olduğu anları biriktiriyor. Beklenen durum.
1 ve 6 V arasında değişen bir kare dalga için integratörün çıkışı. Görüldüğü gibi sinyalin DC bileşenleri, integratör çıkışının anında doyuma gitmesine sebep oluyor.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.