JFET ile buffer tasarlamak

Mikro Step

Kıdemli Üye
Giris empedansi cok yuksek birim kazancli giris ve cikisi DC kuplajli bir devrem var ve cok pahali bir opamp kullaniyorum.

Bu opampi kaldirip yerine bir jfet yada 1 jfet 1 bjt ile devre tasarlayayim istedim fakat nafile.

Giris empedansi >1M
Vdd +5v
Vss Gnd

Giris voltaji 0-3v araliginda degisecek.

Ne yaptiysam olmadi.

Bu adamlar tek besleme JFET hatta CMOS opamp tasarlyorlar. Hatta 5v hatta 3.3v da bile calisiyor.

Nasil beceriyorlar anlamadim gitti.

JFET kucuk sinyaller disinda kullanilirsa lineermis gibi davranmiyor. Bu nedenle tek fet ile istedigim gerceklenemiyor. Opamplarda oldugu gibi geribeslemeli bir tasarim gerekiyor.

Son düzenleme:
Devrenin şu anki hali nasıl? Pahalı opamp hangisi ve hangi sebeplerle seçildi?

Birim kazancli klasik buffer. Sample alinan sinyal kucuk bir kapasitorde depolaniyor ve opamp bu voltaji bufferliyor.

Opamp girisinin sample yuklenen kapasitoden akim cekip kapasitor uzerindeki yuku degistirmemesi gerekiyor. Bu nedenle Rail to rail In/Out CMOS opamp kullandim.

Rail-to-rail CMOS op amp pahalı bir şey değil ki ama. Ayrık parçalarla yaparsanız daha pahalıya mal olacak.

Bir kac tip opamp kullandim. Kimisi calistigim sartlarda osilasyona gitti. Sonucta sample kapasitoru de bir baska opampin cikis yuku.

Kazanc ihtiyacim olmadigi icin Jfetden medet ummustum ama su sartlarda isimi gormeyecek gibi gorunuyor. Negatif kaynak kullanirsam isler kismen kolaylasiyor fakat bu da isime gelmiyor.

Balanced-Bridge-Triode-VTVM.jpg

Bu lambalı voltmetrelerde lineerlik sorunu oluyor mu?

jfet_ltspice_textbook_figure_1.png

Jfetin IV eğrisi böyle. Çok fark var.

FET de olsa BJT de olsa DC doğruluk için diferansiyel tasarım yapmak ve transistörlerin benzer olması, sıcaklıklarının aynı olması şart.

Veya chopper yapıp sinyali AC olarak ölçeceksiniz.

Tam istedigim gibi bir fet fakat opamptan vazgececegim kadar ucuz degilmis. Ben en iyisi piyasadaki ucuz mos opamplardan alip tek tek deneyeyim.
Birim kazancda calisan opamp ilginc sekilde kararlilik acisindan en zorlayici calisma kosullarinda calisiyor.

@Mikro Step hocam söylediklerinizden anladığım kadarıyla yüksek frekans, düşük kapasitans etkisi, düşük gürültü ve düşük maliyet gibi kriterlere sahip bir seçenek arayışındasınız. Mesela 3SK293 (aynı kategoride zibilyon tanede alternatif sunmak mümkün) gibi RF alıcı devrelerinde kullanılan çift giriş mosfetleri de alternatifler arasına almalısınız.

Forum istatistikleri

Konular
7,582
Üyeler
3,070
Son üye
Fuat

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back