Lineer gerilim regülatörü hakkında bir soru

HSen

Yeni Üye
Merhabalar,

Bildiğim kadarıyla lineer gerilim regülatörlerinin güç kaybı basitçe (Vo-Vi)xI formülü ile hesaplanabiliyor. Buradan yola çıkarak sormak istediğim bir soru var.
Bir PCB'de 3 farklı çip olduğunu varsayalım ve 2 tanesini direkt olarak bataryadan 3.6V ile, diğerini ise bir lineer regülatör kullanarak 3.3V(max. gerilim değeri) ile beslemek isteyelim. Burada aklıma takılan şey ise regülatörün harcadığı güç. Harcanan güç regülatörün çıkışına bağlanan yüklerle aynı oranda artmış mı oluyor? Yani bütün çiplerim 3.3V ile sorunsuz çalışıyor diyerek 1 çip yerine 3 çip bağlamak daha fazla güç kaybına yol açacak bu yüzden harcanan güç artacak. Bu düşüncem doğru mu? Ayrıca lineer regülatör seçerken hangi parametrelere dikkat etmeliyim?

Harcanan güç regülatörün çıkışına bağlanan yüklerle aynı oranda artmış mı oluyor? Yani bütün çiplerim 3.3V ile sorunsuz çalışıyor diyerek 1 çip yerine 3 çip bağlamak daha fazla güç kaybına yol açacak bu yüzden harcanan güç artacak.
Doğru.
Örnek
Regülatör girişi 3.6v
Çıkışı 3.3v
Fark 0.3v
1 çip 1 amper akım çekiyorsa
0.3x1= 0.3w kayıp demek
3 çip bağlarsan 0.3x3= 0.9 w kayıp, yani regülatör üzerinde ısıya dönüşüp boşa giden enerji.

Yalnız 3.7 V lityum pili devreye bağladığın anda kullanıma bağlı olarak voltaj düşmeye başlayacak. Deşarj oldukça pil voltajının 2.8 V lara düşmesi mümkün. Bu durumda regülatör artık regülasyon yapmaz pil voltajını aynen aktarır devreye.

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back