Linux komut satırına hakim olmanın faydaları

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,729
Bugün benim NAS için aldığım üç tane hard disk geldi. Daha önce yanlış yapılandırdığım üç harddisk de hala takılı ve veriler bunların içinde. Üç yeni diski RAID5 olarak yapılandırdım. Sonra da "File Station" diye bir dosya yöneticisi var bu NAS'ın, bunu çalıştırdım ve önceki disk grubundan yeni disk grubuna dosya kopyalamaya başladım. Kopyalanma durumunu takip etmek için de yeni diske bakıyorum, ama herşey kağnı hızında ilerliyor. Transfer hızına baktım, tam anlamıyla berbat. Bazan 100 MB/s, bazan 1 MB/s, arada gezinip duruyor. "Transfer task" oluşturmuş dangalak, orada da tahmini bitiş süresini yazmış, bir ay sonrasının tarihini veriyor :katil1:
 
Mevcut toplam veri miktar 2 TB den biraz daha az, ve inşallah bir ay sonra bitecek :) Tabi o arada bizim sayın elektrik idaresi sabahtan elektriği kesip akşamdan bağlarsa herşey bir ay daha ileri atılacak. Baktım böyle olmayacak, NAS'a secure shell (ssh) ile bağlanmanın yollarını aramaya başladım. Neyseki ssh servisi koymuşlar buna. admin kullanıcısı olarak login ettim, iki diskin mount edildiği yerleri buldum ve sonra da rsync kullanarak kopyalamayı başlattım. İstikrarlı bir şekilde 50 MB/s hızla kopyalamayı yapıyor. 1.8 TB gibi data var, yani 10 saatte bitmesi lazım.

İşte bu yüzden linux komut satırına hakim olmak lazım. Yoksa bu NAS'ın arayüzünü geliştiren geyiklerin insafına kalırsın ve diski kopyalamak için bir ay beklersin.
 
rsync ile dahi transfer hızı aslında biraz düşük. Bunun sebeplerinden birisi hedef diskin RAID5 olması. RAID5 de yazma performansı düşük olur, çünkü veri RAID5'i oluşturan bütün disklere dağıtılıyor. Başka bir sebep de, bir diskten okuyorsun, diğerine yazıyorsun, dolayısıyla süre iki kat artmış oluyor. Bir de WD nin NAS lar için özel geliştirdiği RED serisi disk kullanıyorum. Bunlar düşük devirli çalışan ve daha fazla güvenilirlik adına performanstan feragat eden diskler.

Bu yazma performansı beni sadece kullandığım Windows 10 Vmware virtual machine açısından tedirgin ediyor. 1 TB lik image bu ve windows da diski sürekli kaşımayı çok sever. Eğer çok berbat bir sonuç alırsam belki bunun için ayrı bir disk kullanmam gerekebilir.
 
Linux komut satırında fazla kurcalayıp birşeyleri bozmasınlar diye komut satırına girerken az dırdır yapmadı bana. ssh ile login ettikten sonra hemen bir menu çıkarmışlar, işte network ayarlarını görüntüle, disk bakımı yap, falan filan. En son seçenek de "komut satırına çık". Son seçeneyi seçiyorum. "Bak emin misin? Komut satırına çıkmış olacaksın haaa!" diye bir uyarı daha çıkıyor. Y tuşuna basınca komut satırında buluyorum kendimi. Tabi ilk işim login ederken bu menünün çıkmasını engellemek oluyor. Meğer onun için de bir ayar koymuşlar arayüzde, ben de ayar üzerinden kapattım bu menüyü.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,789
Mesajlar
99,024
Üyeler
2,464
Son üye
s4met

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top