Linux'ta NVME disklerin sağlamlık testi nasıl yapılır?

Sercan

--
Server olarak Rocky linux kullandığım bilgisayarda işletim sistemi güncellemeleri sonrası mount hataları filan türedi. Bu sorun işletim sisteminden mi yoksa diskten mi kaynaklanıyor bilmiyorum.

Verilerin selameti için haliyle disklerden de mutmain olmam gerek. Sistemde iki adet 2TB NVME disk var.

Normal şartlarda smartd ile mekanik disklerin testleri yapılıp, S.M.A.R.T verileri okunuyormuş. Fakat NVME diskler S.M.A.R.T sistemini olduğu gibi terk etti diye biliyorum.

Yaptığım ön araştırmalarda nvme-cli programı ile disk durumları sorgulanabiliyormuş. Bu program açık kaynak olarak nvm express (100'den fazla firma tararfından oluşturulan bir konsorsiyum) tarafından geliştirilmiş. Ticari firmaların birlikteliği ile üretilince güvenilir mi bilemiyorum ama açık kaynaklı olması, konuya hakim insanların inceleyebileceği bir seçenek sunuyor.

Sonuç olarak ben bu diskleri en sağlıklı şeklide nasıl test ederim? Aşağıdaki çıktılar için yorumunu nedir?

1710771783153.png

Bir neticeye varamadım ama sanıyorum elektrik şebekesi ile ilgili bir sorunum var. Bu da sistemin sapıtmasına sebep oluyor olaiblir.

Şöyle, disklerin söketlerini ve işlevlerini değiştirdim. Önceden yedekleme için kullandığım diske işlem sistemi kurdum. Ara ara bu disk de aynı şeyleri yapıyor.

Butün eşim dışarı çıktan bir süre sonra elektrikler mi kesildi diye beni aradı. Bizde kesinti olmadı ama sokağın sonundaki dükkanlarda olmuş. Bu esnada çalışan disk bir anda hata verdi. Dosyalar kaybolmuş görünüyordu.

Yeniden başlattım düzelmedi. Gücü kapatıp 2-3 dk bekledikten sonra başlattım ve hiç sorun yokmuş gibi çalışmaya devam etti. İlk düzendekte de güç kaynağını şebekeden ayırdığımda düzeliyordu.

bir dip not bırakayım : buzlanan resimler yz ile çözülüyor bir dahakine direkt boya abi renk ile

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,938
Son üye
oguzbaste

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back