Lm317'nin 400ma' da aşırı ısınma sorunu?

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Elimde 6v 7ah kuru akü var. Şarj etmek için @Mr_YAMYAM abinin devresini kullanmak istedim.
Ama lm317 300-400ma akım çekerken kokusu burnuma kadar geliyor. Üzerinde küçük bir soğutucu var. Ben yeter diye düşünmüştüm ama 24v'u 7v'a düşürünce ısınıyor demekki. Yine de fikir edinmek açısından sormak istedim.

20191101_153854.jpg

17V düşüyor üzerinde, içinden de 400 mA geçiyorsa, 6.8W harcanıyor demektir. Resimde soğutucuyu tam göremiyorum. Sırf bu yüzden dahi yetersiz olduğunu düşünüyorum :)

Aslında bunun hesabı var, Dave Jones amca bir videosunda anlatmıştı, onun çevirisi olan bir video yapmak istiyorum ne zamandır. Ama iş güç olmuyor işte.

Termal tasarım ile iglili video:

ingilizceyi ceviri yapacak kadar bilsem ben cevirirdim abi ama maalesef yapamıyorum :)
Yine de izleyip anlamaya çalışıcam. Teşekkürler.

Soğutucusuz ısıyı dışarı atamazsın. Resimde soğutucu olmadığı görülmektedir.
Soğutucu hesabına kafam basmasa da temel hesaplama 'C/W olarak gözümüze çarpmaktadır.
Bu hesaplamada kabaca watt başına ısı artışı 'C olarak belirlenmektedir.
Doğal olarak soğutucunun teknik verileri incelenmelidir.

LM317 klemense çok yakın olduğundan uygun soğutucu takamamıştım. Şu dandik, transistöre giydirme mantığıyla yapılmış tenekelerden takmıştım. Gördüm ki işe yaramıyor. Şuan daha büyük birşey bağlayıp fan ile destek oldum. 1 saattir sıkıntısız çalışıyor. Bu benim aklıma bizim yaptığımız korumalı psu yu getirdi. Görünüşe göre ona da ekstradan fan devresi eklememiz gerekecek. Bir iş daha çıktı :D:D

Trafoda bu 7V için ayrı bir sargı da düşünebilirsin Gökhan. O zaman LM317 daha az voltaj düşüreceği için üzerinde ısıya dönüşen güç de baya azalacak.

Trafoda bu 7V için ayrı bir sargı da düşünebilirsin Gökhan. O zaman LM317 daha az voltaj düşüreceği için üzerinde ısıya dönüşen güç de baya azalacak.
Abi trafo 2x24v geçen sene sıfır almıştım. Üzerinde oynama şansım yok. Ama LM78XX serisi transistörler ile kademeli olarak düşürüle bilir gibi yarı mantıklı bir durum geldi aklıma. 24 den 18'e, 18 den 15'e, ordan 9'a ve hatta 5v'a kadar düşürülebilir heralde. Ama iş yükü ve karmaşıklık olur devrede.

Abi trafo 2x24v geçen sene sıfır almıştım. Üzerinde oynama şansım yok. Ama LM78XX serisi transistörler ile kademeli olarak düşürüle bilir gibi yarı mantıklı bir durum geldi aklıma. 24 den 18'e, 18 den 15'e, ordan 9'a ve hatta 5v'a kadar düşürülebilir heralde. Ama iş yükü ve karmaşıklık olur devrede.

Olur aslında. Sonuç da gayet kaliteli olur bence :) Hem yük regülasyonu hem de hat regülasyonu anlamında düşünüldüğünde 3 regülatör ile, 1 regülatöre göre daha iyi sonuç alınır. Isıyı da paylaştırmış oluyorsun.

Şunu gibi düşünüyorum: Kütük geliyor, önce baltacı düzeltiyor, sonra törpücü, en son da zımparacı :D

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,938
Son üye
oguzbaste

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back