MCU giriş koruması

semih_s

Hobici
1692385380093.png

Yukarıdakine benzer şekilde adc okuması yapcağım. Biraz karışık bir iş olacak üzerinde çalışırken yapacağım bir hatadan adc okuduğum bacaklara işlemciyi bozacak bir voltaj gelmemesi için koruma yapmaya çalışıyorum. Amacım simetrik beslediğim opamp çıkışlarının 5V üzerine ve 0V altına inebileceği öngörmediğim bir durumda işlemciyi korumak. Bunun için D1 diyotu TVS veya zener seçmek arasında kaldım. Negatif voltaja karşı da şotki diyot koymak bana mantıklı geldi. MCU pinleri VCC+0,5 ile -0,5V arasına dayanıyor.

Buna alternatif de aşağıdaki gibi sadece 2 şotki diyotla güvenli aralıkta tutmak mümkün görünüyor. Bu iki uygulama arasında etkililikleri vb bakımdan bir fark var mıdır? Kullanacağım mcu Atmega64 olacak.

Bu girişleri korumak için R6 direncin akım sınırlaması tek başına yeterli olur mu acaba?

1692385834150.png

- R6 yi 10K sectikten sonra hic opamp kullanma.

ADC girisini cok dusuk empedansli cikis ile surmen gerek. Bu R6 nin en fazla bir kac yuz ohm olmasi gerektigi anlamina gelir.

- ADC girisine zener baglarsan voltaj, zener esik degerine daha cok yaklasmadigi halde zener akim cekmeye baslar ve ADC girisindeki voltaji degistirir.

Zener kullanma.

Ne yapacaksan opampli devrede yap. Opamp cikisi ADC Vmax degerini asmasin.

Eger opamp bozulursa bosver MCU da bozulsun.

Uygulamada opampı kullanmam gerekiyor, voltaj dinamik olmayacak. Ben bir atmega48'de korumasız 100K ve kondansatörle deneyeyim. 10K'ya kadar adım adım düşeyim.
1692389016002.png

Opamp beslemesini 5V yapsanız çözüm olmaz mı?
Devrede birkaç opamp var. Çıkışı 10V görmesi gereken biri var dizgide birine ayrı 5V yol çekmekle uğraşmak istemedim. Bir de opamları rail-rail seçmedim. GND'yi ve VCC'yi görmesini istiyorum. Normal şartlar altında koruma gerekmeyecek aslında. Masamda uğraşırken, direnç sök-tak lehimleme hatasından vb. mcu mefta olmasın. şotkileri iliştirmek kolay olacak. böyle yapacağım.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,255
Üyeler
2,928
Son üye
acbatro

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back