metal demir yapmak için elektrodu nasıl seçeriz

Cemil47

Üye
Katılım
3 Ağustos 2024
Mesajlar
39
sevgili arkadaşlar armatör kaynakçı olmadığım için etli veya etsiz demir kaynak işlerinde elektrod nasıl seçeceğim henöz bilgi sahibi değilim ama öğrenmek istiyorum elektrod üzerinde numaralandırmış kodlar neye yaradığını bilmiyorum bildiğim kadarıyla amper seçiyor koda göre doğrumu değilmi bilmiyorum bazı elektrodlar kalın bazıları incedir kalın elektrodlar neye işeyara yarar ince olanı neye yarar bunları bunların arasındaki fark nedir siz bilgisi olan değerli forumcu arkadaşlardan öğrenmek istiorum yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekür ediyorum
 
sevgili arkadaşlar armatör kaynakçı olmadığım için etli veya etsiz demir kaynak işlerinde elektrod nasıl seçeceğim henöz bilgi sahibi değilim ama öğrenmek istiyorum elektrod üzerinde numaralandırmış kodlar neye yaradığını bilmiyorum bildiğim kadarıyla amper seçiyor koda göre doğrumu değilmi bilmiyorum bazı elektrodlar kalın bazıları incedir kalın elektrodlar neye işeyara yarar ince olanı neye yarar bunları bunların arasındaki fark nedir siz bilgisi olan değerli forumcu arkadaşlardan öğrenmek istiorum yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekür ediyorum
İnce elektrot ile kalınlığı ince parçalar kaynatılır.
Elektrot çapı kaynak yapılacak parça kalınlığının 1-2 katı olmalı.
V ve X şeklinde kaynak ağzı yapılıyor.
X şeklinde olursa kaynak yeri genişliği parça kalınlığı kadar.
V şeklinde olursa kaynak yeri genişliği parça kalınlığının iki katı oluyor.
 
peki elektrod üzerinde x veyahuta v semboler belirtisi varmıki bunu anlamadım v x kaynak yapma işlemi nasıl oluyor
 
Son düzenleme:
Kaynak elektrodu seçmek baya bilgi gerektiriyor diyebilirim. Ark kaynaklarındaki elektrodların içi, özü olarak geçer, metalin cinsine göre değişiyor. Demir kaynağı için bile farklı karbon içeriklerine göre farklı özler var. Kaynaklayacağın metali bilmen gerekiyor,
sırf çelik sınıfları bile tonla var:

Sonra elektrodun dışındaki kaplama tipleri var, kaplamalar genelde kaynak esnasında havadaki oksijenin kaynak esnasında paslandırma yaparak kaynağın kalitesini bozmasını engellemek için kullanılıyor. Bazı kaplamalar ise yanma yardımcısı olarak devreye giren tiplerde.

Kaynak konusunda amatör isen bu kısımlara henüz girme. 2.5 veya 3 lük 10 paket standart rutil elektrod al, bol bol taş al, tel fırça, kaynak çekici ile kaynağa başla.
10 kutuyu bitirene kadar 50 amper ile 100 amper arasında ark kaynağı yap. Kaynakların sıfır boşlukla, kesintisiz olana dek elini alıştır. Kaynak sonrasında kabuk soğumayla kendini atana dek devam et. Hatalı kaynakları görmek için taşla kaynağı kes, nerede boşluklu, hangi hareket sonrasında sorunlu kaynak oluyor gör.

temiz kaynak yapmaya başladıktan sonra V kanal aç, 45 derece açıyla kaynaklanacak demirleri yan yana getirince V şeklini alsın. Dibinden, baştan sona güzelce kaynakla, sonra kabuğu kaldır, fırçala, V kanal dolana kadar, sağına bir, soluna bir kat kaynak at, aynı seviyede ortalarını doldur. taşla kaynağı keserek kusurlu yerleri gör.

El alışkanlığı ve elindeki makinenin amper ayarına alıştıktan sonra kaynaklayacağın malzeme cinsini sormaya ve ona göre elektrod arama işini yapmaya başla.
Soğukta kaynak, sıcakta kaynak, rüzgarda kaynak, yukardan aşağı, aşağıdan yukarı, alttan, su altında, üstünde, metal genleşmeleri, yamulmaları, önlemleri derken yıllar alan bir süreç.

1728414887190.png

Kaynak kutularındaki harflerin, rakamların sadece bir kısmı.
 
Yeni başlayanlar için E6013 elektrod uygun olur. Kaynak yeri çok iyi temizlenmezse de kabul edilebilir bir sonuç sağlar, arkı başlatıp düz sürükleyerek bile iyi sonuç verir.
 
peki elektrod üzerinde x veyahuta v semboler belirtisi varmıki bunu anlamadım v x kaynak yapma işlemi nasıl oluyor
Elektrot çapını nasıl buluruz sorusunun cevabı içindi o.
Kullandığım elektrotlarda simge yok zaten.
Kutusunda yazıyor özellikleri.
 
Kaynak ustasi elektrodu penseye takmadan once elektrodu egip takiyordu.

Normalde 180 derece duz cubuk egildikten sonra atiyorum 160...120 derece oluyordu.

Sebebini sordugumda daha iyi kaynak yapiyorum dedi. Bu isin asli astari var mi?
 
Bilek açısını düz tutmak için eğiyor o. El, göz kordinasyonunu daha rahat sağlıyor, rahat ediyor. Elektrodun erimesi, kabuğun, cürufun düzgün yerleşmesi için eriyik havuzunun, gölcük, gölet derler, güzel bir şekilde devam etmesi gerekli. Elektrod başlangıç arkı dışında hep bu eriyiğe temas ederek gider, su içinde gibi gitmen gerekir. Baskı yaparak metale elektrodu değdirdiğini hissediyorsan hatalı kaynak yapıyorsundur. Düz yüzeyde, yatay kaynak yaptığımızı farzedelim, elektrodu metale, gölete 45 derece açıyla tutarak çekiş yönünde 45 derece açı vererek ilerlemek gerekiyor. Bu esnada elektrod tükeniyor, eli metale yaklaştırman gerekiyor. Adam bu açıyı korumak için kendini rahat hissettiği, görüşünü daha açık hale getirdiği bir yöntem kavramış, artık o elektrodu bükerek daha hızlı kaynak yapar. Eline farklı pense ver, alıştığı pense dışında bir pense ile açıyı ona göre kırar.

Aslı astarı, görüş açısı daha net hale geliyor, bileği alışık olduğu açıda, bükümde kalıyor.
 
Ben bazik elektrotları seviyorum.
Rutil elektrotlar ile kaynak yapınca acemi kaynakçı gibi oluyorum. :)
 
Rutil bazik selülozik elektrodlar arasında ki fark basitçe nedir ?
Bazik olmayan elektrotlar ile yapılan kaynaklarda gizli çatlaklar oluyor.

selulozik adı üstünde seluloz katkılı.
bazik elektrotlarda alkali metal katkılı
rutilde titanyum oksit katkılı.

kaynak-elektrot-cesitleri-tablosu-2.jpg
 
O zaman uretmeye neden devam ediyorlar?
Bilmiyorum. Tabloda sitede belirtmişler.
Röntgen muayenesi yapılacak yerlerde uygun değil diye.

www.makinaegitimi.com/kaynak-elektrot-cesitleri/

Rutil elektrotlar​

Bunlar örtülerinde esas madde olarak çoğunlukla rutil seklinde bulunan titandioksit veya ilmenit(demir ve titan oksidi) içerirler. Bu elektrotlar ile, doğru(genellikle eksi kutupta) ve dalgalı akımla ve her pozisyonda kaynak yapılır. Aralık doldurma kabiliyeti ince ve orta örtü kalınlığında çok iyi, kalın örtülerde iyidir.

Bunlarda ark, çok kararlı, tutuşması kolay ve dalgalı akımda bile ark gerilimi nisbeten düşük olur. ( 40 – 45 V ) . Kaynak işlemi gayet kolay olup sıçrama kaybı azdır. Röntgen muayenesi yapılacak kaynaklara rutil elektrotlar uygun değildir.
 
Mukavemetin önemli olduğu uygulamalarda kullanılıyor bazik elektrot. Bende bir paket E7018 var, fırını da var. Ama daha paketi açıp bir tane dahi yakmadım ...

Kritik olmayan uygulamalarda E6013 ün mukavemeti yeter de artar bile. Bir tek punta bile atsan ton ağırlık taşır. Ama bir kaynak kırıldığında birisi ölecekse, veya çok büyük maddi hasar oluşacaksa, o zaman mukavemet konusuna kafa yormak gerekir.
 

Forum istatistikleri

Konular
7,233
Mesajlar
122,408
Üyeler
2,922
Son üye
Spacetr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top