Mini Şelale Süs Havuzu

Çok heves ettim, evde masanın bir köşesinde duracak, şırıl şırıl, ışıl ışıl bir şelaleli süs havuzu yapmak istiyorum.

Temel mekaniği basit aslında, en alt havuzda su birikiyor, bir pompa vasıtasıyla en üst havuza taşınıyor, en üst havuzdan su dökülüyor.

Görüntü açısından güzel olsun diye RGB ledler de döşemek istiyorum. Farklı tasarımlar görmek ufuk açar. Sizin fikirlerinizi de çok merak ediyorum.

Bunun yanında hangi malzemeleri kullanmak lazım, iskelet nasıl olmalı, pompa neye göre seçilmeli. Bu konularda sizlerin desteğini rica ediyorum.

Yaptığım kısımları burada adım adım paylaşacağım.

İyi forumlar dilerim.

Siril siril konusunu iyi dusundun mu?

Akvaryumlarda hava ve su pompalarinin hem kendi sesi hem sirilti ve fokurtulari rahatsiz edici olabiliyor.

Isin icine hic suyu katmadan tamamen isik oyunlari ile yapabilirsin. Bu amacla illaki grafik display kullanman gerekmez.
Sessiz reduktorlu bir motor ile bir uzerine su akintisi vs cizilip boyanmis isik gecirebilen folyoyu sonsuz donguye sokabilir ve arkadan isiklandirma yapabilirsin.

Bunda bile reduktorlu motor illaki vizildayacak ve bir sure sonra sinir bozacaktir.

Bizim toplum, bir şeyin nasıl yapılamayacağı konusunda uzman. Neyse... :yerlereyat1:

Çok heves ettim, evde masanın bir köşesinde duracak, şırıl şırıl, ışıl ışıl bir şelaleli süs havuzu yapmak istiyorum.
Ne yapmak istediğin net ama ne tarz malzemelerle çalışabilirsin? Mesela 3D yazıcı falan var mı? PVC ile güzel işler yapılabiliyor. Yapıştırması falan da kolay. Elektronik anlamda basit bir düzenek. Geri kalanı bence tamamen zanaat meselesi, çok hoş bir netice elde edilebilir.

Görsel aramada 'ev içi mini şelale' yazınca yüzlerce resim örnekleri çıkıyor.
Sözlü aramada 'iç tasarım forumları' yazınca da bir şeyler çıkıyor.
İş pompa ile ledlere varınca buradan yardımcı oluruz tabii.

Evde suyun artıları - huzur ortamı yaratılır, söylentilere göre havada negativ iyonları oluşturur, şelale sesi sakinleştirir, havadakı tozları temizler ...
Eksileri - nem ve onla beraber gelen sorunlar.

Biraz bakındım da strafor köpüğü kullanıp üzerine dekor vermek daha kolay görünüyor.

evet strafor köpükten iskelet yapıp üzerinde çimento sürenler gördüm. o kısım biraz hayal gücü ve el becerisi. internette gezindim ama ucuz yollu bir pompa seçemedim. var olan pompaların ne amaçla kullanıldığını bilmiyorum. iskeleti yaptıktan sonra belli başlı noktalara rgb led koymayı düşünüyorum. ama şerit led değil tek tek. onları sürmek için de ufak bir devreye ihtiyacım olacak. küçük bir stm32 kartıyla da yapılabilir ancak ben programlama olmadan hazır entegreler ile yapmayı öğrenmek istiyorum.

evet strafor köpükten iskelet yapıp üzerinde çimento sürenler gördüm. o kısım biraz hayal gücü ve el becerisi. internette gezindim ama ucuz yollu bir pompa seçemedim. var olan pompaların ne amaçla kullanıldığını bilmiyorum. iskeleti yaptıktan sonra belli başlı noktalara rgb led koymayı düşünüyorum. ama şerit led değil tek tek. onları sürmek için de ufak bir devreye ihtiyacım olacak. küçük bir stm32 kartıyla da yapılabilir ancak ben programlama olmadan hazır entegreler ile yapmayı öğrenmek istiyorum.
Pompa canlı bitki veya balık yetiştirirken suyun havalanmasını sağlıyor.
Topraksız tarıma benziyor.

Camdan akvaryum doğal görünmediği için onları çimentodan yapılmış yapılmış havuzlara çevireceksin sadece.

en üstte balıkların bulunduğu havuz
bir altında çakıl taşı bitki yetiştirilen havuz
onun altında çöpçü canlıların karides solucan salyangoz yaşadığı su havuzu
bir altında gene gene çakıl taşı ile dolu bitki yetiştirilen havuz
bir altında havuz pompanın bulunduğu havuz. Bu havuzda morotesi ışık ile su dezenfekte edilip filtreden geçirildikten sonra üst balıkların bulunduğu havuza basılacak.

Bu sıra ile yaparsan daha iyi olur. Çöpçülerin bulunduğu havuzu istersen iptal edebilirsin.

Aşağıdaki gibi bir pompa işini görecektir. Bundan bende de var, satın almadan önce merak ettiğin bir test olursa yapabilirim.

tam olarak böyle bir şey arıyordum çok teşekkürler hocam. bu motor ile debi kontrolü de yapılabilir değil mi? bazı modelde su çok yavaş dökülsün isterim, az voltaj veririm daha az su pompalar. bazı modelde fışkiye gibi çalıştırabilirim. mümkün müdür?

tam olarak böyle bir şey arıyordum çok teşekkürler hocam. bu motor ile debi kontrolü de yapılabilir değil mi? bazı modelde su çok yavaş dökülsün isterim, az voltaj veririm daha az su pompalar. bazı modelde fışkiye gibi çalıştırabilirim. mümkün müdür?
Bu pompalar standart DC 6V ile çalışır. Hız ayarı yapmak istiyorsan motor sürücü devresi (örneğin L298N) ile PWM üzerinden kontrol etmelisin. Bu linkte bir örneği var.

Bende iki çeşit motor var. Biri dalgıç diğeri ise harici 12 V motor.

Dalgıç olanların suyu emmesi doğrudan oluyor bu sebeple sanıyorum senin projede kullanmaya uygun olmayabilir. Gizlemek sorun olabilir.

12 V olanı alırsan sadece bir hotum ile suyu alt hazneden çekebilirsin. Bu sayede motor tertibatı başka bir konumda gizli kalabilir.

Videolardan iki 12 V olan diğeri ise dalgıç olana ait.

20250304_174008.jpg

Yalnız, adamın acayip çişi geliyor. Birinci videodaki gibi bir süre çalıştırdım, durmadan tuvalete gidiyorum. Neyse ki iftar sonrası sıvı kaybını telafi edebiliyorum. :yerlereyat1:

Teknik liseye giderken birçok arkadaşı gece böyle su şırıltısı ile işetmeye çalıştık. İşe yaradığını görmedim :tamam2:

Dalgıç pompada akışı akım ayarı ile değiştirebilyorsun. Bence akış ayarı hiç gerek olmayacatır. Bu durumda devre de çok basit oluyor. Bir 18650 lityum pil ile tek şarjla uzun saatler kullabilirsin.

Forum istatistikleri

Konular
7,430
Üyeler
3,021
Son üye
unseption

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Back