44.1 kHz 16 bit (CD kalitesi) bile insan kulağının ayırt edebileceği seviyenin çok ötesinde kaliteye sahiptir. Ama odyofil tipler için illa 384 kHz, 24 bit olması gerekiyor. Biz de bu özellikleri sağlayacak hardware yapmak için kendimizi paralıyoruz
Kulaklığa gelince, 16 bit bile çok fazla, çünkü kulaklığın mekanik bölümünün hem distorsiyonu hem de frekans tepkisi olay 16 bite gelmeden çok daha önce sorun çıkarmaya başlar.
Aslında birden fazla sürücüsü olan kulaklıklarda 24 Bit farkını belli ediyor.
Tek sürücülü kulaklıklar veya ses sistemleri Alt, Mid ve Tizlerde çok iyi sonuç veremiyor.
Kulaklıktan ele alalım konuyu, yoğun baslar (davul sesi örneğin) şarkıda ki tiz sesleri söndürebiliyor tek kanaldan gelince.
Çok sürücü kulaklıklarda ise her frekans aralığının üstlendiği sürücüler ve ayrı kanallar var, Bu sayede bass ve tizleri gayet ayırt edici ve kaypsız bir şekilde duyabiliyorsun, diğer tek sürücülü kulaklıklara oranla %30+ üzerinde fazladan sahne genişliğide elde ediyorsun.
Frekans olayına bakarsak 44.1 khz örneklemeye sahip bir şarkı 22 khz ses çıkışı sağlıyor yani gayet yeterli bence rakam olarak. Ben örneğin 21.000 hz kadar duyabiliyorum test ettirdim. 20-20.000 hz ortalama insan için verilmiş değerler her insan bu aralıkta duyar diye bişeyde yok.
Olaya şöyle bakalım, ülkemiz boy ortalaması erkelerin 1.72 yani ortalama bir erkek bu boydadır ama ben yine ortalamaya uymuyorum o zaman uzaylıyım.
Başka örnek bazı insanlar renk tayfının dışındaki kızılötesi ışınları algılayabiliyor, bu durum nadir olsada var. Yani her insanın ortalamın üzeri veya altında değerleri olabiliyor kısaca. Ortalama değerden yola çıkarak yargılamamak gerek bence olayları.
Yine 22 khz üzeri çıkış verdiğini iddaa eden ürünü almak keriz silkeleme hareketidir ama 24 Bit Bölme bit hızı ve 44.1 khz örneklemeye sahip şarkılarla 16 Bit bölme bit hızına ve 44.1 khz örneklemeye sahip aynı şarkı arasında ki fark kullandığın kulaklığın özelliklerine bağlı olarak fark ettiriyor.
Üzerinde Hİ-RES yazan anker kulaklıkla falan yüksek çözünürlüklü müzik dinlediklerini sananları kendi haline bırakırsak çok sürücülü kulak içi kulaklıklarda bu farkı anlayabiliyorsun.
Sana haksızsın demiyorum ama milletteki mükemmelliyetçilik takıntısı güzel bir keriz silkeleme pazarı oluşturuyor. Bırak onu üreten mühendisler, teknikerlerde ekmek yesinler
.
22.000hz üstü frekans olaylarında sana sonuna kadar hak veriyorum yanlız bölme bit hızı benim için önemli.