Standart opamp'lerde giriş voltajları rail (besleme) voltajlarını geçmemesi gerekiyor. Ama bazı özel amaçlı opamp'lerde bu mümkün. Bunların en bilinen örneği, akım algılamada kullanılan opamp'ler.
LM324 için datasheet'te "recommended operating conditions" altında çalışma aralığı Vcc - 2 V olarak belirtilmiş. "absolute maximum ratings" altından ise 32 V'a kadar opamp'in ölmeyeceği belirtilmiş. O aradaki değerlerde ne olacağı ile ilgili datasheet'te veri yok. Ya tamamen yanlış çalışır yada datasheet'teki performans verilerinin daha altında bir performansla çalışır. Denersen bize de bilgi ver
Eğer çok yüksek akımlarla çalışacaksan direnç bölücü ile işini görebilirsin. Ama akımlar düşük ise direnç bölücülü metot hem çok gürültülü olur hem de akım regülasyon toleransı kötü olur.
I have a load that can be connected or disconnected from a +5V source (let's assume there is a switch). My target is to trigger an output to high-level voltage if the load is connected, and trigger...
electronics.stackexchange.com
lm324 ile olmaz. input voltage range + besleme voltajına eşit yada büyük olması lazım.
lm324 pnp girişlidir. Giriş voltajı 0 volta kadar giriş voltajına duyarlıdır fakat Vcc voltajında çalışmaz.
hazır high current sense yada Vcc voltajına duyarlı girişleri olan opamp kullanmalısınız.
Rshunt üzerinden akım akarken +input voltajı artar opamp çıkış voltajı yükselir npn transistör + input voltajını - input voltajına eşitleyene kadar R1 üzerinden akım çeker.
Çekilen bu akım R3 voltajını oluşturur. R3 değerini artırarak akımı gerilime çevirme kazancını artırabiirsiniz.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.