Otomatik saat ayarı ve Watch-O-Scope uygulaması

Sercan

--
Bit pazarına her gittiğimde elektronik ürünler ile birlikte ilgilimi çeken bir diğer konuda otomatik saatler. Elimde bir kaç tane olsa da en çok Citizen marka birini gündelik kullanıyorum. Telefonları fazla hayatımıza sokup, kol saatlerinden kolay vazgeçtik ancak deprem vb durumlarda ne kadar işe yayabileceğini unutuyoruz. Ben bu ve benzer nedenle her zaman takmaya çalışıyorum. Otomatik (pilsiz, hareket ile çalışan) saatleri de ayrıca seviyorum.

461A02C6-8B8F-4969-BBC0-A55A07DA9282.jpeg

Fotoğrafta göründüğünden daha temiz bu Citizen saati 15 TL'ye ilk aldığımda çalışmıyordu. Tamiri için epey uğraştım ama yedek parça ve gerekli doğru ekipmana sahip olmadığım için hüsranla sonuçlandı. İstanbul'da bu saatlerden anlayan kaç tane bildiğim yer varsa hepsi bir bir kapanmış hatta bir tanesi açık olmasına rağmen malzemelerini satmış ve artık tamir yapmıyormuş. Kalanlarda genelde üst sınıf saatlere pahalı hizmet veriyor. Burdur'da bu saatleri tamir eden bir tanıdığım var, saati ona gönderdim, çalıştırdı geri gönderdi.

Ancak saatin regülasyon sorunu var. 2-3 günde bir 1 kaç dakika ileri gidiyor, yani hızlı çalışıyor. Bunun ayarı aşağıdaki örnekte olduğu gibi yapılabiliyor.

uhypeneg.jpg

Profesyonel saat tamir yapanlar saati bir mekanizmaya bağlayıp aşağı-yukarı ve yatay konumlarda saatin ritmini ölçerek ayarlıyor. Ben bunu iphone mikrofonu ile dinleyip ritmi kendim ölçmeye çalışıyorum. Aklıma -bunun için neden bir telefon uygulaması yok?- diye bir soru gelmişti ki araştırırken bilgisayar için olanını buldum. Bulduğum Windows altında çalışan Watch-O-Scope isimli bir program, üstelik ücretsiz versiyonu da oldukça iş görecek özelliklere sahip. Yetmezmiş gibi bir de düşük gürültülü mikrofon anfi şeması ile birlikte baskı devre ve saat yerleştirme apartının da çizimlerini paylaşmışlar. Üstelik hepsi kendin yap tarzında. Detaylarını siteden bulabilirsin. Vakit bulursam bunu mutlaka yapacağım. Şimdilik burada bir kaç fotoğrafını paylaşayım:

screenshot.png

initial-test.png

amplifier.png

amp-assembly-4.jpg

completed-amp.jpg

hardware.jpg

microphone.png

Son düzenleme:
Çok güzel bir çalışma yapmış. Devre iki kısımdan oluşuyor:

1) 9V tek voltaj kaynağından simetrik ± kaynak elde eden bir opamp (altta)
2) 150 Hz ile 11 KHz arasındaki frekansları geçiren ve oldukça yüksek bir kazanç da sağlayan bir filtre/yükselteç (üstteki 3 opamp).

Mikrofon olarak herhalde bir piezo algılayıcı kullanmış.

Bu devreyi bizim @Gokrtl görmesin hemen yapar :D
Ancak hesaplamalarım doğru ise mik pre ampli kazancı 76db civarında :D
Böyle bir kazanç için ben bu devreye bulaşmam doğrusu :)

Devre dijital çalışıyor aslında, o yüzden düşük gürültü hiç önemli değil. Yani saatten "tık" sesi geldi mi devre çok çıkış verecek, gelmedimi az çıkış verecek.

Bu devreyi bizim @Gokrtl görmesin hemen yapar :D
Ancak hesaplamalarım doğru ise mik pre ampli kazancı 76db civarında :D
Böyle bir kazanç için ben bu devreye bulaşmam doğrusu :)
Aslın da bizim hüsrana uğrayan preamliden sonra ben netten bir tane transistörlü preampli bulup yapmıştım ama senden gizledim :D
Çünkü normal ses aldım. pek yükseltemedim. Yani devre çalıştı ama preamp olarak değil. ses alıp ses veren bir şey oldu :D

Aslın da bizim hüsrana uğrayan preamliden sonra ben netten bir tane transistörlü preampli bulup yapmıştım ama senden gizledim :D
Çünkü normal ses aldım. pek yükseltemedim. Yani devre çalıştı ama preamp olarak değil. ses alıp ses veren bir şey oldu :D

Yani bir nevi elektronik "tel" :D

BC109 metal kılıf transistörle yapmıştım. Belkş bilimsel kurcalasak birşey çıkar ortaya :D

Metal kılıflar artık pek kalmadı, herşey plastiğe döndü. Düşük gürültülü oluyor metal kılıflılar.

Bu arada benim de var bir kurmalı saatim.
Genelde pilotların kullandığı bir saat. Yaklaşık 5 sene önce uçakları çok sevdiğim için patronum hediye etmişti bana. Sürekli kurmaya üşendiğimden pek takmasam da kendisi gözbebeğimdir.

20191116_235038.jpg

Bir transistörün teorik gerilim kazancı besleme gerilimi ile beys gerilimi orantısı iledir.
Yani beys sinyal seviyesini transistörün HFe si hesap etmeden yükselttiğimizi düşünürsek teorik kazanç çok yüksek te olabilmektedir.
Ancak transistörlerin çalışma karakteristikleri ele alındığında tek bir transistör ile elde edilebilecek kazanç çok ta fazla olmayacaktır.
3 tane transistör var abi devrede

Siz saatlerden anlayan abilere benziyorsunuz :D Bende bir tane Kol saati var internette araştırdım saati orjinal mi değil mi diye.

Saat bu herşeyi aynı hiç bir farklılık yok , tüm fonksiyonları calışıyor saatin hatta yanlışıkla farklı fonksiyonlarını keşfettim. :D Ama saat orjinal mi değil mi anlamadım otomatik bir saat ama pilide var. günü falan gösteriyor. her şeyi takır takır calışıyor. kordonu yoktu. ve pili bitmişti. yaptırdım tanıdık bir saatçide. Saatin camında cok kücük bir cizik var saıyorum saatçi ekranı taşlayarak bu ciziği giderip sıfır haline getirebbilir. onun dışında bir şeyi yok.

Ve sanırım bunlar limitli üretimmiş yani dünya üzerinde belirli sayıda var bu saatten . fiyat zaten baya yüksek.(6.500 dolar) şimdi bu saati nereye satsam satabilirim ? çünkü ekipman alacağım yemişim saatini :D

Aslında benim bozuk frekansmetreyi tamir edersem birgün ( :) ) ben de 50 pikosaniye doğrulukla bir saatin hatasını ölçebilirim.

Eğer çok doğru bir saat istiyorsanız arkadaşlar, GPS sinyalinden saat bilgisini alın. O uyduların her birinde bir atom saati var ;)

Siz saatlerden anlayan abilere benziyorsunuz :D Bende bir tane Kol saati var internette araştırdım saati orjinal mi değil mi diye.

Saat bu herşeyi aynı hiç bir farklılık yok , tüm fonksiyonları calışıyor saatin hatta yanlışıkla farklı fonksiyonlarını keşfettim. :D Ama saat orjinal mi değil mi anlamadım otomatik bir saat ama pilide var. günü falan gösteriyor. her şeyi takır takır calışıyor. kordonu yoktu. ve pili bitmişti. yaptırdım tanıdık bir saatçide. Saatin camında cok kücük bir cizik var saıyorum saatçi ekranı taşlayarak bu ciziği giderip sıfır haline getirebbilir. onun dışında bir şeyi yok.

Ve sanırım bunlar limitli üretimmiş yani dünya üzerinde belirli sayıda var bu saatten . fiyat zaten baya yüksek.(6.500 dolar) şimdi bu saati nereye satsam satabilirim ? çünkü ekipman alacağım yemişim saatini :D
Sendeki saat orijinal değil. Otomatik saatte pil olmaz. Otomatik olsaydı, orijinal olup olmadığını anlamak için motoru incelemek gerekir. Pili değiştiren saatçi motoru görünce anlardı aslında söylemedi mi?
0042202_p6620_dashboard.jpg

0042204_p6620_dashboard.jpg

@uyesercan abi pazartesi gidip soracağım bir daha şimdi dershaneye gidicem giderken uğrayayım oraya acıksa sorucam. yalnız mekanizma otomatik diyelim. peki kronometre gibi şeyleri de otomatikten mi besliyorlar acaba ? saatin calışması yavaş ama bir kronometre için pil gerekmez mi ? diye düşünüyorum.

Aslında benim bozuk frekansmetreyi tamir edersem birgün ( :) ) ben de 50 pikosaniye doğrulukla bir saatin hatasını ölçebilirim.

Eğer çok doğru bir saat istiyorsanız arkadaşlar, GPS sinyalinden saat bilgisini alın. O uyduların her birinde bir atom saati var ;)

Bazı GPRS modüllerinde clock cıkışı oluyor. hatta bazı ölçümler için bu senkron clocklere ihtiyac varmış ama şuda var daha cok askeri sistemlerde varmış bunlar. çok büyük paralar bunlar :D

Arka kapak yukarıdaki gibi şeffaf olmalı. Sendeki saatin arka kapağına bakarak zaten orijinal olmadığı söylenebilir. Yanlış yönlendirmek istemem ama orijinale benzemiyor fazla heveslenme. Genede sor bir saatçiye -illa tamir dükkanı olması gerekmez- bilindik saat satan mağazalar da bilgi verir.

Forum istatistikleri

Konular
7,234
Üyeler
2,923
Son üye
birisim

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back