Programlanabilir Mantık Devrelerine Nereden Başlanmalı?

ercanersoy

Üye
Katılım
20 Ekim 2019
Mesajlar
98
Merhabalar,

Ben, bir-iki ay sonra programlanabilir mantık devrelerine başlamayı düşünüyorum.

Zamanında mantık devreleri, bilgisayar mimarisi gibi dersler gördüm. Lisanstayken FPGA'larla çalışmıştım. Ara ara da olsa ilkokul 5. sınıftan beri elektronik ve bilgisayar mühendisliği lisans 2. sınıftan beri mikrodenetleyicilerle uğraşıyorum.

Elimde üzerinde UART, VGA vb. gibi girişlerin ve 7 segment görüntüleyicilerin olduğu Altera Cyclone IV FPGA geliştirme kartı var.

Birkaç sorum olacak:

1- Başlangıç için FPGA yerine CPLD kartı mı alsam?
2- Başlangıç için hangi donanım tanımlama dilini önerirsiniz?

Yanıtlar için teşekkür ederim.
 
CPLD'ler nispeten basit "macrocell" denen yapılardan oluşuyor. Macrocell'lerde de flip flop, kapılar ve çoklayıcı gibi temel lojik devreler var. Eğer çok yüksek hızlarda çalışma gerekiyorsa veya deterministik timing önemli ise, CPLD'ler basitliklerinden dolayı buna daha uygun. FPGA'ler ise yapılması gereken iş çok kapsamlı ise kullanılıyor.

Ben kendim CPLD ve FPGA tasarımı işiyle uğraşmadım, ama içinde CPLD olan çok devre üzerinde firmware geliştirdim. Hangi mimari ile başlamak gerektiği konusunda sana bilinçli bir tavsiyede bulunamıyorum, ama ben olsam şu zamanda FPGA ve VHDL öğrenirdim.
 
Hep aklımda FPGA ile hobi seviyesi kullanım için dijital osiloskop yapma hayali var. Böyle birşeyi yapmak, maddi anlamda ucuza osiloskop sahibi olmayı sağlamaz tabi :) Ayrıca yapıp satayım desen de belki piyasadaki mevcut olan neredeyse bedava ürünlerle rekabet etmesi de zor.

Ama eğer VHLD kullanarak temel bir osiloskop tasarımı ortaya çıkarırsan, artık FPGA ve VHDL işinde uzmanlık seviyesine ulaşmışsın demektir. Sırf eğitim değeri için de olsa böyle bir çalışmaya değer bence.
 
Geç cevap verdiğim için özür dilerim. Programlanabilir mantık devreleri programlama işini bir ara düşünmüştüm de sonradan vazgeçtim. Elektroniğe tekrar başlayınca programlanabilir mantık devrelerine tekrar başlamayı düşünüyorum.

Bende var olan ve üzerinde UART, VGA vb. gibi girişlerin ve 7 segment görüntüleyicilerin olduğu Altera Cyclone IV FPGA geliştirme kartı başlangıç için uygun mu?

Düz FPGA kartı şu an bende yok.

İlginiz için teşekkür ederim.
 
Ben bir ara merak salıp Epm3064 almıştım. Başlangıç için ideal bence. Fakat pek uğraştığım söylenemez.

Fpga düşünüyorsanız şu ikiliyi tavsiye ederim. EPM3064'ü aynı programlayıcı ile proglamlayabilirsiniz.
Wavesharenin ürünü ikiside, fiyat olarak uygun. Programlayıcısı klon gibi değil.


Çok büyük kartlara yatırım yapmak gereksiz bence. Bu şekilde çıplak kartlar almak daha mantıklı.
 

Forum istatistikleri

Konular
7,240
Mesajlar
122,517
Üyeler
2,924
Son üye
aytu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top