Skiff ile Proton mail arasında kaldım, hangisini tercih etmeli?

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,912
Yıllardır kullandığım fastmail ile yaşadığım bir sorun nedeniyle yollarımı ayırma kararı aldım. Login etmeye çalıştım, benim doğru bildiğim şifre çalışmıyor. Password reset yaptım, yeni tanımladığım şifre de çalışmıyor. Destek istedim, yeni şifrenin devreye girmesi için 24 saat geçmesi gerekiyor dedi. Kaç yıldır internet kullanıcısıyım, 24 saat sonra devreye giren password reset'i ilk defa duydum. 24 saat epostasız kalmak hiç işime gelmeyeceği için adamlara yalvardım, bir geçici şifre tanımlayın, login olup hemen değiştireyim diye, yapmadılar.

O yüzden şimdi bakıyorum, proton mail ile skiff arasında kaldım. Proton mail ile ıvız zıvır bana lazım olmayan bir sürü ilave özellik geliyor, mesela VPN var, lazım değil. Proton fiyat olarak da biraz daha pahalı. Bunları kullananlar varsa tecrübelerini duymak isterim.
 
Ben proton kullanıyorum ama ücretsiz olanını. Protonmail'in olayı veri güvenliği üzerine kurulu. Bun anlamda çok yi. İsviçre merkezli bir kuruluş. Dolayısıyla İsviçre yasalarına tabi. Yani isviçrede yaşamıyorsan verilerin her türlü güvende. Ama bu sıkı güvenlik politikasından dolayı bazı sıkıntılar oluşabiliyor. Mesela ülkeler protonmail'e engelleme getirebiliyor. Bi ara türkiyede sıkıntı oluyordu. Şu an için sıkıntı yok ama. Mesela bi ara NSA yönlendirmeli hackerların protonmail sunucularına ataklar düzenlediği söylenmişti. O zaman maillere erişimde kısa bir süre sıkıntı olmuştu. Zaten kuruluşunda bağış toplamak için açtıkları paypal hesabı NSA tarafından askıya alınmıştı geçici bir süre. Böyle şeyler her zaman olabilir. Uzun süredir böyle birşey olmadı. Ama olabilir yine. Onun dışında memnunum. Skiff kullanmadım hakkında hiç bilgim yok.
 
Benim email hesabını baya bir servis sağlayıcısında gezdirdim :) Skiff'i IMAP desteği olmadığı için eledim. Proton'u denemeden, önce turhost'un eposta servisine geçtim, istediğim özellikler yoktu. Sonra zoho.com u denedim. Guya IMAP desteği var, ama bir türlü aktif edemedim. En son proton'a geçtim. Bunda da IMAP desteği biraz tuhaf. Sunucunun kendisinde IMAP desteği yok, "Proton Mail Bridge" diye bir yazılım üzerinden aktarmalı IMAP desteği yapmışlar. Ama şu anda kullanıyorum, bir sıkıntı yok. fastmail de sahip olduğum özelliklerin tamamını ve fazlasını da sağlıyor.
 
Turhost'ta en önemli eksiklik, sunucu tarafında eposta tasnif özelliğinin olmaması. Yani gelen bütün epostalar, doğrudan INBOX'a giriyor. thunderbird ile tasnif yapılabilir, ama o zaman mobilde veya tarayıcı ile bir hesaba bakıyorsan tasnif olmamış yüzlerce eposta görüyorsun. Veya windows'a thunderbird kurunca bütün kuralları tekrar tanımlaman gerekiyor.

Ama hem fastmail'de, hem proton'da sieve denen bir mail tasnif sistemi var. Muhtemelen başka servislerde de vardır. Bu adeta bir script programlama dili. Gelen maili değişik kriterlere göre değişik alt dizinlere tasnif ediyorsun. Böyle olunca da, epostalarına hangi araçla bakarsan bak, hep tasnif edilmiş şekilde görmüş oluyorsun. Mesela benim sieve filtre programından bir kesit:

Burada, pazarlama epostalarını ilgili dizinlere yönlendiriyorum, üye olduğum mailing list epostalarını kendi ilgili dizinlerine, tasnif sonucunda başka bir yer bulunamayan epostaları da "misc" diye bir dizine koyduruyorum. Böylece günde yüzlerce eposta ile uğraşacağıma 30 tane eposta ile uğraşmam yeterli oluyor.

Kod:
require ["include", "environment", "variables", "relational", "comparator-i;ascii-numeric", "spamtest"];
require ["fileinto"];

# Generated: Do not run this script on spam messages
if allof (environment :matches "vnd.proton.spam-threshold" "*",
spamtest :value "ge" :comparator "i;ascii-numeric" "${1}")
{
    return;
}

#
# Marketing
#

if address :contains ["From"] "ieee-comsoc"
{
    fileinto "ieee-comsoc";
    return;
}

if address :contains ["From"] "IEEE Spectrum"
{
    fileinto "ieee-spectrum";
    return;
}

#
# Mailing lists
#

if address :contains ["To", "Cc", "Bcc"] "TekScopes@groups.io"
{
    fileinto "tekscopes";
    return;
}

if address :contains ["To", "Cc", "Bcc"] "emacs-devel@gnu.org"
{
    fileinto "emacs-devel";
    return;
}

if address :contains ["To", "Cc", "Bcc"] "linux-yocto@lists.yoctoproject.org"
{
    fileinto "linux-yocto";
    return;
}

#
# Default action if all previous filters didn't match
#

fileinto "0misc";
 
IMAP desteği bakımından Yandex'i önerecektim ama sanıyorum konu dışı kalır.
 
Yandexi de incelerim. Benim hesap gezmeye alışık :)
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,897
Mesajlar
100,674
Üyeler
2,496
Son üye
can12

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top