Soğuk buhar üreteci (ultrasonik olmayan)

frekans50

⁵⁰
Ultrasonik buhar üretici elemanın ortasında çok küçük delikler olduğunu bu sayede alttaki suyu titreşim ile buhar haline getirdiğini öğrendim. Frekans 113kHz

Bu elemanların bir süre sonra ömrü bitiyor. 20khz gibi ultrasonik olmayan frekanslarda çalışacak hoparlör benzeri bir parça iş görür mü? Devre değişecek tabi.

Ultrasonik olmayan başka soğuk buhar üretme yöntemleri var mı?

1677691888019.png

Son düzenleme:
"o frekansa" çıkılmayacak..
Buhar iri olabilir. 20khzde hoparlör ile buhar yapabilirsek gayet pratik olacak.

Son düzenleme:
Ultrasonik hoparlörler var, ama Türkiye'de nerede bulunabilir mi bilmiyorum. Genelde 45 kHz civarında çalışıyorlar ve yüksek güçlü modelleri de var.

Ultrasonik cihazdan çıkan buhar soğuk. Su ile aynı sıcaklıkta. Plastiği eritmesi mekanik etkiden oluyor. Bir cihazda buhar çıkış kısmına plastik üzerine metal bir parça koymuşlar. Şiddetli buhar oraya vuruyor. Plastiği korumuş oluyor

Benim tespitim,
MHz düzeyindeki kuvvetli modeller karşısındaki plastiği eritiyor.

frekansı çok düşüremezsin bu durumda duyulabilir bölgeye girer ve rahatsız eder. yüksek hacimli buhar gerekiyorsa onlar özel piezolar ve epey güç istiyor. hatta çalışırken parmağını suya sokarsan titreşimden parmağın acı verici derecede yanacaktır.

hazır ve güçlü piezoların belli titreşim aralıkları var. yani herhangi bir piezoyu alıp istediğin aralıkta verimli titreştiremezsin.

Sıvı buharlaştırma işlemini TIBBİ türden kompresör sistemi ile karmaşık bir mekanizmadan geçirerek oluşturuyorlar.
Hastanelerde kullanılıyor.
Nebulizatör diye aradığında maskesi de kendinde olan cihazları göreceksiniz.
Akciğere verilecek sıvıyı buhar halinde solunması için kullanılıyor.

Ultrasonik buhar üretici elemanın ortasında çok küçük delikler olduğunu bu sayede alttaki suyu titreşim ile buhar haline getirdiğini öğrendim. Frekans 113kHz

Bu elemanların bir süre sonra ömrü bitiyor. 20khz gibi ultrasonik olmayan frekanslarda çalışacak hoparlör benzeri bir parça iş görür mü? Devre değişecek tabi.

Ultrasonik olmayan başka soğuk buhar üretme yöntemleri var mı?

22572 eklentisine bak
fpt_full.jpg

Bu tip porselen boru dirençlerde buhar üretir.
Ben akvaryum için kullanmıştım. Eski tüplü televizyondan bulmuştum.
İçine metal boru koyarsan porselen çatlamaz.

Ayrı konu açacaktım. Bu konudan devam edeyim.
Ultrasonik buhar üreteçlerinden çıkan buhar kaç derecedir?
Kuluçka makinesine koyduk. Pet şişe içindeydi. Buharın çıktığı yerin karşısında bulunan yeri eritip delik açtı.
Soğuk buhar üretmiyor demek ki? :)
Kullandığımız üreteç bu.
https://www.hepsiburada.com/yate10-...lucka-nem-nozulu-24v-adaptor-pm-HBC00007LXCEC

Benim ilk elektronik projemdi bu :) . Kuluçka için su üzerine tarak şeklinde kesilmiş süngerler iyi iş görüyor. Yüzey alanı artmış oluyor ve buharlaşma hızı da artıyor. Bu yöntem kuluçka için daha iyi, çünkü soğuk buhar aslında buhar değil, yumurtaların üzerine sıvı halde yağması embriyonun kabuktan enfekte olmasına sebep olabilir (Bunu bizzat tecrübe etmedim) .

Nemi dengelemek içinse havalandırma fanı kullanılabilir. Ben bu fanı (normal bir buzdolabı için 90x90mm dc fan) 30sn açık 30 sn kapalı olacak şekilde ve ve filtrelenmiş olarak kullanmıştım. Bunun iki faydası oluyor, hava akışı düşük olduğundan kabin içi sıcaklık dengesi bozulmuyor, %50 duty sayesinde nem ölçümündeki gecikme de telafi edilmiş oluyor, ortalama nemden sapma daha az oluyordu. Bu şekilde çok sağlıklı civcivler elde etmiştim. Yalnız bu uygulamada yeterli sünger sayısı ve havalandırma hızı için biraz deneme yanılma yöntemi kullanmak gerekiyor. Yoksa gereksiz yere su buharlaştırıp daha sık müdahale etmek gerekiyor. Ya da yumurtalar taze havadan mahrum kalabiliyor. Süngerleri ve kabı temiz tutmak ve mikrop üremesine engel olmak lazım.

Kuluçka kabinini de paylaşır mısın?

Benim ilk elektronik projemdi bu :) . Kuluçka için su üzerine tarak şeklinde kesilmiş süngerler iyi iş görüyor. Yüzey alanı artmış oluyor ve buharlaşma hızı da artıyor. Bu yöntem kuluçka için daha iyi, çünkü soğuk buhar aslında buhar değil, yumurtaların üzerine sıvı halde yağması embriyonun kabuktan enfekte olmasına sebep olabilir (Bunu bizzat tecrübe etmedim) .

Nemi dengelemek içinse havalandırma fanı kullanılabilir. Ben bu fanı (normal bir buzdolabı için 90x90mm dc fan) 30sn açık 30 sn kapalı olacak şekilde ve ve filtrelenmiş olarak kullanmıştım. Bunun iki faydası oluyor, hava akışı düşük olduğundan kabin içi sıcaklık dengesi bozulmuyor, %50 duty sayesinde nem ölçümündeki gecikme de telafi edilmiş oluyor, ortalama nemden sapma daha az oluyordu. Bu şekilde çok sağlıklı civcivler elde etmiştim. Yalnız bu uygulamada yeterli sünger sayısı ve havalandırma hızı için biraz deneme yanılma yöntemi kullanmak gerekiyor. Yoksa gereksiz yere su buharlaştırıp daha sık müdahale etmek gerekiyor. Ya da yumurtalar taze havadan mahrum kalabiliyor. Süngerleri ve kabı temiz tutmak ve mikrop üremesine engel olmak lazım.

Kuluçka kabinini de paylaşır mısın?
1.jpg

2.jpg

Arı sandığından yaptık. :)
Programı sormayın onu kardeşim yazdı.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,229
Üyeler
2,921
Son üye
windowsxp

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back