Soyulmuş bakır kablodan topraklama olur mu?

dış çapı 15mm, 1mm et kalınlığı olan 1 metre bakır boru aldım arkadaşlar. indirim kuponlarıyla baya ucuza almış oldum.

toprağı yarım metre kazdıktan sonra yere delik açmak için inşaat demirini çakacağım. sonra demiri çıkarıp bu bakır boruyu oturtacağım. Nasıl fikir?

boruyu oturttuktan sonra üstüne kömür veya tuz dökeyim mi, nasıl yapayım? veya borunun içi boş ya, tuz veya kömür tozunu içine doldurayım mı?
1738398137464.png

Son düzenleme:
Yanlış yapmışsın bence. Daha önce yukarıda belirtiğim transmisyon çubuğunu kullanman en doğru seçim olacaktı. Q20 1 metre boya sahip olanı yaklaşık 3mm kalınlıkta bakır kaplı olanı adedi 350-400 tl aralığında. Birde iletken bağlantısı için başlık alacaktın adedi 50-60 tl civarı. En azından yapılan iş teknik anlamda doğru ve kalıcı olurdu.

Temeldeki demir donatıdan beton kalıbının dışına çelik şeritler çıkarılır. Binanın temel dolgusu yapılmadan önce bu şeritlerin uçlarına @semih_s in bahsettiği galvaniz köşebentler bağlanır. Bu noktalara erişim varsa buradan da topraklama alınanbilir. Ama genelde imalat esnasında bu galvanizli çelik şeritler ile kazık bağlantıları yapılırken kesme delme gibi mekanik yöntemler kullanıldığı için zamanla bu noktalarda çürüme ve kopmalar oluyor. Bu sebeple yukarıdaki mesajlarda bir arkadaşın belirttiği gibi ara ara ölçüm yapılmasının gerekliliği gündeme geliyor. Not düşmekte fayda var genel kural (standart) olarak koruma topraklaması 5 ohm altı, işletme topraklaması 2 ohm altı olması istenir. Bu değerleri tutturmak her toprak yapısında kolay iş değil. Fakat ana elektrik hattı üzerinde 30ma bir kaçak akım koruma rölesi varsa topraklama değeri yüksek dahi olsa (mesela 100 ohm) kaçak esnasında devreyi açmaya yetecek kadar topraklama tesisatı akım tasıyabileceğinden uygulamada iş görecektir. Birde baş belası paratoner topraklaması var. Onun için durum tamamen farklı.

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back