SUN-FIX Nasıl Sökülür

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
SUN-FIX 'i rezistansı tabağa yapıştırmak için resimdeki gibi uyguladım. Taş gibi oldu ama sanırım rezistansı yapıştırırken tam eşit gerginlikte yapamadım, yada yapıştırmak için bastırdığımda teller bir birine deydi. Kısacası nasıl olduğunu anlayamadığım bir biçimde rezistas yandı. Bunu söküp yenisini yapıştırmalıyım ama tabağa zarar vermek istemiyorum. Bir sprey var ama fiyatı biraz pahalı. Üstelik kalıntı sökücü olarak satılıyor. Asıl yapışanı değilde kıyısına kenarına deyen ince tabakaları söküyor sanırım.

Her neyse. Bu sun-fix'i sökmek için bir fikri olan var mı?

20211212_013519.jpg

Gokhan geçmiş olsun. Rezistansin yanması kötü olmuş.

Bu yapıştırıcı için genelde sonradan sökülmeyecek şekilde yapıştırılır diye geçer. Sökmek insanı çileden çıkartabilir.

Tavsiyem malzeme metal olduğu için kaba kuvvet uygulamak mesela çekiçle. Ancak bu uygulama deformasyon neden olabilir.

Bir ikinci sorum? Bu rezistansi metal tabaktan nasıl izole ettin? Kısa devre olmadı mı? Tabak ile rezistans arasına izolasyon için bir şey kullandın mı?

Eger yapmak istediğini söylersen mesela o tabakta ne isitacaksin? Bunu bilirsem farklı önerilerde bulunabilirim.

Bir yerde yüzey eğimli olduğu icin yüzeyi ısıtmak icin şu resimdeki gibi silikonlu rezistans kullanmistik. Ürün çok basit pad ısıtılan yüzeye yapıştırılıyor. O kadar. 500 - 600 watt ve olcu olarak 20cm x30 cm gibi bir boyutta kullandık. Amaç malzemeyi 50°C ye çıkarmaktır başarılı oldu. Isittigimiz malzeme 900 kW Elektrik motoru idi. Bu rezistanstan 2 tane kullanmistik.

images (4).jpeg

Gokhan geçmiş olsun. Rezistansin yanması kötü olmuş.

Bu yapıştırıcı için genelde sonradan sökülmeyecek şekilde yapıştırılır diye geçer. Sökmek insanı çileden çıkartabilir.

Tavsiyem malzeme metal olduğu için kaba kuvvet uygulamak mesela çekiçle. Ancak bu uygulama deformasyon neden olabilir.

Bir ikinci sorum? Bu rezistansi metal tabaktan nasıl izole ettin? Kısa devre olmadı mı? Tabak ile rezistans arasına izolasyon için bir şey kullandın mı?

Eger yapmak istediğini söylersen mesela o tabakta ne isitacaksin? Bunu bilirsem farklı önerilerde bulunabilirim.

Bir yerde yüzey eğimli olduğu icin yüzeyi ısıtmak icin şu resimdeki gibi silikonlu rezistans kullanmistik. Ürün çok basit pad ısıtılan yüzeye yapıştırılıyor. O kadar.

14766 eklentisine bak
Manyetik karıştırıcı için ısıtma sistemi yapmaya çalışıyorum.
Alüminyum tabağa direk yapıştırdım rezistansı. Izole edilmesi mi gerekiyor? Bir önceki denememde de izole etmeden aynı şekilde yapıştırmıştım. Gayet güzel çalışıyordu ama ben testlerim sırasında eğip büktükçe tel kopmuştu. Şimdi yenisini yaptım direk yandı.

Aslında tabağı biraz kastırınca yapışkan kolayca atıyor ama ben tabağı da tahtaya silikonla yapıştırdığım için kastırma yapamıyorum.
Yarın dremel ile kesip çıkartacağım rezistansı. Sonra da direk yapıştırmak yerine sun-fix den köprü yapacağım. Bu sayede rezistans yansa bile sadece çekip çıkarma yolu ile işi halletmiş olacağım.

Padler güzel görünüyor. Fiyatı uygunsa deneyebilirim ama bunların küçüğü var mıdır acaba? benim tabak 12cm.

Gokhan merhaba.

Küçük boyutlusunu araştırayım. Çıkmak istediğin maksimum sicaklik nedir?

Yukarıdaki yaptığın uygulamada kesinlikle rezistans teli metal yüzeye dokunmamali. Nedeni rezistans telinin dışı izolesiz iletken bir yüzeye dokunduğunda kaçak ve kısa devreye neden olacaktır.

Gokhan merhaba.

Küçük boyutlusunu araştırayım. Çıkmak istediğin maksimum sicaklik nedir?

Yukarıdaki yaptığın uygulamada kesinlikle rezistans teli metal yüzeye dokunmamali. Nedeni rezistans telinin dışı izolesiz iletken bir yüzeye dokunduğunda kaçak ve kısa devreye neden olacaktır.
Çıkmak istediğim sıcaklık max 80 derece.
Ben biraz bakındım. 10x5cm lik bir silikon ısıtıcı var. 75tl civarı. Rezistans teli 5-10 TL :)
Ben bu rezistans telini izoleli şekilde tekrar yapıştırayım.

Böyle birşey kullanmayı da düşünebilirsiniz.
Bu bu kadar ucuz muymuş yav. Evet bunu kullanabilirim. Ama bununla ilgili bir sıkıntım olabilir. Bunu tabağın tam ortasına yapıştıramam. Orada motor var çünkü. Kenarına yapıştırırsam da ısı dağılımı eşit olmayabilir.
Belki iki tane alıp sağlı, sollu yapıştırırsam ısı eşit dağılır ama bu sefer de gücü iki kat çeker. O da sıkıntı.

Rezistans telini şununla yalıtabilirim.
260 dereceye kadar dayanıyormuş ama ısıyı ne kadar iyi iletir silikon? Tabakta 80 dereceye ulaşmak için 150 dereceye çıkacaksa sıkıntı olur.

Screenshot_20211212-153201.jpg

Rezistansı kendin yapmaktansa aşağıdaki gibi izole bir rezistans alsan olmazmı Gökhan?

Bu borunun içi kuvars kumla dolu merkezinden rezistans teli geçiyor. Resimde görünen rezistans 150 watt ve yaklaşık 10 cm çapında.

Uygun şekilde elindeki tabağa yine sunfix ile monte edersen olur gibi geliyor.

Kulucka-Makinesi-Rezistansi-220-v-150-w-10-cm-Rezistans-Ozel-Uretim.jpg

Rezistansı kendin yapmaktansa aşağıdaki gibi izole bir rezistans alsan olmazmı Gökhan?

Bu borunun içi kuvars kumla dolu merkezinden rezistans teli geçiyor. Resimde görünen rezistans 150 watt ve yaklaşık 10 cm çapında.

Uygun şekilde elindeki tabağa yine sunfix ile monte edersen olur gibi geliyor.

14771 eklentisine bak
Eğilip bükülebiliyor mu bu?
Tabağa uyması lazım çünkü.
Bir de ısı ile watt ilişkisi nasıldır?
Mesela 80 derece için kaç wattlık bir rezistans tercih etmeliyiz?

Gerekenden daha güçlü bir rezistans alıp ısı regülasyon yapman şart Gökhan. Yoksa çok fazla değişken var, istediğini ısıyı tutturamazsın.

Gerekenden daha güçlü bir rezistans alıp ısı regülasyon yapman şart Gökhan. Yoksa çok fazla değişken var, istediğini ısıyı tutturamazsın.
"Isı regülasyonu" dediğin, ısıyı dağıtma olayı mı abi?
Aslında benim istediğim basit birşey. Öyle 80 de sabit kalsın gibi düşüncelerim yok. Isı 80 veya üstüne çıkınca attiny ile röleyi kapatıp ısıyı keseceğim. Lm35 sayesinde ısı 75 altına düşünce röleyi tekrar on yapacağım.

Birincisi ısıyı tabağa olduğunca eşit yaymak önemli.

İkincisi rezistansın önünde dimmer ile ısıyı ( gücü ) kontrol altında almakta fayda var. Rezistansı aç kapa yapmak malzeme üzerindeki ısı dalgalanmasını arttırır.

"Isı regülasyonu" dediğin, ısıyı dağıtma olayı mı abi?
Aslında benim istediğim basit birşey. Öyle 80 de sabit kalsın gibi düşüncelerim yok. Isı 80 veya üstüne çıkınca attiny ile röleyi kapatıp ısıyı keseceğim. Lm35 sayesinde ısı 75 altına düşünce röleyi tekrar on yapacağım.

Isı regülasyonu tam olarak bu zaten. Regülasyonun tanımı, bir veriyi, dış şartlar değiştiği halde, belli bir değerde tutmaya çalışmak.

Serkan'ın dediği türden bir rezistans bul, 500 W olsa da olur. Sonra da dediğin gibi regülasyon yap. Bu şekilde basit, lineer regülasyon yaparsan, tabağın ısısı istenen değerin etrafında sürekli gidip gelecektir. Mesela 80℃ mi ayarladın, o zaman sıcaklık örnek 90℃ ile 70℃ arasında gidip gelecektir. Grafik olarak sıcaklığı ölçersen, bir üçgen dalga göreceksin.

Eğer tam istediğin değerde kalacak şekilde regülasyon istiyorsan, PID kontrol yapman lazım. Bunun hesabı kitabını ben de bilmiyorum. Sen başla beraber öğreniriz :)

Isı regülasyonu tam olarak bu zaten. Regülasyonun tanımı, bir veriyi, dış şartlar değiştiği halde, belli bir değerde tutmaya çalışmak.

Serkan'ın dediği türden bir rezistans bul, 500 W olsa da olur. Sonra da dediğin gibi regülasyon yap. Bu şekilde basit, lineer regülasyon yaparsan, tabağın ısısı istenen değerin etrafında sürekli gidip gelecektir. Mesela 80℃ mi ayarladın, o zaman sıcaklık örnek 90℃ ile 70℃ arasında gidip gelecektir. Grafik olarak sıcaklığı ölçersen, bir üçgen dalga göreceksin.

Eğer tam istediğin değerde kalacak şekilde regülasyon istiyorsan, PID kontrol yapman lazım. Bunun hesabı kitabını ben de bilmiyorum. Sen başla beraber öğreniriz :)
Yav hep masraf çıkarıyorsunuz, zorluk çıkarıyorsunuz. Telin iki ucuna ceyranı verdikmi tamamdır işte. Vallahi param yok ya. Yaktığım motorun yenisine durduk yere 60tl verdim zaten. :katil2:

Önceki manyetik karıştırıcı konusunu iptal ettim.
Kodlama konusu zor geldi. Sonradan düşününce kırk yılda bir kullanacağım bir aleti bu kadar modüler yapmak mantıksız geldi. Enkoder ile ısıyı ayarlamak, dönüş hızını ayarlamak, zamanlama ayarlamak, ekrana yazdırmak vs.

Şuan düz mantık ve masrafsız gitmek istiyorum.
Motor olayını converter ile arduinoya bulaşmadan kolayca halledebiliyorum. Bir tek sıcaklık işi var onu da rezistans telini yalıtıp tabağa yapıştırdımmı tamamdır. Belki sonra geliştirme başlığı altında devam ederim pid kontrolüne filan. Zaten baksana altı ay önce öğrendiğimi altı ay sonra unutuyorum. Rezistansı yalıtmadan metale yapıştırmak nedir yav? :kizgin3:

Yav hep masraf çıkarıyorsunuz, zorluk çıkarıyorsunuz. Telin iki ucuna ceyranı verdikmi tamamdır işte. Vallahi param yok ya. Yaktığım motorun yenisine durduk yere 60tl verdim zaten. :katil2:

Zaten baksana altı ay önce öğrendiğimi altı ay sonra unutuyorum. Rezistansı yalıtmadan metale yapıştırmak nedir yav? :kizgin3:

Bunu dicem diyemedim dicem diyemedim Gökhan. Sen neler yaptın neler çözdün ama bunu neden yaptın? Diyemedim. :facepalm1:

Manyetik karıştırıcı üzerindeki kabı ısıtmak için süre önemli mi? Süre önemli ise yüksek güçlü rezistans kullanmak gerekir. Süre sorunu yoksa 50 - 100 wattlık bir rezistans ile yavaşta olsa ısıtabilirsin.

Şimdi dizaynını düşünüyorum ama tam anlayamadım.

Şimdi bu tabağın altında ısıtıcı var. Üstünde beher ve içinde manyetik balık mı olacak karıştırma için. Eğer dizayn bu şekilde ise ve tabağın altında mıknatıs mı olacak ( motor ile dönen mıknatıs )

Eğer dizayn bu şekilde ise bu mıknatıs bu metalden manyetik olarak geçip beher içindeki balığı döndürebiliyor mu ? Bunu denedin mi?

Son düzenleme:
Bunu dicem diyemedim dicem diyemedim Gökhan. Sen neler yaptın neler çözdün ama bunu neden yaptın? Diyemedim. :facepalm1:
İşte ben kendim söyleyince demagoji yapıyormuşum gibi oluyor ama gerçekten durum bu. Elimde değil. Bir işi yaparken öğreniyorum aradan zaman geçince o bilgi lazım olduğunda geri gelmiyor. Bu kadar basit bir şeyi düşünemiyorum. Bazen sormaya utandığım şeyleri soruyorum, bazen başka yerlere soruyorum buradakiler beni tanıyor diye. Gelişmesi gereken zamanda gelişmemiş beyin. Yaş 38. Artık verdiğimizi alıp kullanıp atıyor demek ki. Bazen migrenden diye düşünüyorum. Atak bir tuttumu insan adını söylerken bile emin olamıyor. Bu hastalığa bağlı olarak bazı şeyleri hafızaya kaydetmiyor herhalde.

Siz yine demek istediğinizi deyin. Direk "Gerizekalı" demediğiniz sürece sorun yok. "Sen bu hatayı nasıl yaptın" şeklindeki bir soru belki utanma duygumdan kaynaklı olarak bir daha aynı duruma düşmeyeyim diye hafızaya kayıt edebilir. :)

İşte ben kendim söyleyince demagoji yapıyormuşum gibi oluyor ama gerçekten durum bu. Elimde değil. Bir işi yaparken öğreniyorum aradan zaman geçince o bilgi lazım olduğunda geri gelmiyor. Bu kadar basit bir şeyi düşünemiyorum. Bazen sormaya utandığım şeyleri soruyorum, bazen başka yerlere soruyorum buradakiler beni tanıyor diye. Gelişmesi gereken zamanda gelişmemiş beyin. Yaş 38. Artık verdiğimizi alıp kullanıp atıyor demek ki. Bazen migrenden diye düşünüyorum. Atak bir tuttumu insan adını söylerken bile emin olamıyor. Bu hastalığa bağlı olarak bazı şeyleri hafızaya kaydetmiyor herhalde.

Siz yine demek istediğinizi deyin. Direk "Gerizekalı" demediğiniz sürece sorun yok. "Sen bu hatayı nasıl yaptın" şeklindeki bir soru belki utanma duygumdan kaynaklı olarak bir daha aynı duruma düşmeyeyim diye hafızaya kayıt edebilir. :)

Sende sorun yok senin işlemci calisiyor.

Birde ben yaş 41 artık benimki almıyor. Iteklemeyle bile almıyor. Bu işlemci programlama program yazma gibi işlere çok merakım var ama olmuyor. Biri beni karşısına alıp bak bunu yapınca bu, şunu yazınca şu oluyor demeli üstüne kafama kafama vurmalı.

Forum istatistikleri

Konular
7,287
Üyeler
2,941
Son üye
skipper

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back