Tornada dengeli dönmeyen (yalpalayan) iş parçasını dengelemek

taydin

Timur Aydın
Staff member
Bazan tornaya bağladığımız iş parçasını çok kısa bir yerinden tutabiliyoruz ve böyle yapınca da iş parçası yalpalıyor ve tam olarak torna ekseninde dönmüyor. Bu problemi çözmek için yaygın olarak kullanılan rulman tekniğini uyguladım. Tornaya kesici kalem gibi bağlanan, ama ucunda kesme ucu yerine bir rulman olan bir kater yapıyoruz.

Göbek çapı 30 mm olan bir rulman kullandım. Başka herhangi bir çap da kullanılabilir, önemli değil, ben elimde olanı kullandım. Elimde firelerden, 36 mm çapında bir çelik silindir kullandım.

IMG_20190511_133043.jpg

36 mm lik çubuğun ucunu 30 mm çapa getirdim. Bunu çok dikkatli yapmak lazım ve birden fazla aşama ile bu değere yaklaşmak lazım. Ben aşama aşama 30.00 mm değerine getirdim. Sonra da eğe kullanarak ölçüyü 29.98 mm ye getirdim. Buradaki 0.02 mm boşluk, rulmanın sıkı bir şekilde geçmesini, ama gerekirse de çıkarılabilmesini sağlıyor. Eğer bundan biraz daha fazla olursa boşluk, rulman gevşek bir şekide giriyor ve oynuyor. Biraz daha az olursa da rulman hiç girmiyor.

Kesin olarak önce 30 mm ye mümkün olduğunca yakın gelinmeli ve son ölçüye getirme işlemi eğe ile yapılmalı.

IMG_20190511_134341.jpg

IMG_20190511_134356.jpg

Sonra da aparatın tornaya bağlanabilmesi için alt ve üstünü birbirine paralel bir şekilde frezede düzledim

IMG_20190511_135922.jpg

IMG_20190511_140901.jpg

Aparatın tornaya bağlanma şekli

IMG_20190511_140539.jpg

Bu şekilde aparatı tornaya bağladıktan sonra yalpalayan iş parçasını hafifçe aynaya sıkıyorız ve rulmanı yavaşça yaklaştırıyoruz. Aşağıdaki videoda beni bunu yaparken görebilirsiniz. Cep telefonu ile çektim ve bir türlü fokuslayamadı, bir dahakine manuel fokus ile çekeceğim

Slm,lar Kardeş
Bezler zamanında ya bakır çubuk tutarak yada kurşun çekiçle yapardık devir çok değişti.
Hayırlı uğraşlar.

Aramızde eski profesyonel tornacı olması güzel birşey. Bende de 1 m lik bir torna var, internetten öğrendiğim kadarıyla kullanıyorum.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back