Tristate lojik seviye dönüştürücü

taydin

Timur Aydın
Staff member
Elektor dergisinin 2015, Ocak Şubat sayısında yer alan tristate lojik seviye dönüştürücü (Tristate level shifter) devresi.

1602415522129.png

Bu yapılandırma ile devre, 3.3 V luk bir lojik sinyali 5 V luk bir lojik sinyale dönüştürüyor. Besleme voltajlarının yeri değiştirilerek, bu sefer de 5 V luk bir lojik sinyali 3.3 V a dönüştürmek mümkün.

Şimdi burada denebilir ki "Bu iş tek bir transistör ile veya bir CMOS buffer/schmitt trigger ile de yapılırdı, bu kadar devreye ne gerek var?". Bu kadar devreye gerek olmasının sebebi, HiZ durumunun da uygun bir şekilde çıkışa yansıtılması. Yani lojik 0, lojik 1, ve HiZ durumlarını bu devre aynen çıkışına yansıtıyor. Bu da özelikle birden fazla çevre biriminin bağlı olduğu bir SPI bus ile çalışırken önemlidir, çünkü seçilen (chip select'i aktif edilen) cihazın dışındaki diğer tüm SPI çevre birimlerinin MISO çıkışının HiZ yapılması gerekiyor.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,270
Üyeler
2,933
Son üye
talhassmiths

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back