uf Kondastör e paralel nf kondansatörün mantığı nedir

Endorfin35+

Kayıtsız Üye
Örnek şema :

1607605596674.png

Çıkışta zaten 10uf kondansatör var . 100nf kondansatör ne işe yarıyor önemi nedir?

Büyük kapasiteli kondansatörler birçok tur sarılmış folyodan oluştuğu için kayda değer bir kaçak endüktansa sahip oluyor. Frekans yükselince de bu kaçak endüktans nedeniyle kondansatörün empedansı artıyor. Bunun anlamı yüksek frekans bileşenlerini istenen verim ile uzaklaştıramıyor. İşte bu yüksek frekans bileşenlerini uzaklaştırmak için, kaçak endüktansı çok daha az olan küçük değerli kondansatörler konuyor.

1. Yani şöyle bir mantık mı ortaya çıkıyor. Yüksek kapasiteli kondansatörle yüksek frekanslarda geç tepki veriyor....

2. Yukarıdaki devre için 100nf çok spesifik bir değer midir. 200nf olmaz mı mesela.. Yada daha hızlı tepki vermesi için pikofarad..? Bu nedenlemi kristallere paralel pf kondansatör takıyoruz...

1. Yani şöyle bir mantık mı ortaya çıkıyor. Yüksek kapasiteli kondansatörle yüksek frekanslarda geç tepki veriyor....

Kondansatörün yapısına bağlı. Yüksek kapasiteli elektrolitiklerin kaçak endüktansı çok yüksek olabiliyor. Tantal olanlarda durum daha iyi. Ama genel olarak kapasite arttığında, yüzey alanı da arttığından kaçak endüktans artıyor.

2. Yukarıdaki devre için 100nf çok spesifik bir değer midir. 200nf olmaz mı mesela.. Yada daha hızlı tepki vermesi için pikofarad..? Bu nedenlemi kristallere paralel pf kondansatör takıyoruz...

En doğru değeri belirlemek için oradaki voltajın üzerine binmiş parazitlerin frekans analizi yapılmalı. Sonra da bu frekanslarda en düşük empedansı veren bir kondansatör kullanılmalı. Eğer üreticisi bu konuda bilgi vermiyorsa, bir kondansatör için bu bilgi, bir sinyal jeneratör ve osiloskop ile deneysel olarak belirlenebilir. Veya Bode 100 gibi bir empedans analizörü ile otomatik olarak da yapılabilir. Dave Jones'un çok güzel bir videosu var bu konu ile ilgili:

Kristallerdeki kapsitörlerin amacı bypass değildir. Konu ile ilgili benim de ayrıntılı bilgim yok, kutsal kitaba bir bakmam lazım :D

elektrolitik kondansatörler 2 kutup birbiri üzerine sarılı olduğu için indüktansı nispeten yüksek oluyor.seramik kondansatörler sargısız diye biiyorum. bu tamamen kondansatörün fiziki yapısıyla alakalı.

O zaman şöyle anlıyorum. Bir biri üzerine sarılı kondansatörler şarj olurken bobin gibi davranıyor ve akım yavaşlıyor. Sarmal bir durum yoksa sıkıntı yok. Böyle mi?

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back