Vakum Tabla

OnurX

Yeni Üye
Katılım
26 Ekim 2022
Mesajlar
4
Merhabalar ,

*CNC frezelerde imalat çeliği, sıcak iş çeliği, hava çeliği, alüminyum malzemeleri işlemek için kullanılmak istediğim 300 x 600 mm boyutlarında bir vakum tabla tasarlamak istiyorum.
* İş parçasını tutacak kuvveti ortaya çıkaracak sistemin özelliklerini araştırdım. bulamadım. Bazı yerlerde pompa fiyatının tabla fiyatını geçtiğini gördüm, kafam çok karıştı.
*İnternetten bulduğum kataloglardan bilgi edinmeye çalıştım ancak bunları referans alamıyorum. bir yerde 600 - 650 (80Kpa )mmHg vakum değerinin yeterli olduğu yazıyor. Başka bir yerde bunun yetmeyeceğini söylüyor.
* İnternetteki videolarda, vakum tabla ile, çelikleri odun keser gibi kesiyorlar. Ancak görüştüğüm firmalar, elektromanyetik tabla öneriyoarlar.
* Bu tablalar 0.01 lik yüzey hassiyetli işlemler için uygun mudur onu da sorayım

Demek isteğim maliyet analizi yapmak istiyorum ancak vakum pompasının fiyatını hesaplayamıyorum ve bu tablaların çelik işlenmesinde kullanılmasının uygun olup olmadığını bilmiyorum
Bu konularda görüşlerinizi, yardımlarınızı bekliyorum.

Teşekkürler.
 
Vakumun yaratabileceği maksimum baskı bellidir, o da atmosfer basıncıdır. 1 bar = 100000 Newton/m2 veya 10 Newton/cm2. Yani ideal vakum yaratırsan, 1 cm2 lik bir iş parçasını 1 kg gibi bir kuvvetle tutmuş olursun. Vakum ideal olmayacağı için bu değer bir miktar azalacaktır. Sistemdeki sızıntılardan dolayı da bir miktar azalma olacaktır. Hepsini hesaba katıp mesela 0.85 kg diyelim.

Bu durumda, bir vakum tablasının tutma kuvveti, sadece iş parçasının yüzey alanına bağlı olacaktır. 20 x 30 cm lik bir iş parçasını vakum tabla ile tutarsan 20 * 30 * 0.85 = 510 kg lık bir tutma kuvveti elde edersin. Metal işleme makinalarında bundan daha küçük parça üretimi çok yaygındır, o yüzden genel olarak konuşacak olursak, vakum tablasının tutma kuvveti, tipik metal işleme görevleri için yeterli olmaz. Ha, sen çok az bir kesme derinliği ve ilerleme ile çalışırsan belki kullanabilirsin, ama seri üretimde istenen, çok kısa zamanda çok fazla iş.

İşte bu yüzden vakum tabla metal işlemeye uygun değil denmiştir sana. Manyetik tablada bu sorun yok. Manyetik tablanın tutma kuvveti, kullanılan elektromıknatısların gücüne bağlıdır. Çok daha güçlü elektromıknatıs ve çok yüksek elektrik akımı kullanarak, vakum tablasının tutma gücünden kat kat fazla bir tutma gücü elde edilebilir.
 
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Tamam o zaman 1 barlık vakum elde etmem zannımca zordur. benim için 0.8 bar vakum yeterli olsun. kayıpları da hesaba katalım 0.75 bar olsun. 0.75*20*30 = 450 kg lık kuvvet
Tamam, diyelim ki aluminyum yada plastik işleyeceğim, 450 kg lık bir kuvvete ihtiyacım var.
Bu kuvveti sağlayacak uygun fiyatlı vakum pompa markarsı modeli veya özellikleri nelerdir.
Tecrübelerinize dayanarak, bir pompa önerebilir misiniz?
 
Vakum miktarı genelde mBar (milibar) olarak ifade edilir. Pompa sağlam olduktan sonra ve sistemde sızıntı yoksa, her pompa oldukça iyi vakum seviyelerine inebilir. Bende iki tane vakum pompası var. Birisi 27 m3 hava akışı sağlayan Value VE2100N, diğeri de Pomvak Pompa'nın 45 m3 hava akışı sağlayan PVP 1045 modeli. İkisi ile de hiç sızıntılara falan dikkat etmeden 10 mBar vakum elde edebiliyorum. Sızıntılara dikkat edersem, bendeki her iki pompa da milibar altına (mikro barlara) inebiliyor. Sen de bütçene uygun herhangi bir pompa alabilirsin.
 
Yüzey alanı belirleyici. Eğer yüzey alanı yeterince büyük ise vakum tabla da çok güzel iş görür. Mesela şöyle uygulamalar yapılıyor:

1 m2 lik bir aluminyum levhadan 100 tane küçük parça kesilecek CNC ile. Bunu uygun boyutta vakum tablaya bağlıyorsun ve contalamayı da uygun bir şekilde yapıyorsun. Kesimi de öyle bir planlıyorsun ki, her parça birbirini kesim bitene kadar destekliyor. Böyle yapınca vakum tabla ile çok güzel sonuç alınır çünkü 1 m2 yüzey alanı, 10 ton tutma kuvveti demek, bu uygulama için yeter de artar.

Kuvvetli pompa ne zaman lazım? Sistemde sızıntı çok fazla ise ve engellenemiyorsa. Mesela MDF kesimi yapan büyük router'larda kimse MDF yi contalamakla uğraşmaz. MDF nin kendisi de gözenekli olduğu için bir miktar hava kaçırır. Adam MDF levhayı atıyor router tablasına, açıyor vakumu ve MDF olduğu yerde sabitleniyor. Yüzey alanı çok fazla ve pompa da güçlü olduğu için, büyük sızıntıya rağmen MDF levha çok yüksek bir tutma gücü ile tutuluyor.
 
Evet. Aynı zamanda bağlama süresini mnimuma indiriyor.
Deniz seviyesi atmosfer basıncının 1013,25 mbar olduğunu düşünürsek 10mBar mükemmel bir vakum olmuş.
Çok teşekkür ederim. Burada sorularıma cevap buldum:). Bundan yola çıkarak devam edeceğim.
gelişmeleri yine paylaşacağım.
 
15 sene kadar önce bir arkadaşa membran vakum pres Makinesi imal etmiştik. Orada sıvı halkalı vakum pompası kullanmıştım. Membran pres(mobilya balon kapak imalatı) işinde gayet yeterli bir emme gücü vardı. Bilmem işinize yarar mı linki aşağıda

 
Evet videoları inceledim. Videolarda aslında işlenmiş parçaları görünce daha da cesaretlendim:)
Pünomatik devreyi yardımcı bir sistem olabilir diye düşünüyorum.
Kafama takılan yeni bir soru var.
*Freze iş parçasından talaş kaldıracak
*Soğutma sıvısı kullanacağım.
Bu durumda, bahsettiğiniz, Value VE2100N, Pomvak Pompa yada monoblock pompada ya ek olarak, harici bir
separatör kullanmalımıyım. yada filtre.
seperator gerekliyse önerileirniz varmıdır. Teşekkürler.
 
Vakum pompasının girişinde genelde bir partikül filtresi oluyor. Ama bor yağı damlacıklarını ne kadar iyi tutar bilmiyorum. Onu pompa üreticisine sormak lazım. İşi garantiye almak için diyaframlı vakum pompalar da var. Bunlar nemli ortamlarda dahi sorunsuz iş görürler.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,660
Mesajlar
97,370
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top