Voltaj Referans Kaynağı

athenas0arrows

Aktif Üye
geçenlerde lm317 datasheeti ararken karşıma lm117 nin ki çıktı aralarında çalışma sıcakılığı dışında fark olmadığı için inelemeye başladım içinde dikkat çekici bir şema var high stability voltage referans çıkış 10v sabit veriyor
acaba bu şemayı deneyip ölçümlesek mi
Screenshot_12.jpg

şemamız budur lm329 presicion zener 6,95v kırılma gerilimi olan bir zener kendisi onun yerine tl431 kullanmayı düşünüyorum malum lm329 türkiyede satışı yok almak isteyenler mouser den temin edilebilir ama gümrük ile çok çıkar diye düşünüyorum dirençleri ise özdisan dan % 0,01 olarak alıp hepsini o şekilde konfigüre etmeyi planlıyorum elinde malzeme olabiliceğini düşündüğüm kişiler sizen ricam kurulumu yapıp test eder misiniz malzeme temin edemedim daha @taydin @Sercan internetteki araştırmalarıma göre bu şemayı kurana rastlamadım

Ekler

Son düzenleme:
Bende LM317 var ama LM117 yok.

Bir de stokta N05A var, bunun açıklaması da LM1117 olduğu yazıyor.

Devre çok basit geçici olarak da kurulur ama bende düşük toleranslı diğer malzemeler yok. Belki bu noktada @taydin yardımcı olabilir. Onun ölçüm imkanları daha doğru sonuçlar verir. LM317 temini de çok kolay, 3-5 TL arasında fiyatı var. Müsait değilse sende kurabilirsin.

Benim elimde orijinal lm317 buldum sizin yaptınız gibi hurda kartlardan sökerek ama düşük toleranslı direnç temin edemedim ve ölçüm olanaklarım 4000 count @taydin hocam ölçüm çözünürlüğü daha yüksek

Ben kurarım da zener ve düşük toleranslı dirençler yok bende.

LM329 gerekiyor, o yok. Direnç toleransi olarak da %0.05 gerekiyor o da yok, Türkiye'de de bulunmaz böyle dirençler.

Kaliteli bir referans kaynağı için aslında LM399 kullanmak daha mantıklı. LM117 ye göre çok daha iyi sonuç alınır. Bende yapılmışı var, hazır olarak bir EEVBlog üyesinden almıştım.

LM339 kullanmak daha mantıklı ama 50€ gibi fiyat da yüksek başlangıç için Lm317 bu kadar hassas sonuç vermeye bilir ama kurması ve işletmesi basit olduğu için yapma taraftarıyım

LM339 kullanmak daha mantıklı ama 50€ gibi fiyat da yüksek başlangıç için Lm317 bu kadar hassas sonuç vermeye bilir ama kurması ve işletmesi basit olduğu için yapma taraftarıyım

Kartın fiyat 50 Avro idi. LM399 Türkiye'de 10 dolara bulunabiliyor.

Yalnız bir dakka gerçek devrede %1 lik direnç kullanıldığını farkettim. %0.05 diye bahsetmişsin yazıda. %1 direnç var bende. Bu şekilde deneyebilirim.

@taydin hocam elinizdeki %1 lik dirençler ile deneme yapar mısınız ben sıfırdan direnç alıcam diye %0.01 olarak almayı düşündüm diye oraya öyle yazdım

Bende bir de LM3039H var ama bunun ne olduğunu bulamıyorum. Yeri gelmişken sorayım, bilen var mı?

IMG_20211001_125201.jpg

Kartın fiyat 50 Avro idi. LM399 Türkiye'de 10 dolara bulunabiliyor.
@taydin LM399 kullanarak sendeki kartı yapmaya kalksam bunun kalibrasyonunu nasıl yaparız. Sendeki DM3068 ile sendeki referansın değerini ölçsek sonra yeni referansı buna göre kalibre etsek iki referans aynı hassasiyette olur mu ?

@taydin LM399 kullanarak sendeki kartı yapmaya kalksam bunun kalibrasyonunu nasıl yaparız. Sendeki DM3068 ile sendeki referansın değerini ölçsek sonra yeni referansı buna göre kalibre etsek iki referans aynı hassasiyette olur mu ?

DM3068 birkaç saat çalışıp ısıtılır, ortam sıcaklığı da sabit tutulursa, dediğin gibi karşılaştırmalı kalibrasyon yapılabilir.

• Beğen
Reactions: umk
Bende bir de LM3039H var ama bunun ne olduğunu bulamıyorum. Yeri gelmişken sorayım, bilen var mı?

Böyle hızlı diyotlar, frekans karıştırıcılarda kullanılıyor. Ama datasheet falan olmadığı için çalışma frekansı belli değil.

@Sercan alttaki kaynağa göre CA3039 ile muadil gözüküyor. Yani senin de yazdığın gibi 6 lı diyot kombinasyonu sanırım....

CA3039 datasheet https://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/66309/INTERSIL/CA3039.htm

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,413
Üyeler
3,012
Son üye
BenMuhsin

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back