@taydin üstad; kısaca açıklamış, teşekkürler.
X tipi kondansatörler arızalaninca kısa devre olur
Y tipi kondansatörler arızalanínca açık devre olur
Bu şekilde tasarlanmışlardır.
Konuyu şema üzerinde incelersek;
Aşağıdaki çok karmaşık olmayan SMPS devrenin primer katı görünmekte;
Rakamlarla işaretlenen şemada dikkat edilecek olursa 1 no lu yerde C2-C4 kondansatörleri görünmekte, 2200P Y2 işaretli kondansatörlerin Y tipi olduğu belirtiliyor.
Burada anlatılmak istenen trafonun her iki tarafından toprak hattına bağlı (dış kasa/metal kasaya bağlı) C2-C4 kondansatörleri arızalanması durumunda açık devre olmakta; metal kasaya voltaj geçmemekte ve kullanıcının çarpılmaması için güvenlik sağlanmakta.
2- Nolu bölge de C1-C5 kondansatörleri genellikle X2 sınıfındadır.(aşağıdaki resimde kodlama belirtiliyor.) (Voltajlara göre sınıflandırma X1-X2-X3 şeklindedir.)
X tipi kondansatörlerin arızalanması durumunda, kısa devre olarak sigortayı attırır bu durumda, devrenin güvenliği içindir.
3- no lu işaretli C6 kondansatörü de, Y1 tip kondansatör kullanılmakta, Frekansın gürültüsünü bastırma/filtreleme görevinin yanında, yine kısa devre olması durumunda, açık devre olarak voltajı gnd hattına iletmemekte, devreye ve kullanıcıya güvenlik sağlanmakta,
Bu 3 örnekte de görüleceği gibi devrelerde kondansatör değişimi yaparken kondansatör sınıflarına dikkat etmek gerekir, her kondansatör, her yere takılmaz.
Bu farkındalığı unutmamamız gerekiyor..
Devredeki X ve Y tipi kondansatörlerin güvenlik açısından farklı davranışlarını açıkladım, umarım konu faydalı olmuştur.
Kolay gelsin...