Yeni atölye için ekipman tavsiyesi

Maxwell

Yeni Üye
Katılım
14 Temmuz 2022
Mesajlar
2
Herkese merhaba,

Bu tarz konular ile haşır neşirliği milenyumdan önce olan ve en son bir tv fabrikasında crt tv ve teletext uğraşmış, direnç renk kodlarını dahi unutmuş bir arkadaş için :) tavsiye rica edeceğim.

Ne zamandır kendime ufak bir lab kurmak istiyorum. Ama çoluk cocuk, iş derken yapamadık. Şimdi taşınacağım ve bir odayı kaptım :) Tamamen amatör amaçlı.

Ürünlerin fiyatları çok yükselmiş, Amazondan fluke, ifixit takım siparişi vereyim gibi bir düşünceden hemen vazgeçtim ve bu siteye rastladım. Keşke ben üniversitede öğrenciyken değerli bilgilere ve ekipmana ulaşmak bu kadar kolay olsaydı.

Genelde mikro işlemci, anakart, gpu, ses sistemleri gibi bileşenler üzerinde çalışmak için ekipmanlar almaya karar verdim. İşlerim hafifleyince Arduino, PI ve FGPA bulaşabilirim.

Multimetre: Amatör ama ölçümleri mümkün olduğu kadar doğru yapabilen, pratik. Kalibrasyon gerektirmeyen, kısa devre tespiti hızlı.

Astroai diye bir marka buldum, daha ucuz modelleri de var.
https://www.amazon.com.tr/dp/B08FDVQDM5/ref=cm_sw_r_apan_i_GNN25M470NG7J8PZE7PA

Büyüteç mikroskop : Fikrim yok ama dijital olmayan, monte edilebilen x20 gibi merceği olan kullanışlı bir alet olabilir.

ESD cımbız seti : Örnek olarak CPU pini düzeltebilecek hassasiyette. Biri eğri iki tane sipariş ettim, ama kaliteli uygun fiyatlı set bulursam onu da alacağım.

Lehim/Havya seti : Fikrim yok, ama fiyat performansı idare edecek el tipi bir şey olabilir, arkadaşımdan bir istasyon alabilirim daha sonra.
Ayrıca sıcak hava tabancası tavsiye edermisiniz, minileri var ama pek emin olamadım.

İdeal bir lab için daha çok ekipman gerekebilr, öneriniz olursa alabilirim ama başlangıç ve minik tamirler için şimdilik bunlar yeterli olur sanırım.

Şimdiden çok teşekkürler.
 

Satış sayfasında teknik özellikleri verilmemiş, o yüzden bu multimetre hakkında birşey diyemeyeceğim. Ama benim test ettiğim ve teknik özellikleri de bilinen UNI-T UT139C yi önerebilirim, pişman etmez.

Mikroskop için aliexpress gibi yerlerde satılan 40x optik, çift okülerli mikroskoplar var, onlardan edinebilirsin. USB mikroskoplarla tamirat yapmak, en azından benim için, imkansız. Ekrandaki görüntüde derinlik bilgisi kaybolduğu için cımbızla komponent veya kablo konumlandırmak neredeyse imkansız.

Tamir işi yapacaksan iyi bir havya seti olmazsa olmaz. Yoksa tamir yapayım derken elektronik cihazdaki sağlam şeyleri de bozarsın. Tamircinin havyada bütçenin elverdiği en iyisini alması lazım. Sökme için gereken sıcak hava tabancası için de geçerli bu.

Multimetre, mikroskop ve havya/sıcak hava seti aldınmı tamirin en temel aletlerine sahipsin demektir. Ama teknik tamir yapmak istiyorsan, yani devreleri anlayarak tamir yapmak istiyorsan, bir osiloskop da lazım. Ama Türkiye'de piyasadaki tamircilerin çoğu ezbere iş yapar, devrenin neresinde nasıl sinyal olması gerektiğini bilmez, bilmek de istemez. Olasılıklara göre komponent söker, ölçer, bozuksa değiştirir. Sağlamsa olasılıklara göre devam eder.
 
Bizim forumda genel olarak kullanıp tercih ettiğimiz multimetre modelleri Uni-T UT61E, UT139C, UT89XD modelleri.
Bir hobici için bunlar uygun ve yeterli seviyededir.

Ekiman olarak alacaklarınız konusunda acele etmemenizi tavsiye ederim. O da olsun, bu da olsun derken kullanmayacağımız şeyleri de alıyoruz.
Bence neye ihtiyacınız olursa, neyin eksikliğini hissederseniz onu sipariş edin.
Ayrıca 3D yazıcı almanızı tavsiye ederim. Hiç ihtiyacınız yokmuş gibi durur ama aldıktan sonra eliniz ayağnız olur.
 
Atöyle 1 tornavida 1 pense ile başlar elektronikçiyseniz bunlara havya ve ölçü aleti'de dahil olur.
Buradan başladığınız atöyle 1 torna,1 3d yazıcıya kadar ilerler. Çekmeceler, vida-somun setleri deney kartları entegreler modüller derken 500 lira başlangıç maliyeti olan atölyeniz olmuş 5bin-50bin.

Bu konumu inceleyebilirsniz her türden elektronikçi için güzeller ürünler bulunuyor.
 
Tamir işi yapacaksan iyi bir havya seti olmazsa olmaz.

Ama teknik tamir yapmak istiyorsan, yani devreleri anlayarak tamir yapmak istiyorsan, bir osiloskop da lazım.
Haklısınız, sanırım lehim/havya setini biraz hafife aldım, alacağımı iptal ettim. Biraz daha araştırmaya devam edeyim.
Osiloskop olmadan olmaz, özellikle yazmadım ancak yakın zamanda yurt dışından getirtebilirim. Tabi gümrük durumunu bilemiyorum, umarım bir engel yoktur.
Multimetre için Amazon Prime'da bir şey yakalayamazsam sanırım UNI-T 139 alacağım.


Ayrıca 3D yazıcı almanızı tavsiye ederim. Hiç ihtiyacınız yokmuş gibi durur ama aldıktan sonra eliniz ayağnız olur.
İlk aşamada değil ama listeye eklemek için güzel bir öneri. 3D yazıcı için öneriniz var mı, yada kaynak da olabilir. Devre basımı konusunda oldukça geliştiğini de okumuştum ama cahilim bu konuda, biraz araştırayım.
Bu konumu inceleyebilirsniz her türden elektronikçi için güzeller ürünler bulunuyor.
bir kaç saatim burada geçti :)


İlginiz için çok teşekkürler.
 
Haklısınız, sanırım lehim/havya setini biraz hafife aldım, alacağımı iptal ettim. Biraz daha araştırmaya devam edeyim.

Tamir için uygun havya ve sıcak hava setinde iki tane anahtar özellik olması lazım:

1) Güçlü olacak, ama uçtaki sıcaklığı da ölçerek regülasyon yapacak. Böylece minyatür bir SOT-23 sökerken belki 10 W enerji verecek ve komponenti koruyacak, ama devasa bir bakır yüzeyden birşey sökerken de 120 W (veya neyse artık maksimum gücü) verecek ve kartı fazla ısıtmadan işi bitirecek, böylece kartı koruyacak.

2) Uç çeşitleri olacak. Normal çalışma yaparken ince keski uç, geniş veya kalın kablo lehimlerken büyük keski uç, entegre lehimlerken kaşık uç, çok hassas ve mikroskobik iş yaparken sivri uç, BGA padlerini temizlerken çok geniş yassı uç gibi çeşitleri gerektiğinde kullanabilmen lazım.

Xytronic ve Quick gibi markalar fena değildir, fiyatları da uçuk değildir. Daha iyisi için JBC markasına bakabilirsin. Weller ve Ersa da aşağı yukarı JBC ayarında ama fiyatları son derece uçuktur.
 

Forum istatistikleri

Konular
7,231
Mesajlar
122,395
Üyeler
2,922
Son üye
Spacetr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top