AC sinyallerde "crest factor", o sinyalin tepe değerinin RMS değerine oranıdır. Gene olarak, bir sinyal ne kadar sivri ise, crest factor değeri de o kadar yüksektir. Multimetrelerin AC bir sinyal üzerinde RMS ölçümü yapabilme yeteneğinin, crest factor değerinin artması ile kötüleştiğini biliyordum. Ekonomik multimetrelerde bu sınır değerinin ne olduğu belirtilmez iken, üst seviye multimetrelerde, ölçülen sinyalin crest factor değerine göre ortaya çıkan ölçüm toleransı belirtilir.
Durumun ne kadar vahim olduğunu görmek için elimdeki multimetrelerin bazıları ile denemeye karar verdim. Önce MATLAB ile oldukçe yüksek crest factor değerine sahip bir sinyal ürettim. Bu sinyalin frekansı 50 Hz, örnekleme hızı ise 5 kHz. Bu değerlere göre sinyalin periyot değeri 20 ms, palslerin her birisinin genişliği ise 600 μs.
Sonra MATLAB ile bu sinyalin önce RMS değerini, sonra da crest factor değerini hesaplattım.
V[SUB]RMS[/SUB] = 0.2449
CF = 4.0825
Durumun ne kadar vahim olduğunu görmek için elimdeki multimetrelerin bazıları ile denemeye karar verdim. Önce MATLAB ile oldukçe yüksek crest factor değerine sahip bir sinyal ürettim. Bu sinyalin frekansı 50 Hz, örnekleme hızı ise 5 kHz. Bu değerlere göre sinyalin periyot değeri 20 ms, palslerin her birisinin genişliği ise 600 μs.
Sonra MATLAB ile bu sinyalin önce RMS değerini, sonra da crest factor değerini hesaplattım.
V[SUB]RMS[/SUB] = 0.2449
CF = 4.0825