TransducerNedir bu sensör?
Sorduğumuz bir marka model neyi neye dönüştürüyor?Transducer
Hocam bide INA103 entegresinde iki sinyal gerekiyor. Bir kademeye normal sinyal diğer kademeye ise sinyalin fazının kaymış halini girmek gerekiyor. Simülasyonda RC ler ile faz kaydırdım ama katlama oranım azaldı.Nedir bu sensör?
Hocam ben en iyisi bunu firmadan öğreneyim. Çünkü ben onlar kadar hassas bir empedans hesabı yapamam anlaşılan.Verdiğin bilgiler genel bilgiler olduğu için aldığın cevaplar da mecburen genel cevaplar oluyor. Genel olarak bir sistemin çıkış empedansı şu şekilde ölçülür:
Kapalı kutu bir devrenin giriş ve çıkış empedansları
Bir çok elektronik tasarım, birden fazla alt devrenin birbiri ile değişik şekillerde bağlanmasından oluşur. A alt devresinden B alt devresine en az kayıpla sinyal aktarılabilmesi için, A'nın çıkış empedansı, B'nin giriş empedansına olabildiğince yakın olmalıdır. Buna "empedans uyumu" denir...mekatronik.org
Ama çıkış empedansı aşırı derecede yüksek ise, o zaman kullanılan ölçü aleti sistemi yükleyebilir ve yanlış ölçüm yapılır.
Şimdi iş çok daha kolay. Öncelikle görüyoruz ki datasheette çok bir bilgi yok. Mühendisin bu transdüseri nasıl kullanacağını bildiği farz edilmiş.Sensörün datasını attım. Bu bir ultrasonik dönüştürücüdür.
Tek yapabildiğim yorum sinyalden 0.7 volt kısması.Murata devresinde sinyal jeneratöründen sonraki anti paralel diyotların amacı ne acaba?
16850 eklentisine bak
Bununla ilgilenip buraya atacağım. Şuanda elimdeki devrede bizzat diyotları denedim. BAV99 yerine SD101A ve BAT54 diyotlarıyla deneme yaptım. Hiçbir değişikliğe rastlamadım. Diyotların sinyali güçlendirmek için konulduğunu düşünüyorum.Şimdi iş çok daha kolay. Öncelikle görüyoruz ki datasheette çok bir bilgi yok. Mühendisin bu transdüseri nasıl kullanacağını bildiği farz edilmiş.
Ancak aynı işi yapan benzer modül datasheetlerinde daha fazla bilgiye ulaşmak mümkün. "ultrasonic double feed detection transducer" diye aratınca MuRata'nın şu ürününe ulaşıyorum: https://www.murata.com/products/productdata/8797589241886/MASPHFE.pdf
Bu datasheette çok daha fazla bilgi var. Özellikle 9. sayfada (pdf'e göre 10.) transdüserin mesafesi, kare dalgayla sürülmesi ve yansıyan dalganın şekli gösterilmiş. Empedans bilgisi açıkça yok, ama örnek devrede sensör çıkışı hem 8.2k direnç ile grounda bağlanmış, hem de kullanılan op-amp yüksek akım çeken bipolar türden. Demek ki sensör empedansı oldukça düşük. Bu da işleri oldukça kolaylaştırıyor.
Örnek devre sizinkine benzer. 4 aşama yerine 2 aşamalı, her aşamada 33x yükselten 1000x inverting amplifier şeklinde yapılmış. Demek ki hızlı bir op-amp seçsek sizinki de (belki biraz modifikasyon ile) çalışacak. Mesela şu op-amp ile örnek devrenin aynısını yapabilirsiniz: https://www.ozdisan.com/integrated-circuits-ics/linear-ics/amplifiers/MC33272ADR2G
Başka bir alternatif: birkaç transistör ile yükseltme yapabilirsiniz. Çok daha ucuz olur ancak tasarımı op-amp kadar kolay olmaz.
O değerin ismi "Gain-Bandwidth product" yani "yükseltme oranı çarpı bant genişliği". Örneğin GBW = 2 MHz bir op-amp ile 10 kat yükseltme yaparak en fazla 200 KHz sinyal işleyebiliriz.Arkadaşlar kafama takılan bir diğer soru; opamplarda band genişliği tam olarak neyi etkiliyor. Evet frekans yükseldikçe band genişliğininde fazla olması gerekmekte bunu biliyorum. Ama bunun bir hesabı var mı? Datalarda bir formülede rastlamadım.
Anladım çok sağolun. O zaman benim 300 kHz sinyalimi 1000 kat katlamam için en az 300 MHz band genişliğine sahip opamp almam gerekmez mi? Attığınız opamplar işimi görür mü?O değerin ismi "Gain-Bandwidth product" yani "yükseltme oranı çarpı bant genişliği". Örneğin GBW = 2 MHz bir op-amp ile 10 kat yükseltme yaparak en fazla 200 KHz sinyal işleyebiliriz.