Zoltan Ts 6109 Matkap Tezgahı

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Zoltan Ts 6109 Matkap Tezgahı bu gün elime ulaştı. Olabilecek en dandik malzemelerden yapılmış. Alt tablası 1kg ya vardır, ya yoktur.
Orjinal kutusunda gelmedi. Sadece poşetlenip isimsiz alelade bir kutuya konulmuş. Poşetlerin ağzı bile kapalı değildi. Üzerindeki izlere bakılırsa montajı daha önce yapılıp sökülmüş.

En kötüsü de bu alet sadece matkaplar için yapılmış. Dremel, şarjlı tornavida vs. Ekipmanları takmak mümkün değil. Duvar deldiğim matkapla da 0.5mm uçla pcb delecek değilim. Gereksiz masraf oldu benim için. Belki buna blenderden söktüğüm motoru monte edebilirsem işe yarar.

20210717_010548.jpg

20210717_010605.jpg

En önemli husus, sen kolla matkabı yukarı aşağı hareket ettiriyorken hiçbir boşluk olmaması. Kolu bir noktada sabit tuttuğunda matkap motorunu hiçbir yönde oynatamaman lazım. Eğer oynatabiliyorsan o zaman önce mekanizmanın düzeltilmesi lazım, yoksa ince ucu kesin kırar.

En önemli husus, sen kolla matkabı yukarı aşağı hareket ettiriyorken hiçbir boşluk olmaması.
3'er milim sağa ve sola, toplam da 6mm kadar oynuyor. Zaten bu alet için 6mm az bile bence.

İade imkanı varsa iade edilmesi gereken ürün. Keşke sorsaydın burada.
Hepsiburada dan aldım. Oradaki yorumlar genelde belirleyici oluyor ama bu sefer tutmadı malesef. Üstüne bide kutusuz filan geldi. Aslında kesinlikle iade edilmesi gereken bir ürün ama 9 günlük bayram tatili var, iade et, takip et, para bekle hele birde Antalya sıcağında kargoya git gel filan. Vallahi çok gözümde büyüyüor. Dursun kenarda, hiç değilse matkapla delik delerken filan kullanırım. Yada dremel girecek büyüklükte bir aparat yapmaya çalışırım.

Mekanizmayı sök ve incele bakalım o boşluk nereden kaynaklanıyor, ne yapılabilir. Full metal olması aslında iyi birşey, kusurları giderilince işe yarar hale gelir bence.

Mekanizmayı sök ve incele bakalım o boşluk nereden kaynaklanıyor, ne yapılabilir. Full metal olması aslında iyi birşey, kusurları giderilince işe yarar hale gelir bence.
Full metal değil ki. Ondan oynuyor zaten abi. Alttaki resimde mekanizmanın göbeğindeki siyah kısım plastik. Yinede eve geçince söküp resimlendirmeye çalışırım.

Plastik olanlar sadece kapakmış. Sökünce alttan şöyle bir mekanizma çıktı.
Aslında ben buna dremeli sığdırabilirsem yada bir aparat yapabilirsem belirli düzeyde delikler delebilirim diye düşünüyorum. Zaten aylardır elde dele dele iyi hassasiyet kazandım. Denemekte yarar var.

20210718_020718.jpg

20210718_020729.jpg

Boşluk ya ana sütundadır yada yayın önündeki kılavuz çubuğundadır. Veya ikisinde de olabilir. Tam olarak belirlersin ona göre bir çözüm düşünelim.

Boşluk ya ana sütundadır yada yayın önündeki kılavuz çubuğundadır. Veya ikisinde de olabilir. Tam olarak belirlersin ona göre bir çözüm düşünelim.
İkisinde de boşluk var abi. Zaten kılavuz çubuğuda hareketli olarak tasarlanmış. Sabit değil yani.
Şuanda bu tezgahın kafası aşağıya doğru 6cm iniyor en fazla. Ama bu kılavuz çubuğu çok kolay bir şekilde çıkarıp daha uzununu takarsak daha fazla hareket alanı sağlarız gibi görünüyor. Ama tabi yayını da ona göre değiştirmek lazım. (Neyse konu bu değil :D )

Sütun çapı ile rayın iç çapı arasında ne kadar fark var?

Sütun çapı ile rayın iç çapı arasında ne kadar fark var?
Öncelikle bu güzel soruyu bana sorduğun için teşekkür ederim abi.
Şimdi bu sütunda düzlem denkleminin algoritmalar parametresine göre bakış açımızı doğru şekilde yönlendirirsek, sanırım dairenin yarı çapının formülünden iç çapının tamamını hesaplaya biliriz. Sen bekle ben 2 güne kadar dönücem :katil1:

Ha bir de ölçümleri mikrometre ile yaparsan makbule geçer :)

İnsanın dijital kumpası da kendisi ile aynı kafada olunca böyle her şeyin yarı çapını ölçüp tamamını gösteriyor işte :katil2:

Aşağıdaki ölçüler doğrudur abi. Tekrar ölçtüm hepsini.
Yayın iç çapı 11.9mm

20210718_130447.jpg

20210718_130501.jpg

20210718_130422.jpg

20210718_130343.jpg

20210718_130245.jpg

Yav sadece sütunun dış çapı ve sütunu kavrayan şeyin iç çapı lazım :) Neyse senin koyduğun resime göre sütuna bağlantı yeri sıkılabilir şekilde yapılmış. Eğer orada boşluk varsa tek yapman gereken oradaki civatayı biraz daha sıkmak.

20210718_130422.jpg

Yav sadece sütunun dış çapı ve sütunu kavrayan şeyin iç çapı lazım :) Neyse senin koyduğun resime göre sütuna bağlantı yeri sıkılabilir şekilde yapılmış. Eğer orada boşluk varsa tek yapman gereken oradaki civatayı biraz daha sıkmak.

12253 eklentisine bak
Boşluk onda değilki abi. Onda boşluk olamaz zaten. Çünkü o tüm mekanizmanın sütuna tutunmasını sağlıyor. O yüzden sıkı sıkıya bağlı.

Boşluk onun hemen altındakinde.
Bu sistem komple yanlış abi zaten. O alt kırmızı çizdiğim taraf hareketli. Sıksam mekanşzma hareket etmez. Sıkmasam boşluk oluyor.

20210718_150925.jpg

Tamam sütun dış çapı 25 mm, şimdi o altta sütuna geçen parçanın iç çapı lazım.

Tamam sütun dış çapı 25 mm, şimdi o altta sütuna geçen parçanın iç çapı lazım.
İş başı yaptım abi. Akşam eve geçince söküp ölçeyim. Ama o na birşey yapamayız ki abi. Onun hareket etmesi için boşluk lazım.

İş başı yaptım abi. Akşam eve geçince söküp ölçeyim. Ama o na birşey yapamayız ki abi. Onun hareket etmesi için boşluk lazım.

Eğer oraya geçen şeyin iç çapı en az 1 mm fazla ise o zaman oraya geçecek şekilde bir boru yapabilirim tornada. Önemi olan orasının minimum boşluklu olması. Yani kolla aşağı yukarı hareket edecek ama boşluk minimum olduğu için yanlara hareket etmeyecek.

eğer 1 mm fark yoksa çaplar arasında o zaman boru yapmak zor. O durumda da alttaki şeyi aynı üstteki gibi kesip bir vida ile sıkıştırmak lazım. Uygum minimum boşluk yakalandıntan sonra da bir kontra somun ile o noktada sabitlemek lazım.

Eğer oraya geçen şeyin iç çapı en az 1 mm fazla ise o zaman oraya geçecek şekilde bir boru yapabilirim tornada. Önemi olan orasının minimum boşluklu olması. Yani kolla aşağı yukarı hareket edecek ama boşluk minimum olduğu için yanlara hareket etmeyecek.

eğer 1 mm fark yoksa çaplar arasında o zaman boru yapmak zor. O durumda da alttaki şeyi aynı üstteki gibi kesip bir vida ile sıkıştırmak lazım. Uygum minimum boşluk yakalandıntan sonra da bir kontra somun ile o noktada sabitlemek lazım.
Anladım. Akşam ölçeyim bakalım ne çıkacak.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back