İndüksiyon Bobini nasıl yapılır

Sunset

Üye
Değerli abilerim ablalarım lütfen yardımcı olun sabah 11 den beri uğraşıyorum işin aslı şu şekilde başladı :

Şimdi ben Çin'den bir motor aldım bisiklete takmalı (benzinli) , karbüratörün yetersiz olduğunu hesapladım ve karbüratör aldım. Manifold uymadığı için kendim yapmak istedim. Yapmak için alüminyum boru aldım (daha önce de faklı borular denedim ama sanayide buna kaynak olmaz dendi) ,alüminyum boruyu kesip açı vermeyi denedim ama bu işin içinden çıkılmaz bir hale soktu (çünkü arkadaki boşluk biraz fazla olduğu için kaynak olmayacağını düşündüm)bende indüksiyon ısıtıcısı yapıp boruyu ısıtarak bükmeyi düşündüm ve YouTubede arattım parçaları temin ederken bobini nereden alacağımı bulamadım, sonra bu forum sitesini gördüm belki çözüm bulabilirim diye, diye şimdi ben nasıl bobin yaparım? Herhangi bir demir çembere 1.7 mm kalınlığında bakır teli 19 kez sarsam istediğim bobini elde etmiş olur muyum yoksa illa mıknatısa mı sarmam mı lazım.
Çok uzun oldu kusura bakmayın lütfen.
Derdini anlatmayan derman bulamazmış diyerek ilk konumu oluşturuyorum lütfen yardımcı olun

Aluminyum boruya elbette kaynak olur. Bunun kaynagini yapabilecek atolyeyi bulman lazim. Kucuk bir sehirde yasiyorsan ordaki sanayide bu isi yapabilecek yer olmamasi normal.

Boru bukmek icin once borunun icini uygunbir malzeme ile doldurup borunun iki agzini kapaman gerekir. (Cekicle ezerek vs)

Sonrasinda bukumu yapip uclari kesmen gerekir.

Boru ici dolgu malzemesi olarak, kum, zift ya da parafin kullanabilirsin. Ici bos boruyu bukemezsin.

Aluminyum boruya elbette kaynak olur. Bunun kaynagini yapabilecek atolyeyi bulman lazim. Kucuk bir sehirde yasiyorsan ordaki sanayide bu isi yapabilecek yer olmamasi normal.

Boru bukmek icin once borunun icini uygunbir malzeme ile doldurup borunun iki agzini kapaman gerekir. (Cekicle ezerek vs)

Sonrasinda bukumu yapip uclari kesmen gerekir.

Boru ici dolgu malzemesi olarak, kum, zift ya da parafin kullanabilirsin. Ici bos boruyu bukemezsin.
Alüminyum kaynak var olduğum şehirde parçanın arasındaki mesafe olsada kaynak yapılabilir mi yani şöyle
WhatsApp Görsel 2025-03-22 saat 15.19.01_cdf8c3c2.jpg
WhatsApp Görsel 2025-03-22 saat 15.19.01_6b03db44.jpg

parçayı sıkıp sıkmadığım arasındaki boşluk böyle bu mesafeye kaynak olur mu ki?

O kadarcik yarik hic sorun degil. Bu zorlugu cekmemek ugruna biraz pahali olur ama princ boru da isini gormesi lazim. Hem de herkes sert lehim (oksijen kaynagi) yapabilir.

Daha temiz iscilikle kesim yapilsa o bosluk hic olmazdi.

Aluminyuma TIG kaynagi yapan atolye bulacaksin.

O kadarcik yarik hic sorun degil. Bu zorlugu cekmemek ugruna biraz pahali olur ama princ boru da isini gormesi lazim. Hem de herkes sert lehim (oksijen kaynagi) yapabilir.

Daha temiz iscilikle kesim yapilsa o bosluk hic olmazdi.

Aluminyuma TIG kaynagi yapan atolye bulacaksin.
Teşekkür ederim.

Borunun et kalınlığı nedir? Eğer çok ince bir boru ise kaynağı çok zor olur. Çok usta birini bulman lazım. Ama 1 mm veya daha fazla ise AC TIG ile kolayca kaynağı yapılabilir.

O boruya kaynak ile uğraşacağına biraz daha uzun bir boru parçasıyla sanayide bir egzoscuya gidip bükümü yaptır. Sonra uçlarından gerektiği kadar kesersin. Alüminyum kaynak yaptırmaktan kat kat ucuza halledersin.

Borunun et kalınlığı nedir? Eğer çok ince bir boru ise kaynağı çok zor olur. Çok usta birini bulman lazım. Ama 1 mm veya daha fazla ise AC TIG ile kolayca kaynağı yapılabilir.
Et kalınlığı 2mm
Alüminyum tercih etmenizin özel bir nedenimi var?
Kullanıcağım başlık önceden çıkma olan o parça sanırım alüminyum orayla uyumlu ve aldığım manifold da bildiğim kadarıyla alüminyum ondan dolayı eğer alüminyum değilse elimdeki parçayı düzleştirip delik açıcam aynı boyutlarda.
O boruya kaynak ile uğraşacağına biraz daha uzun bir boru parçasıyla sanayide bir egzoscuya gidip bükümü yaptır. Sonra uçlarından gerektiği kadar kesersin. Alüminyum kaynak yaptırmaktan kat kat ucuza halledersin.
Arkadaşım sanayide çalışıyor o ucuza hatta bedavaya yaptırırım demişti o yüzden tercih ettim birde egzozcu ne kadar açıyla bükeceğimi nasıl ayarlayabilir ki.

yarığın boyutu kesimin hassas olmamasından dolayı fazla gibi gözüküyor zımpara ve sabır ile yarıgı çok daha küçültebilirsiniz

Son düzenleme:
yarığın boyutu kesimin hassas olmamasından dolayı fazla gibi gözüküyor zıpar ve sabır ile yarıgı çok daha küçültebilirsiniz
ac tig kaynakla o yarık kaynatılabilir de buarada kaynağın mantıgı ortamı ısıtıp araya kurban metal denen başka bir metal alaşımı eriterek kaynaştırması

Ozaman kesimi gönyeli bir testerede yaptırtırsan istedigin açıda kesebilirler hem de kesilen yüzeyler daha düzgün olur

Hangi şehirdesiniz? Belki yakınsanız yardımım dokunabilir. İndüksiyon yada ısıtma ile boruyu bu kadar kısa mesafede bu açıda bükmek zor bir iş.

Sizin yaptığınız gibi aradan parça çıkarıp kaynatmak daha kolay.

Borunun dıştan dışa çapı nedir?

Hangi şehirdesiniz? Belki yakınsanız yardımım dokunabilir. İndüksiyon yada ısıtma ile boruyu bu kadar kısa mesafede bu açıda bükmek zor bir iş.

Sizin yaptığınız gibi aradan parça çıkarıp kaynatmak daha kolay.

Borunun dıştan dışa çapı nedir?
WhatsApp Görsel 2025-03-22 saat 22.02.02_89fae9cc.jpg

Aynı şehirde değiliz bu arada bu boru 50 cm et kalınlığıda 2mm ama ben sadece 15-18 cmlik kısmını kullanıcağım

Ozaman kesimi gönyeli bir testerede yaptırtırsan istedigin açıda kesebilirler hem de kesilen yüzeyler daha düzgün olur
abi boruyu kesmeden nasıl açı vericem gönye kullanarak motor üstüne koyucam boruyu 20 25 derecelik bir açı vericem bununla ilgili youtubede video varmıdır.

Forum istatistikleri

Konular
7,527
Üyeler
3,053
Son üye
xo88name

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
Back